Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 11.10. ja 18.10.

11.10.1990

 • Günther Stranghönerin viisikymppisillä oli liki sata lähes tuntematonta vierasta. Saksalainen järjesti juhlansa Tuohikotissa. Puolustusvoimien pääsotaharjoitus vaikuttaa seuran hirvijahtien aikatauluihin. Güntherin pojalla on metsästyskortti ja tytär puolestaan suorittaa sitä. Metsästyskortti vaatii Saksassa työtä noin kahdeksan kuukauden ajan. Oppitunteja on useita viikossa. Lisäksi on luontopolkuja ja muuta.
 • Saksassa suurriistaa metsästetään enimmäkseen kyttäämällä siihen tarkoitukseen rakennetuilta lavoilta. Metsästystorvilla puhalletaan jahti alkaneeksi. Riistan ampumisen jälkeen soitetaan torvia. Jahdin päätteeksi törähtävät torvet. Jahtipäivän päätteeksi saalis kerätään yhteen paikkaan maahan ja peitetään havuilla. Seuraa kullekin riistalajille oma soittonsa. Jahdin jälkeen syödään ja juodaan hyvin.
 • Lionsit ovat jo 11 vuoden ajan tehneet äänilehteä Pohjois-Kymenlaakson näkövammaisille. C-kasetit postitetaan saajille. Uutistapahtumien lisäksi mukana on esimerkiksi kaskuja.
 • Valkealassa varastetaan kukkia. Kirkonkylään on saatu istutuksia Esson lähellä olevaan risteykseen, Toikkalantien ja Kustaa III tien risteykseen, sekä valtatie 15:n ja Toikkalantien risteykseen. Kirkonkylän istutuksiin satsattiin 30 000 markkaa. Osa kukista on anastettu. Kukkia häviää hautausmaillakin. Valkealan kunnan maarakennusmestari Jukka Koskivirta sanoo: -Jos joku näkee tällaista tapahtuvan, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä. Ilkivalta on saatava kuriin.
 • Valkealalaisia tutustui Virossa esimerkiksi maatalousmuseoon. Museon höyrytraktoria ei saatu käyntiin. Eestissä oli jo traktoreita, kun Suomessa vielä ihmeteltiin hevosvetoisia koneita. Tartossa osallistuttiin syysjuoksuun.
 • Puumerkki vastasi todistettuna nimikirjoitusta. Valkealastakin tunnetaan niitä useita. Tirvalaisella Veikko Puuskarilla on vanhoja puumerkkejä tullut esiin monet kerrat sukututkimusaineistoa kerätessä. Talojen vinteillä säilyneistä vanhoista papereista löytyy varmimmin puumerkkejä. Puumerkki-sana tulee ruotsin bomärke-sanasta, eikä siis liity puihin.
 • Kajo muistutti hiihtäjiä hoitamaan hiihtohaalaritilaukset.
 • Pelastakaa Lapset Valkealan osasto ry toivotti tervetulleeksi syyskokoukseen. (Toim. huom. kaupungissa on nykyisin kaksi osastoa: Kouvolan sekä Anjalankosken Pelastakaa Lapset Ry, joka perustettiin vuonna 1960. Kouvolan Pelastakaa Lapset ry:n perustamisvuodeksi löytyy 2019. Juuret ovat kuitenkin kauempana, sillä Pelastakaa Lapset Kouvolan osasto ry -nimellä toimittiin vuodesta 1967 lähtien.)

18.10.1990

 • Valkealan kirkonkylässä alkoi kouluopetus vuonna 1870, samana vuonna kuin Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ilmestyi. Kiven päivänä kumpaakin juhlittiin. Näytteillä oli vanhoja koulukirjoja ja muita koulutarvikkeita. Oppilaat lauloivat, soittivat ja liikkuivat esityksissä.
 • Harjun posti on hiljentynyt. Todennäköisesti yhdeksän muutakin hiljenee niin, että vain Valkeala, Valkeala 2, Utti ja Vuohijärvi jäisivät.
 • Lukion rehtori Raimo Hämäläinen toivoo, että vanhemmat ottavat tavakseen kertoa, jos nuori kokee, ettei jaksa, eikä ehdi mitään ja että kaikki kaatuu päälle.
 • Yläasteella on ahdasta. Oppilaita on 455, joista 160 seitsemäsluokkalaisia. Opettajia on 40. Rehtori on Juhani Eskola.
 • Kirkonkylän postin konttorinhoitaja Elli Sormunen jäi eläkkeelle. Postin palveluksessa hän oli melkein 43 vuotta. Valkealassa hän palveli 12 vuotta. Seuraavana päivänä ovet oli suljettu. Syynä ei kuitenkaan ollut Ellin lähtö eläkkeelle vaan koko maan postiväen protesti konttoriverkoston rajua supistamista vastaan.
 • Kirjastoautolle ehdotettiin 12 nimeä. Oravan Matin ehdottajat eivät halunneet julkisuuteen. Muut vaihtoehdot olivat Böckeri, Eisko, Eino, Kapsäkki, Soihtu, Tieturi, Esko, Valkko, Valkealan Auto, Vihka ja Vipunen. Perusteluissa Vihka on Valkealan ihan hyvä kirjastoauto. 
 • Arviolta 25 000 ihmistä eri puolilta maailmaa osallistui juoksuun, joka suuntautui myös Itä-Berliinin puolelle. Maratonmatkalle lähteneiden suomalaisten joukossa oli Niverin Allan Valkealasta. Kymenlaaksosta oli muitakin. Edellisenä vuonna maraton juostiin vielä Berliinin muurin rajaamana.
Jaa artikkeli: