Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 18.1. ja 25.1.1990

18.1.1990
-Kajon naisten lentopallojoukkueella on koossa kymmenen pistettä. Viikonloppuna kaatuivat Haukiputaan Heitto ja Hesa.


-Kuusitoistavuotias Mirva Pilli-Sihvola on vaihto-oppilaana Uudessa-Seelannissa. Parhaimmillaan siellä on kesäloma, joten Mirvakin aloittaa koulunsa helmikuussa. Sen jälkeen hän opiskelee Valkealan lukiossa. Matka kulki Kööpenhaminan ja Los Angelesin kautta määränpäähän.

-Vuonna -89 Valkealassa oli kirjastolainauksia 121 000. Näistä lähes 56 000 oli pääkirjastossa, autokirjastossa 37 000 ja Kääpälän kirjastossa 10 000.
-Talvisodassa kaatui monia valkealalaisia, joista noin kolmestakymmenestä oli kuva ja lisäksi monesta kymmenestä oli teksti. Tiedot ovat Länsi-Kustannuksen julkaisemasta kirjasta. Eri alueiden sankarivainajia esitteleviä kirjoja liikkuu melko harvakseltaan antikvariaateissa.

Marianne Moilanen, Päivi Vihma ja Sanna Kangaskolkka ovat lentopallon naisten maajoukkueessa pitämässä yllä Kajon mainetta.

-Sano valkialain: -Yöks kotih, vaikka aamu tulkoh.
-Sekalaisia-palstalta suora lainaus: ”Äidin pikku poika tuli maailmalle…” Rhone-joen rannalla Ranskassa 10.1.1989 klo 16.20 Joackim Aarni Weiler. Onnelliset vanhemmat Raija & Sam
-Inkeriläinen Einari Lembinen oli perheensä mukana Valkealan Siikakoskella syksystä 1943 joulukuuhun 1944. Hän kaipaa tietoja koulutovereistaan Oikamoista.

25.1.1990
-Valkealan Esso siirtyi Osuuskauppa Ympäristön omistukseen. Aloittaessaan elokuussa 1967 Olavi Stenberg teki Essolla töitä aamulla seitsemästä iltayhdeksään asti. Vastuu on kasvanut, työtaakan hieman hellittäessä. Nyt hän on lopettanut työt huoltoasemalla ja aikoo esimerkiksi kalastaa kesämökillä.
-Moni lomittajaksi ryhtyvä vaihtaa alaa. Palkka on pieni, vastuu suuri ja työ likaista. Maatalousyrittäjä on vastuussa esimerkiksi siitä, että lomittajan käyttöön luovutettavat koneet ja muut tekniset välineet ovat kunnossa ja asianmukaisesti suojatut.
– Vaikka Valkealassa on runsaasti vesistöjä, joillakin lapsilla saattaa olla kymmenenkin kilometriä uimarantaan. Uimakouluissa onkin hyvin eritasoisia uimareita.
-Suutari Martti Murron opastuksella tehtiin Kouvolankylässä lipokkaita. Parhaimmillaan hän kiersi 30 viikonloppuna vuodessa opettamassa eri puolilla Suomea, nykyään hän pitää viikonloppukursseja kymmenkunta vuodessa.
-Vekaranjärvellä vieraili kansanedustajia. Isäntänä oli Kaakkois-Suomen Sotilasläänin komentaja, kenraaliluutnantti Gustav Hägglund. Valkealan varuskunnasta on tulossa Suomen suurin varuskunta.
– Maaltapako jätti jälkeensä autiot talot ja hylätyt pihat. Työpaikan melu, liikenteen jyrinä ja saasteet saivat monet hankkimaan maalta lepopaikan, kesäkodin. Moni halusi muuttaa kokonaan maaseudulle. Maataloussihteeri Markku Kansikas saa viikoittain kyselyjä, löytyisikö maatilaa, jossa rakennukset olisivat jonkinlaisessa kunnossa ja maata pari hehtaaria. Kysyntä on moninkertainen tarjontaan nähden. -Ei maata pilä myylä, sit pitää ostaa, kertoo valkealalaisen isäntähengen ytimen. Arvo ei kuitenkaan nouse kylissä, joista palvelut toinen toisensa perään häviävät.
-Utin ja Kääpälän kaatopaikoille tulee valvontaa, Kirkonkylällä on jo.
-17-vuotias Kimmo Frimodig edustaa Valkealan Urheiluautoilijoita. Hän taisteli voitosta Anjalankosken UA:n Mikko Puhakan kanssa, mutta ei päässyt ohi. Ensimmäistä kertaa mukana olivat 16-17-vuotiaat. Näillä autokortittomilla oli oma sarjansa.

-Sano valkialain: -Paaval on talven napa. (Toim. huom. liittyisiköhän sanonta jotenkin Paavalin nimipäivään, joka on 25.1.?)

Jaa artikkeli: