Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 13.9. ja 20.9.1990

13.9.1990

 • Kari Miettinen siirtyy Pohjois-Kymen Säästöpankista, Valkealasta, kolmen vuoden jälkeen Tampereelle Kehitysaluerahasto Oy:hyn. Tehtävässä jatkaa Jaana Huttunen.
 • Puhjonrannan kurssikeskuksessa käynnistyi seminaari, jossa vertailtiin nuorisotyötä maaseudulla Suomessa ja Saksassa. Saksalaisvieraat kokivat Valkealan järjestelmän, luonnon ja nuorisotilojen siisteyden myönteisinä asioina. Nuorisotapahtumiin tutustumiselle ei jäänyt riittävästi aikaa. Vieraat tutustuivat myös Mikkelin maalaiskunnan, Anttolan ja Rantasalmen nuorisotoimintaan.
 • Saarento-Jokelan koululla on viime lukuvuodesta lähtien valmisteltu messuja. Messuilla on mukana noin sata eri yritystä. Toimintanäytöksiä ja muuta on ohjelmassa.
 • 4H-nuoret kisasivat käsitöiden ja kotitalouden taidoissa. Jaalassa oli myös Valkealasta, Elimäeltä ja Anjalankoskelta nuoria. Eija Tommola Valkealansta sai omenaherkullaan parhaimmat pisteet 12-15-vuotiaiden kotitaloussarjassa. Käsityökilpailun kaksi ensimmäistä sijaa vei Anne Koskimaa ja kolmannen Marianne Vihervaara, hekin Valkealasta.
 • Eteläisimmän Valkealan kolme koulua, Aitomäki, Kiehuva ja Utti urheilivat Utin urheilukentällä. Kouluissa on yhteensä 122 oppilasta ja 11 opettajaa. Urheilu oli tärkeämpää kuin palkinnot ja koulujen väliset pisteet.
 • Valkealan yläasteella opiskelevan Aki Myyryläisen piirustus edustaa Suomea kansainvälisen teleliikenneliitto ITU:n kilpailussa Genevessä. Posti-Tele ja Telenokia järjestivät kilpailun aiheella Mihin tarvitsemme televiestintää. Siihen osallistui yli 7 000 koululaista. Lääneistä valittiin parhaimmat työt valtakunnalliseen kilpailuun. Helsingissä kokoontunut raati valitsi jokaisesta kolmesta sarjasta kymmenen parasta piirustusta lähetettäväksi Geneveen. Aki oli omassa sarjassaan (14-18-vuotiaat) seitsemäs.
 • Puolustusministeri Elisabeth Rehnille jätettiin loppuraportti. Raportin tehneen Kangasranta-toimikunnan työn painopiste oli Valkealan varuskunnan ja Vuohijärven alueen asujaimiston ja teollisuuden työpaikkojen kasvun aiheuttamien toimenpiteiden tutkimisessa ja koordinoinnissa. Rakentamistarvetta on 30 000 – 40 000 m2, kustannuksiksi on laskettu 214-266 miljoonaa markkaa. Tähän sisältyvät asunnot.

20.9.1990

 • Levätilanne Lappalalla on vakava. Ennen saatiin ahventa, kuhaa, siikaa, muikkua ja haukea. Nyt saadaan satunnaisesti muikkuja ja särkiä. Aiemmin levää oli vain syvänteissä.
 • Heinolan kaupunginsihteeri Eero Mattila tuli Valkealaan viisi ja puoli vuotta sitten. Kaupunginvaltuusto päättää hänen lopullisesta valinnastaan Anjalankosken uudeksi kaupunginjohtajaksi. Eero mainitsee hyviksi puoliksi esimerkiksi Valkealan tunnettavuuden ja imagon paranemisen. Anjalankoskella Eero Mattilaa odottavat omat haasteet vajaan puolen vuoden kuluttua, mikäli mahdollisesta valintapäätöksestä ei tule valituksia.
 • Posti muuttui vuoden alussa liikelaitokseksi. Ennen rahoitus sisältyi valtion budjettiin. Konttoriverkosto on laaja, toimipaikkoja on 2900. Karsintaa tehdään. Koko maahan jää 1000 täyden palvelun postia ja saman verran asioimisposteja, riippuen yhteistyökumppanien saamisesta. Postin toimipaikkaverkko tuotti viime vuonna 350 miljoonaa markkaa tappiota.
 • Saarento-Jokelan koulun messuilla neuvottiin erilaisten turvalaitteiden käyttöä. Vuonna 1988 kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa menehtyneistä vain 65 prosenttia käytti turvavyötä. Moni vammautuu tai menettää henkensä turvavyön puuttuessa.
 • Valkealan reservinaliupseereja tutustui Rissalan varuskuntaan Kuopiossa. Reilu 30 reserviläistä siirrettiin Utista lentokuljetuksella. Rissalassa kuultiin hävittäjälentolaivueen toiminnasta. Kotiin palattiin junalla Kouvolan ja Selänpään asemilta.
 • Selänpään VPK:n alle 17-vuotiaat tytöt voittivat sarjansa valtakunnallisessa vapaapalokuntien monitaitokilpailussa Oulussa. Nurmon tytöt hävisivät kuudella pisteellä selänpääläisille.
 • Oiva Hamari oli 1921 mukana perustamassa Oravalan Taimi -nimistä urheiluseuraa, joka oli Voikkaan viestin alaosasto. Aikoinaan urheiluhousuissakin oli sepalus. Oiva tietää tapauksen, kun satasen juoksijalla sepalus aukesi kesken matkan.
 • Helvi Hasu muistaa vuodelta 1920 kun Huijunkankaalla (toim. huom. onko jollakin tietoa, missä tarkalleen ottaen tällainen alue sijaitsee?) Köyriä poltettiin. Toinen toistaan noettiin kekäleellä ja mentiin piirileikkiä. Tytöt ja pojat olivat yhdessä. Kun tuli alkoi sammua, haettiin Pekkolan tallista olkia ja taas roihusi.
 • MLL:n Utin seudun osasto järjesti Väkivallaton-teemaillan Utin koululla. Edelleen on usein niin, että väkivallan uhri häpeilee tapahtunutta.
 • Valkialain: -Kerran sit köyhäkii löyhähtää (elää leveästi).
 • Saarento-Jokelan koulun kaksipäiväiseen syystempaukseen osti lipun noin 1600 aikuista. Ilmaiseksi sisään päässeitä lapsia arvioidaan olleen ainakin kaksinkertaisesti. Poliisimoottoripyörän ja -auton kyytiin oli loputon jono. Arvoissa oli voittoprosentti 60. Sisäänpääsylipun lunastaneiden kesken arvotun etelänmatkan voitti Heli Repo Kouvolasta. Annikki Peltola Valkealasta sai Ruotsin risteilyn.
Jaa artikkeli: