Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 18.4. ja 25.4.1991

18.4.1991
*Oravalassa olisi löytynyt henkilö jatkamaan asioimispostia. Kunnalle oli esitetty, että se ostaisi kiinteistön. Kunta ei kuitenkaan ostanut.
*Jokelan paloasemalla vieraili arviolta neljäsataa ihmistä avointen ovien päivässä. Jokelan VPK vastasi ohjelmasta ja esityksistä. Yleisö pääsi näkemään, miten autopalo sammutetaan. ”Kipinämimmeillä” oli tanssiesityksiä ja ensiapunäytöksiä. Nuoriso-osaston pojat puolestaan sammuttivat nestepalon vaahdolla. Paloauton kyytiin oli jatkuva jono.
*Valkealan lukion Jyrki Niemi sijoittui lukiolaisten sarjassa toiseksi valtakunnallisessa Datatähti-loppukilpailussa. Kisan järjestivät Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto sekä Osuuspankkiryhmä.
*Pääkirjastossa paljastettiin Valkealan ja Utin karjalaisten hankkima reliefi karjalaisten Valkealaan tulon muistoksi. Tilaisuudessa valtioneuvos Johannes Virolainen kertoi välillä saavansa ehdotuksia, että Karjala ostettaisiin takaisin. Ehdotuksiin hän vastaa: -Milläs tiet kauppaa, jos ei kukkaa myö.
*Valkialain: -Sit tehläh kun Iisakin kirkkoo.
*Kaarlo Viljami Vuokoski oli eräs Valkealan kartanon omistajista. Hän toimi kansanedustajana 1917-1926. Vennolan II hallituksen elintarvikeministeri Kaarlo oli 1920-21. Valkealan kartanon päärakennuksessa hän laittoi toimeen suuren remontin. Hän hankki traktorin ja puimakoneen ja rakennutti tulipalon jälkeen kartanon navetan uudelleen.

25.4.1991
*Monitoimitaloa suunniteltiin jo 1970-luvun puolivälissä Valkealaan. Taloa suunniteltaessa pyrittiin hyödyntämään maastoa mahdollisimman paljon.
*Oravalassa kylätoimikunta tempaisi ja koulun kaikilla 28 oppilaalla ja 3 opettajalla on nyt kypärä. Kypäriä hankittiin kaikkiaan 34. Kylätoimikunnan lisäksi hankkeessa olivat mukana Kuusankosken Urheilu ja Tekstiili, Kouvolan Seudun Osuuspankki ja Valkealan Sanomat. Hyvällä pyöräilykypärällä on hintaa noin 160 markkaa, joten tukijat olivat tarpeen.
Valkealan omapoliisi Kari Puustinen kertoi: -Tilastojen mukaan kymmenen ihmistä Suomessa olisi viime vuonna säilyttänyt henkensä ja kaksisataa välttynyt kokonaan vammoilta tai vammautunut lievemmin, jos olisi pyöräturman sattuessa käyttänyt kypärää. Kari oli läsnä myös Saarento-Jokelan koululla, jossa saatiin oppilaille 58 uutta pyöräilykypärää. Hankinnassa avustivat Kuusankosken Kesport, Valkealan Autokoulu, LC Valkeala ja KSOP:n Valkealan konttori. Sampoyhtiöt lahjoitti 20 pystyviiriä. Niitä lahjoitetaan kypärää käyttäville palkinnoksi ja käytetään koulun pyöräretkillä.
*Pohjola-Nordenin Kymen Piiri järjesti Tanskan viikot. Søren Sørensen vieraili Valkealassa. Hänet on palkittu Kalevala- ja Finlandia -mitalilla toiminnastaan Suomen kulttuurin tunnetuksi tekijänä. Hän kertoi tanskalaisesta kansankulttuurista ja juhlapäivistä.
*Kylmässä säässä juostun II Valkeala 10-hölkän voitti neuvostoliittolainen Pavel Andrejev ajalla 29.06. 14-vuotiaiden poikien kolmen kilometrin matkalla Kajon Harri Soikkeli ja Markus Heinonen ottivat parhaat sijat.
*115 eri-ikäistä nuorta osallistui discotanssikurssille. Poikia oli mukana aiempaa enemmän. Kurssin ohjaaja Marco Bjurström on vieraillut Valkealassa useat kerrat aiemminkin.
*Kirkonkylän ala-asteen 36 viidesluokkalaista, heidän vanhempansa ja opettajansa Timo toivonen pitivät iltamat. Varoja tarvitaan Ahvenanmaalle ensi syksynä tehtävään leirikoulumatkaan. Tilaisuuteen myytiin runsaat 150 pääsylippua. Ohjelmaa esittämään löytyi ryhmiä myös toisilta kouluilta.
*Valkialain: -Minkä taakseh jättää, sen elestäh löytää.

Koonnut Janne Kousa

Jaa artikkeli: