Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 14.9. ja 21.9.1989

14.9.1989

 • Jaakkolan tilalla Selänpään Pukkilassa kasvoi useita jättiperunoita. Suurin oli 1550 grammaa. Jokusen gramman oli vähentänyt nostokoneen kolhaisu. Lannoitteena oli pelkästään karjanlantaa.
Antero Kovanen pitelee jättiperunaa kaksin käsin.
 • Taimi Iivanainen huomasi Utissa ennen niin kirkasvetisen kaivon veden olevan ruskeaa. 70-vuotias leskirouva sai parit tikkaat kaivoon naapurin avustamana. Sitten Taimi meni itse ämpärin kanssa perässä. Kaivosta löytyi ohuita puun juuria.
 • Palo- ja pelastustoimi esittäytyi palontorjuntaviikolla. Koulu- ja päiväkotivierailujen lisäksi paloasemien ovet avattiin yhdeksi illaksi. Jokelan illan ohjelmaan kuului esimerkiksi nuorten toimintaesityksiä ja videoelokuvia.
 • Niinistössä tutustuttiin uusiin kerhotiloihin ja muihinkin uuden koulun tiloihin. Taikuri Markku Purho ja rock-yhtye Kymijoki-ilmiö esiintyivät. Kerhohuoneessa on esimerkiksi biljardipöytä, tietokoneet ja televisio.
 • Yläasteella oli marja- ja vihannesviikolla aulan lasivitriinissä esillä kymmeniä juures- ja kasvislajeja. Niitä hankkivat koulun keittiö, opettajat ja oppilaat. Tietoa kasviksista saatiin etenkin kotitalouden sekä maa- ja metsätalouden tunneilla.
 • Valkealan Omakotiyhdistys täytti kymmenen vuotta. Asuinympäristön viihtyisyyden lisääminen on yksi yhdistyksen tavoitteista. Niinistön koulun pihalla leikittiin ja ajettiin poneilla.
 • Kalevi Sahanen on liki kuusikymppinen. Hän aloitti Saarento-Jokelan koulussa 1952. Vuosien varrella hän on opettanut ja johtanut. Jatkosodan aikana Sahanen kuului lähettinä suojeluskunnan poikaosastoon. Sotilasarvoltaan hän on reservin kapteeni.
 • Haukkasuolla on havaittu kalasääskiä. Lintu on harvalukuinen koko maassa ympäristömyrkkyjen ja avohakkuiden vuoksi.
 • Saarento-Jokelan posti pyysi lapsia piirtämään postimerkkiluonnoksia. 18 Saarento-Jokelan koulun 5-6. -luokkalaista osallistui.

21.9.1989

 • Karjalan tykistörykmentin komentajaksi vaihtui eversti Pasi Raittila. Eversti Juha Kainulainen toimi virassa runsaan vuoden ajan.
 • Valkeassa vieraili 28 opettajaa Virosta. Kuusalun koulun rehtori Sulev Valdmaa kertoi lukiolla: ”Viron kansa haluaa suuria muutoksia, todellisen itsenäisyyden, riippumattomuuden ja oman rahan. Itsenäisyys on elämän perusaate. Ilman sitä kansalla ei ole tarkoitusta.”
 • Maria Vesanen osallistui Kempeleellä pidettyihin kukkiensidonnan SM-kilpailuihin ja toi sekä toisen että kolmannen palkinnon juniorisarjassa. Puutarhurikoulun lisäksi hän on käynyt Piikkiössä floristikurssin. Hän on töissä Ruo-kolaisen kukkakaupassa, Valkealan Kirkonkylässä.
 • Savonrata on piakkoin 100-vuotias. Valkealan Kouvolankylä oli yksi Suomen suurimmista risteysasemista nykyisen Kuusankosken puunjalostusteollisuuden myötä. Valkealassa saattoi ohittaa lähes 20 rautatiepaikkaa ja kulku oli hidasta. Saimi Seppälä muistelee höyryvetureita: ”Höyryveturien savu ja noki likasivat ikkunoita, jopa pyykkiäkin. Kuivana kautena veturista lentäneet kipinät sytyttivät palonalkuja ratavierustoille. Kerran paloi jopa seipäässä ollutta heinää.”
  Kerran junassa tarjottiin ilmaista matkaa Selänpäästä Voikoskelle, mutta takaisin tullessa olisi pitänyt maksaa. Saimi Seppälä muistaa miten eräs tyttö otti tarjouksen vastaan ja käveli takaisin 17 kilometrin matkan. Selänpään aseman odotussalissa pidettiin seuroja tai hartaushetkiä. Sinne kokoontui rautatieläisiä perheineen sekä kyläläisiä.
  Saimi kertoi, että Ilmeisesti vaihde oli ollut väärässä asennossa junaonnettomuuden uhatessa. Juna suoritti hätäjarrutusta kellot soiden ja pillit viheltäen. Hätiin juossut asemamies ehti viime hetkellä kääntää vaihteen ja yhteenajo vältettiin.
 • Tauno Suur-Askola on kerännyt talteen kuulemiaan murrelausahduksia, kuten: ”Min silmähäin se näät mallas ihlan kun valkko kipuais mustah kiukuah, sano valkialain vaakunatah.” ”Valkiala ei ol mikä tahah pitäjä, se on kahlen kaupungin emä.” Myös sanapareja löytyy: höylöitti lautojah, höynöitti höhlempiäh.
 • Valkealan urheiluautoilijat vastasi autosuunnistuksen Valkeala-ajojen ja jokamiesluokan Syysrylläyskilpailujen järjestämisestä.
Jaa artikkeli: