Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 1.3. ja 8.3. 1990

1.3.1990

* Liikekustaassa avattiin ensimmäisenä yrityksenä R-kioski. Else Lemisellä on alaisenaan Merja Kurvinen. Kumpikin on Valkealasta. Kouvolalainen Liisa Kymén tuuraa vapaapäivinä. Avajaispäivänä oli ajoittain tungosta. Koululaisia kävi koulutuntien jälkeen sankoin joukoin tutustumassa.


* Lukiolla harmonikkamusiikin toivekonserttiin saatiin vetonaulaksi Veikko Ahvenainen. Yhdysvaltoihin jälleen suuntaava Veikko kertoi italialaissyntyisten tulevan erityisen mielellään kuuntelemaan hanurimusiikkia.


* Mielenterveys- ja kehitysvamma-alan laitosten KTV:n jäsenten hiihtomestaruuskilpailut pidettiin Valkealassa. Valkealan naisten joukkue voitti Suojarinteen naiset. 50-vuotiaiden miesten sarjan voitti valkealalainen Aarne Mäkinen.
* Hevosharraste ky ja Valkealan ratsastajat ry järjesti Anttilan Arorannassa laskiaistapahtuman. Siihen osallistui satakunta innokasta ratsastuksen ystävää. Tuolileikki käytiin ratsain. Paitsi, että tuolien sijaan piti ehtiä hevosen päältä istumaan joko ämpärin tai heinäpaalin päälle.
* Valkeala-talo on kunnan suurin rakennushanke kautta aikojen. Peruskivi muurattiin. Peruskiveen tallennettiin metallilieriö, johon jätettiin tietoa tästä ajasta.
* Selänpään Nuorisoseuran perinteisiin kansallispukuiltamiin saadaan vieraaksi 60-henkinen kaustislaisryhmä.
* Tarton rajoonin eli läänin johtohenkilöt vierailevat Valkealassa. Tarton rajooni on pinta-alaltaan noin kolme kertaa Valkealan kokoinen ja asukkaita on noin 50 000.
* Kuoliaisii: Pappi rippikoulus kysy, olko kukah nähny kuoliaisii pelättävän. Siit ol Anttilast yks poika kuv viittas ja sano nähneheh: -Mie satun yhlen kerran näkeh kun ruumiskirstuu vietih hautuumaah. Kanttoor paino eleelt karkuh ja huus hoilotti männessäh. Muistiin merkitsi Tauno Suur-Askola.
* Sano valkialain: -Ei sem miehen näöst, kum muuten on suka (mukava).

8.3.1990

* Valkealalainen Tiina Toimela otti yhdessä Pyhtään Taina Metsolan ja Taipalsaaren Tuula Rantasen anssa piirien välisessä hirvenhiihtoviestissä Kymen piirille SM-hopeaa. Hirvenhiihdossa on kolme osasuoritusta: hiihto, ammunta ja etäisyyden arviointi.


* Laskenta Kontkanen aloitti Valkealan keskustassa. Hallintonotaari Helena Kontkanen on asunut Valkealassa lapsesta asti. Hän on mukana kunnanvaltuustossa ja kunnanhallituksessa.
* Hesa voitti kotisalissaan Kajon. Ottelun seuraajissa oli itse presidentti Mauno Koivisto. Kajo puolestaan oli päihittänyt Hesan Valkealassa. Piakkoin selviää kumpi vie SM-kullan.

* Kansan suussa on kulkeutunut tarinaa, että Hollolasta tulleen Matti Oravan mukana olisi tullut Kalso. Toiset ovat kertoneet, että maanviljelijä olisi tullut myös. Nimeksi arvellaan Valkeaa. Kalastajan puolestaan kerrotaan muuttaneen Kinansaareen. Metsästäjä asettui Parolaan ja sitten Tuohikottiin, jonne rakensi tuohesta kodan. Eräissä toisinnoissa puolestaan kaikki he olisivat paenneet Hollolasta henkirikoksen tehtyään. Se on kuitenkin todennäköisesti riitamiesten levittämää valhetta.

* Virolaiset ovat hakeneet Suomesta osviittoja Tarton lähellä olevan entisen saksalaisen aatelislinnan ja sen piharakennuksien saneeraamiseksi. Tarkoituksena on tehdä terveyskylpylä ja hotelli. Suomalainen osapuoli on Livonia Ky, Reijo Tossavainen Valkealasta.
* Helsingin Sanomat väitti Valkealan olevan yksi maan kymmenestä kunnasta, jossa tilastokeskuksen tiedon mukaan vuonna 1987 kunnan kulttuurimenot olivat nolla markkaa asukasta kohden. Lehden toimittaja ja valokuvaaja kävivät tarkastamassa tilanteen. Jutussaan toimittaja mainitsi varusmiesten ”pykänneen” korsumuseon. Kesällä ”riehakoitiin” Utin taistelun juhlia, johon ”hurahti” rahaa 40 000 markkaa.
* Sano valkialain: -Sakki syöp, mutta kyl se tekeekin.

Jaa artikkeli: