Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten: 12.10 ja 19.10.1989

12.10.1989

* Kirkonkylään, Morsiusmäelle valmistuu kesällä 1990 neljä erillistä rivitaloa. Huoneistoja tulee yhteensä 14.

* Selänpään asemalla 100 vuotta toiminutta postia juhlittiin. Ennen Eila Kyyhkystä postia hoitivat Karl Segercrantz, Ernst Brander, Otto Linderoos, Juho Saarela ja Lauri Nieminen. He olivat myös rautatievirkamiehiä.

* Viidelläkymmenellä markalla saa kehitysmaan ihminen kuukauden ravinnon. Suomen Punaisen Ristin nälkäpäivän keräyksen myötä Utin Päämajan parketilla ja Hotelli Walkealan tanssilattialla pyörähdellään.

* Yläasteen rehtori Juhani Eskola puhui vanhempainillassa moraalista. Käsitys moraalista syntyy iän, älyn ja ajattelun lisääntymisen myötä. Tärkeintä on kuitenkin oppiminen. Näpistyksiä ja muita pieniä laittomuuksia vähätellään.

* Sari Takkala ryhtyi hevosyrittäjäksi. Tallitilat ovat vuokrassa Anttilasta. Apuna on esimerkiksi puoliso Ilmo Takkala, kun hän ansiotöiltään ehtii. Anttilaan rakennetaan kenttää tuleviin tarpeisiin.

* Puolet yhdeksäsluokkalaisista tutustui työelämään. Salla Kurki on kunnanvirastolla, Sanna Velin Hotelli Vaakunassa, Sami Kokko Hokkisen leipomolla ja Jani Saari Valkealan Essolla.

* Jorma Metsola muistelee sodan ratkaisevia tapahtumia. ”Huoltotiellä tuli vastaan vanttera soturi, hiustupsu otsalla, lakki takaraivolla ja suu virneessä (Topi Kinttula). Rapukosken kuulumisina selvitys: -Ryssä tunkee silmillen. Puuttuu rautahattuja, lapioita, pakkeja ja kutit on vähissä. Varapiippukin saisi olla. Sapuskaa on kyl riittäny, mut muonakuski sais käylä sakiammin. Mänen töpinään Taunon pakeille.

* Ev. Hallamaan radiotiedustelijat sieppasivat ja avasivat Moskovasta tulleen radiosanoman, missä kannaksen armeijan komentajaa käskettiin murtaa Ihantalan rintama ja avata pääsy Sisä-Suomeen sekä pelastaa Puna-armeijan kunnia. 30.6. Karjalan kannaksella vihollisen kaikkiin keskityksiin kaadettiin 60 000 kiloa rautaa ja räjähteitä. 250 suomalaista putkea ampui yhtä tarkkoja tuli-iskuja kuin syöksypommittajat. Aselepo koitti suomalaisille 4.9.1944. Tassu Vanhatalo oli johtanut koko sodan etulinjassa joukkoaan ryhmän- ja joukkueenjohtajana. Hän kehotti miehiä teltasta poteroihin. Osa lähti, osa jäi telttaan. Tassun poteroon tuli täysosuma. Puna-armeijan aselepo alkoi vuorokautta myöhemmin.

19.10.1989

* Saarento-Jokelan koululla pohdittiin kasvatusongelmia. Kouvolan kasvatusneuvolan psykologi Riitta Auvinen korosti, ettei kasvatus ole ollut vielä tehokasta ongelmalapsen kanssa. Luovuttamisen sijan kannattaa keksiä parempia keinoja. Kuraattori Raija Tistelgren antoi pohdittavaksi, voisiko se suuri joukko, joka esimerkiksi koulun pihalla sivusta seuraa kiusaamista, jotenkin vaikuttaa tilanteeseen. (Artikkelikuva)

* Tuohikotissa hirvijahti kokoaa syksyisin aloituspäivinä keskimäärin 50-70 innokasta ihmistä yhteen. Moni metsästäjä ei muuta metsästystä harrastakaan kuin hirvijahtia. Mukana on myös monia, joilla ei ole metsästyskorttia. Ajomies voi olla ilmankin. Tuohikotissa on neljä saksalaista mukana. Klauspeter Hapig osallistuu jahtiin yhdettätoista kertaa.

* Vuohijärven Eläkkeensaajat vietti parikymppisiään. Kyläläiset ovat anoneet opastavia viittoja. Monen on vaikea löytää perille.

* Rivitalokaksion hinta Valkealassa on noin 6600-7000 markkaa neliöltä. Valkealaan muutetaan jopa pääkaupunkiseudulta.

* Valkealan maatalousseuran ja maa- ja kotitalousnaisten neljättä kirkkopyhää ja elojuhlaa vietettiin. Jumalanpalveluksen jälkeen syötiin uutispuuroa ja myytiin syksyn satoa lähetystyön hyväksi seurakuntakeskuksessa. Ohjelmaan kuului esimerkiksi Kiehuvan kuoron esiintyminen.

* Syyskuussa alkaneen Sano valkialain -palstan lauseita:

– Ei kaks kolmanneta eikä kolmas parita.

– Kälet puhlistuu syöles, naama maates.

– Vähäst se on korja lapsen miel.

– Ikä opettaa ihmist, jos ei muuta niih hiljaa käveleh.

– Sit sanaa ei ihmiin sano, jota ei elestäh löylä.

– Ei se siih situ, mihkä se kykistää (ovela ihminen).

– Paremp yksinäh kuh huonon kaverin kans.

Jaa artikkeli: