Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 1.2. ja 8.2.1990

1.2.1990

* Anttilassa vietettiin kylätapahtumaa koulun ympäristössä. Ulkoilupäivän järjestivät Anttila Hockey Teamin puuhaihmiset. Arvonnassa oli syöttinä Ruotsin matka. Kuka vain halusi, pääsi moottorikelkkojen kyytiin. Pohjois-Kymenlaakson moottorikelkkakerhon kelkkailijat luovuttivat ajokkinsa kokeiltaviksi ja Korpin Osku peltonsa tilapäiseksi radaksi. Lapsia vietiin oikein reellä, eikä keneltäkään kysytty maksua.
* K-Halli Elovalkeasta sai Eines Gummeruksen tuotemyynnistä katkarapusalaattia, janssonin kiusausta, auraperunoita ja jauhelihapizzaa. (Toim. huom.: Jos olet edes kuullut Eines Gummerus -nimen, tiedät enemmän asiasta kuin internet.)
* BC-Cup-kilpailuun osallistui 138 autokuntaa eri puolilta Suomea. Perinteisen Kuusankosken yöajon myötä autot nähtiin Valkealan maisemissa. BC-luokan kilpailuja on vain kolmet vuodessa. Ne ovatkin arvostettuja.
* Tykkimäestä johtava ura johtaa Utin, Haukkajärven, Rapojärven, Toikkalan, Anttilan, Tihvetjärven, Rapoveden, Hilloman ja Vuohijärven kautta Orilammelle. Kauan kaivatun maastoreitin avajaisissa oli kolmisenkymmentä kelkkakuntaa. Uran rakentamiseen tarvittiin lupa yli 50 maanomistajalta. Luvan myöntäneille ollaan kiitollisia. Muutamia kieltäytyneitä ymmärretään. Vastuuton kelkkailu on aiheuttanut suoranaista vahinkoa. Kerhotoiminnalla pyritään kouluttamaan huolellisia kelkkailijoita.

* Lions Club Valkeala/Vekaran ladyt ostivat kymmenen lasten turvaistuinta, jotka luovutettiin Valkealan neuvoloiden käyttöön edelleen vuokrattaviksi. Kuukausivuokra on 20 markkaa. Ladyt ovat avanneet tilin vuokranmaksua varten. Saaduilla rahoilla hankitaan lisää turvatarvikkeita neuvoloille.

* Valkealan Jokelaan, Kukkurantielle on noussut harjakorkeuteen neljän rivitalon muodostama kokonaisuus. 13 asunnoista yksi on kolmio, muut kaksioita.
* Kirkonkylällä on koululaisia karannut kioskille karkinostoon. Jos jäi kiinni, sai jälki-istuntoa. Kioskin paikka on vaihtunut. Kati ja Juha Metsämäen luotsaamassa kioskissa on apuna Tiina Kemppi. Kioskilta saa vohveleita ja vaikka mitä. Videot otettiin palvelun vuoksi. Tienestiin ne eivät juurikaan vaikuta. Aikoinaan myytiin pienestä luukusta punaista limonaatia ja muuta pientä.
* Kadettikunta ry vietti vuosipäiväänsä. Kadettipiirejä on kaikkiaan noin 26 ja niissä on jäseniä noin 4300. Kadettikoulun käyneet upseerit voivat kuulua kadettikuntaan.
* Yhteisvastuukeräyksen pääkohteena on Namibia. Tuotoilla rakennetaan kouluja, autetaan yli 40 000 namibialaisen kotiuttamisessa ja muuta. Yksi palaajista on lakitieteen tohtori Erastus Shamena. Hän vieraili viime vuonna Valkealassa.

* Sano Valkialain: -Kynttiläst karjanrehut kahlan (puolet piti olla jäljellä)

8.2.1990

* Kiehuvassa kuntoiltiin. Hernekeitto maistui.

* Kuluttajat ovat virkeänä pankkien työsulun ja mahdollisesti tulevan lakon vuoksi. Tilanne vaihtelee eri liikkeissä. Esimerkiksi Katrillista ei saa vaihtorahaa, eikä K-halli Elovalkeassa voi ostaa luottokorteilla.
* Minä olen syyllinen -dekkari oli kauan kadoksissa ennen kuin se palautettiin kirjastoon. Valkealan kirjastossa on vielä useiden päivien ajan mahdollisuus palauttaa unohtunut laina ilman myöhästymismaksua. Vuodelta 1987 on palauttamatta pääkirjastoon 170 ja edelliseltä vuodelta noin 80 kirjaa.
* Maalivahti Hannu Kamppuri vieraili Lappakosken koulussa. Hän on KooKoon maalivahti. Hannu neuvoi nuoria luisteijoita: -Pää on arka kolhuille, ja siksi kypärä on tärkein varuste. Ammattimaisesti Hannu on pelannut vodesta 1973 lähtien. Seurana on ollut esimerkiksi Jokerit, Edmonton Oilers Kanadassa. Hannu on pelannut yli sata maaottelua Suomen leijonapaidassa… (Toim. huom.: Hannu Kamppuri on valittu neljä kertaa SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi.)

* Tanskan konsuli Ragnar Backström saapui puolisonsa Urda-Marian kanssa Kotkasta laskemaan seppeleen luutnantti Rasmussenin sankarihaudalle Valkealan kirkkomaalla. Kuolemasta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Mukana ollut kouvolalainen Erkki Mattila on tutkinut ja julkaissut lehtikirjoituksissa tanskalaisten, Suomen talvisodassa kaatuneiden vapaaehtoislentäjien vaiheita. Rasmussenin kone sai osuman, putosi ja syöksyi Saimaaseen. Pidetään todennäköisenä, että hän olisi yrittänyt pelastautua.
* Sano Valkialain: -Kaikkii muuta ihmiin katuu, mut ei nuoreen naimistah.

Jaa artikkeli: