Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 15. ja 22.2.1990

15.2.1990

 • Mannarin ja Hautalankylän välimaastossa on Jorma ja Tuomo Junnolan pitämä kettuloukku. Siitä löytyi harvinainen vieras, ilves. Loukussa olisi ollut tilaa useillekin ilveksille. Neuvoa kysyttäessä antoi Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Vilho Sihvola kehotuksen päästää ilves vapaaksi ja niin tehtiinkin. Lounais-Suomessa oli noin vuosi aiemmin annettu ministeriöstä ohje kuljettaa ilves 500 kilometriä pohjoiseen ja päästää sitten vapaaksi. Valkealassa liikkunee havaintojen perusteella 4 tai 5 ilvestä.
 • Valkealan 4H-yhdistykselle viime vuosi oli 60-vuotisen toiminnan juhlavuosi. Nuoret opiskelivat kursseilla muun muassa kotieläinten hoitoa, ompelua, koneiden huoltoa ja kalkkunan teurastusta. Kaksi ketjuvasikkaa sai uuden kodin. 4H-nuorten vanhemmista on maanviljelijöitä enää vajaat 26 prosenttia. Nuorisojäsenistä on tyttöjä 146 ja poikia 103. Heidän keski-ikänsä on noin 12. Tänä vuonna toiminnassa painotetaan taajamatyötä ja luonnonmukaisen viljelyn alulle saamista.
 • Anttilan Erämiehet, Metsästyskerho Eräveikot ja Tuohikotin Metsästysyhdistys järjestivät yhdessä koiranäyttelyn. Tuohikotin VPK:n talolla oli esillä lähes 150 koiraa. Erikoisnäyttely oli tarkoitettu metsästyskoirille ja suomalaisille paimenpystykorville sekä suurille ja pienille ajokoirille. Koiria oli pitkienkin matkojen päästä. Näyttelyn kauneimmaksi koiraksi valittiin kouvolalaisten Sami ja Gustav Hägglundin omistama ja kasvattama suomenpystykorvauros Urkki. Suomenpystykorvan syntysanat roduksi lausuttiin 1890. Koiransa lisäksi Gustav Hägglund komentaa sotilaslääniä.
 • Kuusalusta vieraili Valkealassa kymmenen opettajan ja 38 oppilaan ryhmä. Nuorilla oli disko Kirkonkylän ala-asteella ja lukiolla. Mahdollisuus oli osallistua jumalanpalvelukseen. Perheet saivat vierailta lahjoja. Valkealan lukiolaiset antoivat ystävyyskoulule vastalahjaksi videonauhurin. Taksvärkkikeräyksestä yli jäänyt summa jaettiin vieraille taskurahoiksi.
 • Hilja Kouki muisteli kansalaissotaa, Seija Immanen kirjasi. – Ruokavaroi ol pilettävä mettänperäl, ettei jäänny ihlan ilman talven yl. Isä vei rukihii ja jauhoi kauvas mettää, puutynnyris ne ol peitettyyn.
 • Lämpöaalto sulatti lumia ja nosti vedet paikoin tielle. Tulvia pyrittiin ehkäisemään avaamalla ovia kaivurin ja tiehöylän avulla. Pahimpiin paikkoihin laitettiin varoitusmerkit.
 • Partiolippukunta Kolmisoihtu järjesti lounaan leirikeskuksella. Ajatus lähti äitien piiristä. 10 vapaaehtoista partiotyttöä auttoi. Väkeä oli runsaasti. Kannonkosken suurleirille lähtee Valkealasta kesällä 35 partiolaista. Osallistumiskustannukset noussevat 30 000 markkaan.
 • Lautaron uuden asuntoalueen suunnittelun aatekilpailun voitti Markku Siiskosen ehdotus Tukkijoella. Työn laadinnassa avustivat Hannele, Riikka ja Jaakko Siiskonen. Ensimmäisen palkinnon arvo on 60 000 markkaa.
 • Valkealan Kajon ampumahiihtojoukkue ylsi SM-hopeaan. Mika Munne, Jussi Annala, Hannu Teitto ja Jaakko Niemi saivat kukkia ja rahallista apua. Matka oli 4 x 7,5 kilometriä ja paikkana Hollolan Häivälä.
  Sano valkialain: -Kynttiläst paiment (kysymään seuraavaksi kesäksi).

22.2.1990

 • Valkealan lukiolla jäivät penkinpainajaiset väliin. Lukion rehtori Raimo Hämäläinen kertoi jo viime keväänä koulun järjestyssääntöihin laadituista penkkarien ohjeista. Ohjeilla halutaan esimerkiksi taata läsnäolevien fyysinen koskemattomuus ja koulun kiinteistön säilyminen vaurioitta. Abit tyytyivät risteilyyn.
 • Karjalan Liitto suosittaa vuoden perinneruoaksi ryynrokkaa. Kurkijokelaiseen tapaan tehtynä ryynrokkaan kuuluvat kokonaiset ohraryynit. Ryynejä liotetaan yön yli ja keitetään seuraavana päivänä kolme tuntia. Lisäksi keitossa on lihakasta naudanlapaa, sipulia, perunaa, pippuria ja suolaa. Moni iltasvieraista oli syönyt samantapaista ennenkin. Ylämaalla ohraryynipohjaista lihakeittoa kutsuttiin nimellä serpa, Parikkalassa se oli kuassia. Multamäen kuoro vastasi musiikista. Kuoron perustamisajatus lähti sodan jälkeen Multamäkeen muuttaneiden karjalaisten omasta yhdessä laulamisen halusta.
 • Valkealassa vuoden maatalousyrittäjiksi valituilla Raija ja Risto Nikulalla on Toikkalassa matkailuyritys. Kevätti-nimisellä paikalla mahtuu olemaan yli sata matkailuvaunua. Alueella on aiemminkin lomailtu.
 • Valkealan joukkojen vaiheista talvisodassa kertoo joukkueenjohtaja Toivo Honni Valkealan sankarivainajat -kirjassa. Seitsenmiehinen ryhmä piti majaa maalaistalossa. Kamarin piirongista löytyi silitettyjä, siististi viikattuja valkoisia paitoja. Pienimmille miehille ne soveltuivat sellaisinaan lumipuvuiksi paksun vaatetuksen päälle. Aitasta löydetyistä viidestä valkeasta lakanasta oli helppo tehdä puuttuvat lumipuvut.
 • Puhdistamo Pohjois-Valkealassa on rakennettu vuonna 1973. Mekaanisen käsittelyn ja kemiallisen fosforin poiston jälkeen jätevesi johdetaan soistuneen lammen kautta Sorvalampeen. Siitä se päätyy Luujärveen ja Kapiaveden kautta Repoveteen. Tihvetjärvi on rajusti rehevöitynyt kahdenkymmenen vuoden kuluessa. Nämä vesistöt ovat luonnostaan niukkaravinteisia ja karuja. Haitat näkyvät herkästi. Bio-osaa tarvitaan puhdistamon yhteyteen.
 • Yli kolmesataa Valkealassa asuvaa naista saa kutsun mammografiatutkimukseen. Tutkimus tehdään mahdollisen rintasyövän toteamiseksi. Viime vuonna kutsuttiin 227 ja 178 saapui. Kahdeksan kutsuttiin lisätutkimuksiin. Kahdella todettiin rintasyöpä. Syöpäkasvaimen varhainen huomaaminen tuo paremmin tuloksia ja säästöjä. Valkealalaiset tutkitaan Eskolanmäen neuvolassa.
 • Sano valkialain: – Matti pitkäl parrallah haukuttaa lapsii tuvan nurkalle. (Toim. huom. Tunteeko joku sanonnan? Onko sillä jotakin tekemistä Matin nimipäivän ajankohdan kanssa? )
 • Maitotyttö Raila Jylhä on 21-vuotias. Hän vieraili Vekaranjärvellä perinteiseen tapaan. Varusmiesjoukkueiden oli esimerkiksi laadittava ja esitettävä maitotytölle runo. Pirtelöä valmistettiin 60 litraa. Aiempien vuosien ennätys on 90 litraa. Varusmiehiä oli useampi sata. Osaa houkutteli muualle elokuva ja jääkiekko-ottelu. Joidenkin täytyi lähteä hälytyksiin kesken illan.
 • Kansallispuistokomitea esitti vuonna 1976, että Repoveden alueelle perustettaisiin kansallispuisto. Välittömästi komiteamietinnön julkistamisen jälkeen alueelle rakennettiin metsäautoteitä ja tehtiin laajoja avohakkuita.
Maitotyttö Raila Jylhä vieraili Vekaranjärvellä.
Jaa artikkeli: