Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 1.1991, osa aiemmin julkaisematonta

3.1.1991
*SPR on varannut huoneet ja ostanut eräät palvelut Hotelli Walkealasta korkeintaan 150:lle pakolaiselle kerrallaan. Poliisikuulustelujen jälkeen he siirtyvät varsinaisiin pakolaiskeskuksiin odottamaan päätöstä jatkosta.
*Pihlajasaarelainen Sirkka-Liisa Niemi aloitti hevosvarusteiden korjaus- ja valmistuspalvelun. Hän valmistaa myös esimerkiksi kengitysessuja. Hevosharrastus on lähellä Sirkka-Liisan sydäntä.
*Karhulankyläläinen Mauri Heikkilä lahjoitti Mörrimöykyn kirjastoon. Kyseessä on luonnon muotoilema taideteos.
*Valkealassa on jo arviolta sata hehtaaria täysin tuhoutunutta metsää. Näillä valtatie kuuden varrella olevilla puilla ei ole minkäänlaista toivoa. Liikenne osaltaan tuhoaa tienvarsimänniköitä. Valtatie kuudelle levitetään maantiesuolaa talven aikana jopa 18 tonnia kilometriä kohden.
*Uttilainen Arvo Metso kävi metsästysmatkalla Vologdassa. Metsästysonnea ei ollut, mutta paljon jäi mieleen. Sauna toi mieleen kotisaunan Säkkijärvellä, jossa hän syntyi.
*Valkialain: -Elest kengäs ja takaant raulas. (menevä mies)
*Inkerilän Metsäpirtillä julistettiin joulurauha metsän riistalle. Vastaava tilaisuus on järjestetty kerran aiemminkin Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdistyksen alueella. Kotiinviemisiksi voi ostaa hirvenlihaa, jonka kilohinnaksi tuli huutokaupalla noin kolmekymppiä.

10.1.1991
*Lukiolla piisasi väkeä. Kaikki eivät mahtuneet edes auditorioon ja ruokalaan. Pakolaisasioista keskusteltiin kaksi ja puoli tuntia. Tilaisuuden järjestivät Maaseudun Sivistysliitto, Suomen Punainen Risti ja Valkealan kunta.
*Tuohikotissa 150 kyläläistä kokoontui seuraamaan uuden kiekkokaukalon ensimmäistä kotiottelua. Kyläsarjassa ovat mukana Tuohikotti, Jokela, Vuohijärvi, Anttila, Utti ja kirkonkylä. Kotijoukkueen puuhamies Tero Kukkola oli selvästi tyytyväinen uuden kentän saamiseen.
*-Tilanteen alkuvaiheessa on syytä pysähtyä miettimään ja keskustelemaan tosiasiat tunnustaen, ennakkoluulottomasti ja avoimesti, ilman että ketään leimataan rasistiksi tai hyväntahtoiseksi hölmöksi, kehottaa päätoimittaja Reijo Tossavainen Valkealan horisontissa pakolaiskysymykseen liittyen.
*Ilmi Luomajoki kastettiin puukirkossa. Hän kuuli myöhemmin olleensa parin vuoden ikäinen kun kirkko paloi. Uuden kirkon hyväksi tekivät työtä esimerkiksi kinkeripiirit. Suur-Selänpää sekä Pukkila ja Tolska olivat osallistumassa krusifiksin hankintaan. Hasulan ja Nuuttilan varainkeruussa olivat mukana eri sukupolvet. Miehet tekivät luutia, härkkimiä ja joivat kahvia. Suuren ryijyn kutominen ja myyminen oli eräs keino kerätä rahaa. Myyntihinta oli korkea. Pari rohkeaa isäntää lähti kauppaamaan ryijyä Kymi-yhtiön johtajalle, Ahlmanille. Hän piti hintaa kalliina, mutta kauppa syntyi kun hän kuuli isänniltä, että rahalla aiottiin ostaa kattokruunu Valkealan tulevaan kirkkoon. 1927 kirkkoherra Paunu puhuessaan osoitti Hasulan-Nuuttilan kinkeripiiriläisten lahjoittaneen urkuparvella olevan kattokruunun.
*Tapuli rakennettiin kirkon kelloja varten. Mutta sitä on käytetty muuhunkin. Aikanaan se oli vankilana ja paarihuoneena. Joskus siellä suoritettiin ruumiinavauksia. 1800-luvulla talolliset säilyttivät siellä viinapannuja sellaisena aikana vuodesta, jolloin viinan kotipoltto oli kielletty.
*Eläkeliiton Valkealan yhdistyksessä on 732 jäsentä, joista naisia on 459 ja miehiä 273. Vuoden aikana uusia jäseniä liittyi 74.
*Lions Club Valkeala/Vekara järjesti lämpötilaveikkauksen. Peräti kymmenessä veikkauslipukkeessa arvattiin oikein, että Utissa on uuden vuoden ensimmäisen päivän aamuna kello 8.00 pakkasta -5,6 astetta. Vastauksia jätettiin 1139.
*Valkialain: -Kuuluu kuoleman sanomii. (Jos tuli liedessä vihelsi.)
*Televisiosta tuli esimerkiksi Perhe on pimahtanut. (Toim. huom kyseessä on BBC:n komediasarja Bread, joka tarkoittaa leipää.) Visailunystäville tulee Ruutuässä (t.h. aiemmin Ruutuysi, jossa arvattiin mikä kuva ruutujen taakse on piilotettu.)
*Yliluutnantti evp, liikunnanohjaaja Oiva Laitinen täyttää 50 vuotta. 15-vuotiaana hän tuli perheen mukana asumaan Tirvalle. Välillä hän on asunut muualla. Hän on valmentanut hiihtäjiä ja ampumahiihtäjiä piiritasolta olympiatasolle asti. Hän on saanut esimerkiksi Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkin.

17.1.1991
*Valkealalainen Juhani Seppälä on ollut 70-luvulta lähtien sairaankuljettajana. Kouvolan-Valkealan terveyskeskuksen uutta sairasautoa hän esitteli työparinsa Hannu Rämän kanssa Valkealan terveysaseman henkilökunnalle. Hätänumero on 000. (T.h. numero vaihtui nykyiseen hätänumeroon 1.1.1993)
*Kouvolan-Valkealan alueella kutsutaan tänä vuonna 2050 naista rintojen röntgentutkimukseen. Kuvaus tapahtuu ensimmäistä kertaa niin sanotussa mammografiavaunussa.
*Valkealan Nuorkauppakamarin viidennen vuoden toiminta alkoi senaattorien palkinnon luovuttamisella. Palkinnonsaaja Birgit Koskela ansioitui viime vuonna yhdistystoiminnan lohkolla. Hän vastasi esimerkiksi pylväsmainonnasta ja palvelukartan toteuttamisesta. Valkealan Nuorkauppakamarin perustamisesta kuuluu kunnia Eero Mattilalle. Häntä muistettiin muistolahjalla.
*Jokelassa avataan LVI-alan erikoisliike. Seppo ja Eino Summasen Putkivalkea Ky perustettiin keväällä -85. Veljeksillä on työn alla esimerkiksi kirkonseudun päiväkoti. Myymälästä saa esimerkiksi kosteiden tilojen kaappeja.
*Oravalan pohjoisimmassa osassa toimi lossi. Lintukymin liikennemäärä on nykyään paljon suurempi. Silta valmistui 1957 ja lossista tuli tarpeeton. Ennen sotia lossi oli yksityinen liikeyritys. Artturi Värjä ja Edvard Lingberg hoitivat lossiliikennettä. Autoilla, hevosilla ja pyörillä oli omat taksansa. Lintukymen rannalla lapsuuttaan viettäneen Erkki Pekkolan eno Anton Vähä-Konka oli hevosineen ylittämässä jokea. Hevonen pillastui ja hyppäsi kärryineen ja isäntineen lossilta veteen. Hevonen ja isäntä hukkuivat vuonna 1929. Useita muitakin surullisia onnettomuuksia tapahtui lossin historiassa. Toivo Hokkanen heilutti kapulaa noin 20 vuotta. Hänen ollessaan sodassa lossia hoiti Nestor Suurmäki, vilkas ja puhelias mies. Pentti Hokkanen, Toivon veli, oli myös ”lossari”. Jaalalaisia nuoria lähti Kouvolan suunnalle tansseihin. Kyyditettävistä eräs nuori mies halusi auttaa lossaria. Kapula tarttui vaijeriin. Liike-energian viedessä lossia eteenpäin joutui auton ja vaijerin välillä käyskennellyt joukko jokeen. Osalla seurueesta tuli sen seurauksena yhdistetty uinti- ja napatanssimatka.
*1500-luvun puolivälissä suurin osa Valkealasta kuului Lappeen kihlakuntaan. Ruotsia hallitsi Kustaa Vaasa. Matti Niilonpoika ajoi asiaansa Lappeen Sålanan kylästä, siis Selänalasta eli Selänpäästä. Itäisessä Valkealassa eivät talonpojat tuosta vain halunneet maksaa kaikkia vaadittuja veroja. Yhtenä lautamiehenä oli Inki Multia eli Multiainen nykyisestä Valkealan Kipparilasta. Hän ja toinen lautamies Maunu Nyrhi vangittiin ja he menettivät henkensä. Useampi vuosi aiemmin, 1550 Inki Multia langetettiin kolmen markan sakkoon Paavo Kourun verkon repimisestä.
*Pastori Jussi Vähämäki aloitti Valkealan seurakunnassa virallisesti vuoden alusta. 1975 lähtien hän työskenteli sotilaspappina Vekaranjärven varuskunnassa. Toista vuotta Jussi oli Kaakkois-Suomen sotilasläänin kenttärovastina. Lapualla syntynyt pastori työskenteli armeijaa ennen Vaasassa. Apuun häntä on kutsuttu seurakunnassa aiemminkin.
*Valkialain: -Kyl maailma tassii (tasaa ihmistä).

Kuvaa on rajattu oikealta. Oikeanpuolinen kuva on kahden sivun taitoskohdassa.
Jussi Vähämäki

24.1.1991

*Perinteisesti keskustalla on ollut Valkealan kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajuudet. Käytäntö muuttui kun kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittiin kokoomuksen Ismo Partanen.
*Pohjois-Kymen musiikkiopisto järjesti Valkealassa avointen ovien päivän. Seurakuntakeskuksessa oli mukana henkilökuntaa vastailemassa kysymyksiin. Tietenkin tilaisuudessa kuultiin oppilaiden musiikkiesityksiä.
*Lions Club Valkeala-Vekara saavutti 10 vuoden merkkipaalun. Uuden lipun vihki kirkkoherra Sakari Vihma. Litviikkimarkkinat ovat vuosien mittaan kehkeytyneet vuoden tärkeimmäksi aktiviteetiksi. Markkinat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1984.
*Jokelan teollisuusalue kasvaa Jyrääntien itäpuolelle, ns. Liisakarhunmäen alueelle. Uttiin puolestaan on valmisteilla esimerkiksi hirsitalojen myyntipiste.
*Valkealan kesäteatterin 20-vuotisjuhlanäytelmä on Särkelä itte. Ensiesitys oli nuorisoseurantalolla sisätiloissa 1971. Kesällä 1973 sitä esitettiin Hillosensalmen lomakeskuksen pihalla. Kuten silloinkin, niin nytkin näytelmän ohjaa ja pääosan esittää Pauli Silvo.
*Yksi Valkealan uusista asukkaista on Hillevi Roponen. Hän rakentaa avopuolisonsa Jarin kanssa omaa kotia Somuraan. Hillevin ykkösharrastus on Jet Ski. SM-kilpailuissa hän sai mestaruuden Stock 300-550 -sarjassa. Kilpakone on vesi-skootterin sukulainen.
*Valkialain: -Yhleksän hyvää, kahleksan kaunist.

31.1.1991

*Utin laturetki kärsi jäisistä ja roskaisista laduista. Kovaa pakkastakin saatiin. Kuitenkin osanottajia oli noin neljäsataa. Moni katsoi parhaaksi ottaa sukset olalle ja varmuuden vuoksi kävellä vähänkin isommat mäet alas, roskien jäädyttyä kiinni latuun.
*Valkealan Tennisseuralla ja Kuusalun Spordiklubilla on ystävyyssuhteet. Aiemmin Valkealan Tennisseuran jäseniä kävi pelaamassa Kuusalussa, hiljattain saatiin vastavierailijoita.
*Tarton psykiatrian klinikan henkilökuntaa sekä perusterveydenhoidon lääkäreitä ja hoitajia tutustui esimerkiksi Valkealan sairaalaan. Virossa vanhukset asuvat mieluiten kotonaan tai lastensa perheissä. Lapsia kotona hoitavan äidin etuja ollaan muuttamassa ratkaisevasti parempaan suuntaan.
*Pohjois-Kymelaakson kadettipiirin upseerit laskivat seppeleen Kouvolan, Elimäen ja Valkealan sankarihaudoille. Kadettikunta perustettiin 27.1.1921. Kadettikuntaan kuuluu noin 4200 jäsentä kadetista amiraaliin. Piirejä on 26.
*Kirkonkylällä lavastettiin tappelu. Yläasteen AV- ja näytelmäkerholaiset tekevät väkivallan vastaisen videofilmin.
*Yläasteelaiset haastattelivat rehtoria ja oppilaita. Rehtori Juhani Eskola on ollut yläasteen rehtorina vuodesta 1974. Kouluruoka jakaa rajusti mielipiteitä oppilaiden keskuudessa ja päivät ovat liian pitkiä.
*Valkealassa on paikoin hankala löytää perille. Kauniskankaantie 3 ja Marja-ahontie on merkitsemättä. Marjapolku 6 on talorykelmä, josta oikean osoitteen löytää lähinnä arvaamalla. Jokelan teollisuusalueelta numerot puuttuvat lähes täysin. Osoitepuutteet Valkealassa vaikeuttavat esimerkiksi taksinkuljettajien ja tavarantoimittajien työtä.
*Seurakunnan kanslisti Saima Kaupinmäki jäi eläkkeelle. Kerran hänelle soitettiin Utista ja kysyttiin, mitä silloisen kirkkoherranviraston viereisellä pellolla kasvaa. Saima juoksi katsomaan ja ilmoitti, että viljaahan siellä. Sitten pellolle laskeutui helikopteri ja Utin pojat noutivat tärkeän ja kiireellisen paperinsa, kadoten taas korkeuksiin. Valkealan kirkkoherranvirasto vanhan pappilan päädyssä oli vuonna 1965 pimeä ja kylmä.

  • Valkialain: -Voi hyvät pojat kun on kovat ajat.
Jaa artikkeli: