Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 11.4. ja 19.4.1990

11.4.1990

 • Kansalaisopiston viihdekuoro ja lapsikuoro järjestivät yhdessä kolmatta kertaa konsertin. Väliajalla Saarento-Jokelan 4b-luokka järjesti kahvitarjoilun keräten rahaa leirikoulumatkaan. Viihdekuorossa on kolmisenkymmentä laulajaa, joista kolmannes miehiä. Lukion auditorio oli ääriään myöten täynnä.
 • Liikekustaan talossa kunnanvirastoa vastapäätä aloitti Valkealan Kukka ja Hautauspalvelu Ky. Yritys ei ole uusi vaan aiempaa laajempi. Eija ja Kari Raution omistama Valkealan Kukka aloitti 1982. Pitoemäntänä toimii Inari Peipponen. Juhlapalvelu Inari Peipposen ohella hän vastaa Pokintalon kahviosta.
 • Valkealalaisella Jari Suhosella oli epäonnea moottoripyöräilyn superbiken MM-sarjan aloittamisessa. Pankkilakon takia tehtaalta tullut pyörä juuttui tulliin. Espanjan Jerezissä vanhan pyörän moottorin välikansi petti. Yksi mäntä ja sen venttiilit hajosivat. Ruotsalaisen Anders Anderssonin varaosilla pyörä saatiin ajokuntoon ja Jari pääsi kilpaan mukaan. Säätöjä ei ehditty saada kohdalleen, joten MM-pisteitä ei hyödyttänyt saalistaa.
 • Tuohikotin konttori avattiin. Kouvolan Seudun Osuuspankin uusiin toimitiloihin tutustui runsaasti Tuohikotin ja lähikylien asukkaita. Talossa on osuuspankin lisäksi kuusi asuinhuoneistoa. Putkitöistä vastasi Putkivalkea ja sähköpuolen asennuksista Osmo Siekkeli. Rakennusteknisistä töistä vastasi Valkealan Remonttipalvelu Ky Kalevi Kolkka.
 • Asuntoalueita on tulossa. Merkittävin rakennuskohde on Lautaro. Alue on suunniteltu 1600-1800 asukkaalle.
 • Liike- ja asuintalo Kiinteistö Oy Valkealan Jokipiin liiketilat valmistuvat joulukuussa. Terveysasemaa vastapäätä, Esson puoleiselle alueelle tulee liiketalo. T-Market valtaa suurimman osan. Rakentamista jarruttaa ylimääräinen rakennusvero. Rakentamishanke on ollut pitkään vireillä.
 • Noin 50 henkilöä oli mukana purkamassa Aitomäen koulun vanhaa saunarakennusta. Purkamisesta saaduilla varoilla rahoitetaan lasten keväinen retki Tampereelle. Kirjaimellisesti sillä vanhemmat ja koulun henkilökuntaan kuuluvat rahoittavat itse matkansa. Koulunjohtaja Mikko Majoranta kehuu kyläläisten aktiivisuutta. Syksyllä tehtiin lapsille hiekkalaatikko ja muutenkin on yhdessä aherrettu.
 • Keväinen lähetyslounas oli kahdeksannen kerran. Syksyisin lounaita on järjestetty jo yli 20 kertaa. Valkealan omat nimikkokentät ovat Taiwan ja Senegal. Oma nimikkolähetti Helena Pietinen työskentelee Nepalissa, nyt hän lomailee Suomessa. Kaarina Honni palasi Namibiasta, jossa hän työskenteli aluksi sairaalassa.
 • Sano valkialain: -Huutaa kul Lemin lukkar (kovalla äänellä)
 • Niinistön nuorisotilan 9-12-vuotiaat pitivät kevätkarnevaalit.

19.4.1990

 • Valkealan Sähkö ja Kone on ensimmäinen kodinkoneiden erikoisliike Valkealassa. Perustaja Osmo Siekkeli on tullut parinkymmenen vuoden mittaan valkealalaisille tutuksi sähköurakoitsijana, jona hän myös jatkaa. Marjatta Siekkeli ja myymäläpäällikkö Jouko Rissanen ottavat päävastuun liikkeen hoitamisesta.
 • Pohjois-Kymen SKV aloitti toimintansa. Toimipaikat on Kouvolassa, Anjalankoskella, Kausalassa ja Kuusankoskella.
 • Valkealassa syntynyt Eila Juuma tunnetaan parhaiten muotokuvistaan. Kouvolan maakuntakirjaston lukusalissa oli esillä kuvia pikku varsasta, nimeltään Remu-Rauno. Eila seurasi varsan kehittymistä viikon ikäisestä lähtien.
 • Maija ja Iita Nyman asuivat koko ikänsä Valkealan rajojen sisällä. He kulkivat kylästä kylään. Äiti ja tytär asuivat muutaman päivän tai viikon kerrallaan taloissa. He eivät tunteneet kelloa, eivätkä osanneet lukea. Köyhä Lampila oli heille mieluinen paikka. He karttoivat muita romaneja. Kyläkierroksella he pyysivät ruokatarpeita, joista liikeni lampilalaistenkin nälkäisiin suihin. Täitä ryömi Maikon ja Iitan asujen ulkopuolellakin. Maijaa kutsuttiin Mustalais-Maikko-nimellä. Mustalais-sanasta he eivät pitäneet. Joskus he olivat jopa kuukausia samassa majapaikassa.
 • Kouvolan raviradalla tehtiin onnistunut kaviouran miljoonaremontti. Kuninkuusraveihin on valmistuttu jo pari vuotta. VR on ohjelmoinut jo kuninkuusravien vieraskuljetuksia varten makuuvaunuravijunia. Nokia Data rakentaa oman tietokonesysteemin kuninkuusravien ajaksi Kouvolan raviradalle.
 • Kymenlaaksolla on vuosikymmenien tauon jälkeen edustaja Suomen Naisten Liikuntakasvatusliiton hallituksessa. Valkealassa asuva Erja Komujärvi on Myllykosken Naisvoimistelijoiden puheenjohtaja ja Valkealan yläasteen ja lukion tyttöjen liikunnan lehtori.
 • Säästöpankkitorin lounaskahvila jatkaa nimellä Piko. Omistaja on vaihtunut. Kuusankoskelainen Niilo Kekkonen on itse illalla vuorossa. Lähinnä päiväsaikaan liikettä hoitavat Kaija Kekkonen apunaan Helena Laamanen.
Jaa artikkeli: