Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Puhdasta elämää

Veera Korjala on lapsesta saakka halunnut asua ulkomailla. Nyt koti on Costa Ricassa.

 Veera Korjala on täl­lä hetkellä Costa Rican eteläosassa. Hän muutti maahan puolisonsa Brandonin kanssa viime vuoden joulukuus­sa. Costa Rican koti on maan pääkaupungin läheisyydessä.

Vesi on Veeralle tärkeä elementti.

– Me olemme vuokranneet auton mieheni kanssa. Minä pi­din äsken palmujen alla jooga­tunnin. Olemme täällä mieheni ystävän luona kymmenen päi­vää.

Edellisenä päivänä he oli­vat käyneet läheisessä kansal­lispuistossa, jossa olivat apinat heitä vastassa, ja puussa nukkui laiskiainen.

Urheilullista elämää

Veera on kotoisin Valkealan Joutjärveltä, jossa edelleen asuu hänen perhettään. Osa perheen­jäsenistä asuu Jokelassa. Ne ovat Veeralle tärkeitä paikkoja kotikunnassa. Hän kävi ala- ja yläasteen Valkealassa. Lukion urheilullinen Veera kävi Tampe­reen urheilulukiossa.

– Treenasimme siellä maa­joukkuetasoisesti lentopalloa ja opiskelimme samalla, Veera kertoo.

Veera kertoo ajavansa aina koulujen ohi ollessaan Valkea­lassa. Ja Valkealatalon.

– Valkealatalo, sen urheilu­kenttä ja ympäristö olivat mi­nulle nuoruudessani toinen koti.

Veeran isä ja äiti ovat molem­mat olleet Kajon aktiivijäseniä. Isä toimi seuran puheenjohta­jana, ja äiti oli junioreiden yh­teyshenkilönä. Koko perhe on pelannut lentopalloa.

Maailmalle

Lukion jälkeen Veera lähti opiskelemaan Turun Ammat­tikorkeakouluun restonomiksi. Vuonna 2011 hän meni ensin vuodeksi Skotlantiin opiskele­maan. Sen jälkeen hän muut­ti Amerikkaan, jossa oli kaksi vuotta Oklahoma State Yliopis­tossa.

– Minun piti vielä tehdä opin­näytetyö Turun AMK:n, ja jäin tekemään sitä Amerikkaan. Opiskelin siellä Personal Trai­neriksi ja ryhmäliikuntaohjaa­jaksi. Jäin yliopiston kampuk­sen urheilukeskukseen töihin, ja tein samalla opinnäytetyötä.

Vuonna 2013 Veera muutti ta­kaisin Suomeen kuudeksi kuu­kaudeksi. Hän mietti keinoja yhdistää kaksi intohimoaan. Lii­kunta ja matkustaminen.

– Olen aina halunnut asua ul­komailla. Kun matkustimme lapsuudessani, en koskaan ha­lunnut lähteä takaisin kotiin. Tämä ei koske vain Suomea, sama tunne minulla oli Ameri­kassa.

– Kävimme vuonna 2012 kanssa sukulaisten ja parin ys­tävän kanssa Karibian risteilyl­lä. Siellä menimme liikuntakes­kukseen ja ihastuin siihen. Siitä se idea lähti.

Meni vuosi ja Veera toimi jo itse liikunnanohjaajana Oceania Cruisesilla. Siinä työssä Vee­ra sai kiertää kiitettävän paljon maailmaa ja sen meriä.

– Tein laivalla töitä kaksi seit­semän kuukauden jaksoa Perso­nal Trainerin ja liikunnanohja­uksen hommissa. Töitä tehtiin joka ikinen päivä.

Amerikan kautta Costa Ricaan

Veeralla oli vielä tavoittee­na saada akateeminen tutkinto liikunnasta. Hän sai stipendin ja pääsi opiskelemaan Texasin Dallasiin vuonna 2015, jos­sa hän tapasi myös puolisonsa Brandonin.

Veera ja Brandon

– Siellä olin 2,5 vuotta mais­teriopinnoissa. Asuimme opin­tojen jälkeen vielä vuoden Dallasissa. Olin siellä jooga­studiolla töissä.

Sitten he päättivät muuttaa hieman liberaalimpaan Austi­niin.

– Rakastamme sitä paikkaa, mutta meillä oli koko ajan tun­ne, että haluamme jotain enem­män. Päätimme juuri ennen koronaa, että lähdemme Costa Ricaan.

Heidän oli tarkoitus käydä tutustumassa Costa Ricaan en­nen muuttoa, mutta koronan vuoksi se ei onnistunut.

– Emme kertoneet päätökses­tämme kenellekään, ennen kuin meillä oli kaikki järjestyksessä. Olimme myyneet kiinteistön, auton ja huonekalut. Reaktiot olivat todella monenlaisia. Suu­rin osa oli todella yllättyneitä, kukaan ei osannut odottaa tätä.

 Paras ilmasto

Veera ja Brandon asuvat Cos­ta Ricassa pääkaupungin vieres­sä alueella nimeltään Atenas, joka on Alajuelan provinssissa. Paikkaa mainostetaan sloganil­la ”paras ilmasto läpi vuoden”. Siellä on +25 astetta ympäri vuoden, ja se on vuoristoaluetta.

He asuvat vuokralla hotellin alueella olevassa loma-asunnos­sa. Omalla pihalla kasvaa avo­cadoja, mangoja ja banaaneja.

– Ajattelimme olla siinä kuu­kauden, mutta nyt on oltu jo kuusi kuukautta. Aika menee niin todella nopeasti. Onneksi olemme päässeet vähän katsele­maan ympärillemme.

Nyt Costa Ricassa on menos­sa sadekausi. Siellä on käytän­nössä kaksi vuodenaikaa, kesä ja talvi. Nyt on talvi, joka alkaa huhtikuussa ja kestää marras­kuun loppuun. Sadekaudella sa­taa pari tuntia iltapäivisin, muu­ten on aurinkoista.

– Tämä talvi sopii minulle paljon paremmin, kuin Suomen talvi, Veera nauraa.

Luonto on Costa Ricassa ri­kas. Nyt sadekauden aikana on todella vehreää. Kun sadekau­den aikana sataa, sitä tulee kuin saavista kaatamalla.

Pura Vida

Yksi suuri huolenaihe muu­ton yhteydessä oli internetyhte­ys. Molempien työt ovat netissä.

– On aikoja, kun netti katkeaa ja sitten on vaan otettava Pura Vida.

Pura Vida, puhdasta elämää Costa Ricassa. Kuva: Veera Korjala

Costa Ricaa ja costaricalais­ten elämäntyyliä kuvaa paikal­listen yleisesti käyttämä sanonta Pura Vida (Pure Life). Suoraan suomeksi käännettynä se on puhdas elämä.

– Tämä on todella opettavais­ta. Elämä on oikeasti todella yksinkertaista, me ihmiset vain monimutkaistamme sen. Täällä elämä on simppeliä. Jos asiat ei­vät mene suunnitelmien mukai­sesti, niin ei mitään, tehdään se sitten huomenna.

Suurimman osan aikaa vuo­den 2011 jälkeen on Veera ollut Amerikassa ja tehnyt amerikka­laisten asiakkaiden kanssa töitä.

– Siellä tehdään hommia 24/7. Meillä on kansainväli­siä asiakkaita, mutta suurin osa on Amerikasta. Se on yksi syy, miksi valitsimme Costa Rican, että olemme samalla aikavyö­hykkeellä.

Veera toimii yksityisyrittäjä­nä ja pitää verkon kautta jooga- ja liikuntatunteja. Hänellä on myös yksityisasiakkaita. Suurin juttu hänelle ovat retriitit.

– Wellness on ehkä oikea sana siinä. Siihen kuuluu sekä fyysinen hyvinvointi, että mielen hyvinvointi.

Eletään hetkessä

Veera kuvailee Costa Ricaa upeaksi maaksi.

– Tänne mahtuu niin paljon kaikkea. Voit mennä vuorille, sademetsiin, kuumille lähteil­le, rannalle, vesiputouksille, tai katsomaan villieläimiä. Täällä on hyvä olla.

Veera kertoo, että heidät on otettu Costa Ricassa todella hy­vin vastaan. Ihmiset ovat ihania ja aitoja.

– Vedän paikallisille myös joogashalassa joogatunteja kak­si tuntia viikossa. Sitä kautta olen hyvin tutustunut ihmisiin.

Veeran elämänrytmi on muut­tunut muuton myötä. Aurinko nousee viiden aikaan ja Veera sen mukana. Kuudelta illalla tulee pilkkopimeää, eikä katu­valoja ole niin paljon kuin Suo­messa.

– Illalla laitamme klo 18 läp­pärit kiinni. Teemme yhdes­sä ruokaa. Katsomme iltaisin NBA koripallopelejä, elokuvia, tai sarjoja. Monesti menemme jo viimeistään yhdeksän aikaan nukkumaan.

Kiitollinen maailmanmatkaaja

Veera toteaa, että hänellä to­della kiitollinen olo, kun pystyy elämään näin ja tekemään työtä, joka tuottaa niin paljon sisäistä iloa.

Veera ja Brandon ovat sen verran maailmanmatkaajia, ettei tiedä minne tie vielä vie. Costa Ricassa heillä kuulemma kyllä natsaa moni juttu.

– Ilmasto on ihana. On au­rinkoa ja lämpöä, upea luonto, sekä espanjan kieli ja kulttuuri. Espanjan kieli oli yksi syy, mik­si halusimme tänne. Olemme molemmat opiskelleet espanjaa, mutta halusimme oppia puhu­maan sitä kunnolla.

– Kun maailmantilanne an­taa periksi, niin pyrin käymään suomessa kaksi, tai kolme ker­taa vuodessa. Perhe on minulle todella tärkeä. Toivon, että ih­miset pääsevät myös tulemaan tänne. Tämä on parantava paik­ka monella tavalla.

  • Teksti: Laura Parkko
  • Kuvat: Veera Korjala
Jaa artikkeli: