Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tämän vuoksi tanssin

Sosiaalista tanhua Aitomäessä

Utin Kipparilassa asuva Antti Niemi harrastaa tanhua. Harrastus alkoi jo vuonna 1977, kun Aitomäen Nuorisoseurantalolla alkoi kansantanssiharjoitukset.

– Lähdin harjoituksiin kahden siskoni kanssa. Ei tullut mieleen edes kyseenalaistaa, että miksi ei lähtisi. Silloin olin Kouvolassa poikalyseossa ja siellä ei kyllä tullut mieleen sanoa, että käyn perjantaisin tanhuamassa. Nykyisin sitä ei tarvitse enää nolostella, Antti Niemi kertoo.

Tanssi on tullut Antille verenperintönä. Vanhemmat ovat tanhunneet ja Antin isä soitti Aitomäen Pelimanneissa.
Antti kertoo, että jo nuorena oli mukavaa mennä tanssiharjoituksiin. Siellä tapasi kavereita, joista moni on edelleen samassa tanhuryhmässä.
– Kansantanssi on sosiaalinen tapahtuma. Siinä saa omanlaisensa kontaktin ihmisiin. Moni mieltää kansantanssin pampulasukiksi ja rivissä edestakaisin hyppimiseksi. Se tanhu, mitä ennen tanssittiin, on muuttunut huimasti.

Koreografiat ovat uudistuneet.
– Tanssissa on toki liikunnallinenkin näkökulma. Ennen treenit kestivät jopa kolmea tuntia, nykyisin pari tuntia, joten kyllä siinä saa hyvää liikettä jäseniin.
Erilaiset esiintymiset ja festareilla käynti ovat iso osa kansantanssia.


Oma tyyli

Vuohijärvelle kotiutunut Sari Heikkinen asuu osan aikaa arjestaan Järvenpäässä, jossa hänellä on rakas tanssiharrastus.

McDanzen production SM-kilpailun 2020 tanssiteoksen teema oli ystävällisyys, joka syntyi huolesta kärjistyneestä keskustelukulttuurista, vihapuheesta ja haluttomuudesta ymmärtää toisia. Sari kuvassa keskellä. Kuva: Tea Geitel

– Olimme asuneet Järvenpäässä jo pari vuotta, kun löysin työasioista keskustellessani tanssiryhmän McDanze. Menin sinne ja se oli siinä, Sari sanoo.


Nyt he pääsivät aloittamaan harjoitukset pitkän tauon jälkeen uudestaan. Treenit pidettiin ulkona, ja keli oli aivan kamala. Vettä satoi ja oli kylmä.
– Ei mitään väliä. Me tanssimme onnesta soikeina, Sari nauraa.


Ryhmä käy myös esiintymässä ja osallistuu erilaisiin kilpailuihin. Joskus esiinnytään puutarhajuhlissa, tai jonkun syntymäpäivillä. Koko ajan on jotain meneillään. Esiintymisiin ei toki ole pakko osallistua. Kaikki on vapaaehtoista. Jos joku pahoittelee myöhästymistään tunneilta, toteaa tanssikoulun vetäjä Tea Geitel, että ethän sinä voi myöhästyä sinun omasta vapaa-ajastasi.

Ensimmäinen
Ensimmäinen asia mitä Sari kertoo tanssiryhmästä saavansa, on yhteisöllisyys. Tanssimassa on kaikenikäisiä, on esimerkiksi äiti ja tytär. Lisäksi mukana on kaiken kuntoisia ja taitoisia naisia. Joku on todella taitava, toinen vähän huonompi, mutta sillä ei ole mitään väliä. Tärkeintä on olla mukana nauttimassa liikunnan ja ryhmän tuomasta ilosta. Tea Geitel kannustaakin usein: ”Oma tyyli!”
– Jos jonnekin on matala kynnys, niin tänne ei ole kynnystä lainkaan. En tiedä esimerkiksi omasta tuttavapiiristäni ketään, kuka ei voisi tulla mukaan McDanzeen.


Toinen
Onhan tanssi myös todella hyvää ja monipuolista kuntoilua. Siinä yhdistyy liike ja rytmi. Kunnon ohella kehittyy muun muassa tasapaino.
– Kerran olin ensin tunnin pilateksessa, ja sen jälkeen kaksi tuntia tanssimassa. Kotiin tullessani poikani kysyi, olenko käynyt saunassa.


Kolmas
Kolmantena Sari mainitsee, että koreografioiden opettelu tekee aivoille hyvää. Joudut painamaan mieleesi uusia tanssikuvioita, ja musiikilla on monien tutkimusten mukaan aivoja aktivoiva vaikutus. Lisäksi me totumme käyttämään molempia puolia kehostamme yhtä paljon. Tanssissa usein kuvio tehdään sekä oikealle, että vasemmalle, joten heikompi puoli joutuu myös aktivoitumaan.


Neljäs
– Tanssin kautta olen saanut ystäviä, joiden kanssa on nyt perustettu yhteinen kirjakerhokin. On kiva nähdä tanssikavereita ja jutella heidän kanssaan. Tea on erityisen valoisa ja poikkeuksellinen ihminen. Hän pitää iloa yllä. Tanssitunneilla on äärimmäisen hauskaa.

McDanze on järvenpääläinen tanssikoulu, jonka palveluihin kuuluvat tanssin lisäksi laadukas fysioterapeuttinen kehonhuolto. McDanze on syntynyt rakkaudesta tanssiin!
~Onnellisuuteen on oikopolkuja ja lyhin niistä on McDanze~


Läsnäolo, musiikki, liike

Valkealan oma tyttö Maiju Laurila opiskeli aikuisiällä tanssinopettajaksi.

– Minuun upposi tanssissa ensin se jaettu kokemus ja ilo. Läsnäolo muiden kanssa samassa fyysisessä tilassa ja asioiden sanaton jakaminen. Vähän sama kuin musiikissa. Olen myös aina ollut liikunnallinen ihminen, joten tanssissa yhdistyy moni itselleni tärkeä asia, Maiju kertoo.


– Minulle tanssi on tullut musiikin kautta, kun olen ollut säestämässä tanssijoita. Tanssi on kiinnostanut minua aina. Tanssimisessa on ehkä tietynlaisia stereotypioita. Itse ajattelin ennen, että en ole mikään ballerina, ja tanssi kuuluu vain tietynlaisille ihmisille. Jälkeenpäin olen tajunnut, että olisin rakastanut tanssimista jo aikaisemminkin.

Tanssi sopii kaikille
Ihmiset turhaan näkevät tanssin vain tietyn tyyppisten ihmisten harrastuksena. Tanssi sopii kaikille. On niin paljon erilaisia tanssilajeja, että jokaiselle löytyy kyllä oma sopiva. Moni harrastaa tanssia sosiaalisista syistä. On kivaa liikkua ja kuulua ryhmään.
– Jaetun liikkeen kokemus ja katse tanssijoiden välillä on lumoavaa.


Kansantanssissa on myös toinen näkökulma, eli esittävä taide. Siinä tanssia lähestytään eri näkökulmasta, kun sitä tehdään muiden katsottavaksi. Maiju opettaa Aitomäessä kansantanssiryhmiä. Sieltä löytyy ryhmiä kaikenikäisille ja ryhmät jatkuvat taas syksyllä. Kansantanssia ei kannata ajatella vain lasten ja vanhusten tanssina. Moni ei ehkä tiedäkään, kuinka fyysisesti haastavaa kansantanssi voi olla.
–Kaikissa tansseissa on tietysti puolensa, mutta kansantanssin ehdoton vahvuus on sen energia, jota tanssiryhmä pystyy välittämään katsojille.
–Siksi opetan tanssia, että saan jakaa muille tätä samaa iloa

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: