Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 2.8. ja 9.8.1990

2.8.1990

 • Valkealan Hevosystäväinseuran järjestämiin Kuninkuusraveihin odotetaan yli 40 000 kävijää. Ravivieraille on varattu yli 7000 parkkipaikkaa.
 • Pohjois-Kymen mielenterveyskeskuksen eri ammattiryhmiä edustanut 25 hengen ryhmä vieraili Tartossa. Paikallinen psykiatrinen klinikka kutsui heidät. Petserin luostari kuului tutustumispaikkoihin.
 • Valkealan UA:ta edusti vielä toisenakin päivänä Jokamiesluokan naisten SM-kilpailuissa Tykkimäen radalla Kirsi Tuuri.
 • 21-vuotias Mika ”Häkä” Häkkinen lomaili vanhempiensa kesämökillä Valkealan Nissilässä. Mikan tavoitteena on ohittaa loppukauden aikana pisteissä kaimansa, Mika Salo.
 • Viides kansainvälinen poikien painitapahtuma Vierumäki Cup kisattiin. Oravalasta olevat Jani Syrjänen ja Arto Lavonen menestyivät hyvin. Jani paini 12-vuotiaiden 38 kg sarjassa hopealle ja Arto voitti samanikäisten sarjan 57 kg. Hän sai myös erikoispalkinnon Vierumäki Champion-vyön. Se luovutettiin kaikille kyseisen kisan kolmesti voittaneille.
 • Vähä-Selänpään ja Suur-Selänpään maamiesseurojen ja Kymenlaakson maatalouskeskuksen puimurikurssi keräsi noin 30 isäntää. Koneagrologi Tuomas Syväniemi korosti tiedon ja taidon merkitystä. Huoltoesimies Altti Lettosunti puhui työturvallisuudesta.
 • Kotiseutumuseorakennus toimi kansanhuoltotoimistona. Korteista ja säännöstelystä luovuttiin vasta 1950-luvun alkupuolella. Vuonna 1952 rakennukseen muutti entisen Säkkijärven kotiteollisuuskoulun kudonta- ja ompeluosasto. Sirkka Mattila Saarennosta opetti koulussa. Opettajan pöydällä oli talvella lämpötila kahdeksan astetta ja lattialla vain 3-5 astetta. Aluksi oppilaat toimivat vuorollaan lämmittäjinä. Myöhemmin saatiin palkattu työntekijä. Kauimmainen oppilas oli Rovaniemeltä, useimmat Valkealasta ja lähiympäristöstä. Kouluaikanakin oli rakennuksessa lutikoita ja erityisesti torakoita, myrkytyksestä huolimatta. Rakennuksen muututtua Marttalaksi, siellä pidettiin esimeriksi kutomakursseja. Valkealan Marttayhdistys kunnostutti rakennuksen.
 • Inkeriläislapsille pidettiin viikon mittainen leiri Valkealassa. Suomen kieltä opetettiin. Valkealalaiset voivat auttaa esimerkiksi vaatelahjoituksilla.
 • Valkialain: -Minkä kukko nokkii, se kanah kajettuu (emäntä lihoo).
 • Suomen skeetjoukkue voitti Kultaa Euroopan mestaruuskilpailuissa Ruotsin Uddevallassa. Valkealasta oli mukana Jorma Korhonen.

9.8.1990

 • Kuninkuusraveissa kului virvoitusjuomia kolmen rekka-auton kuorman verran. Kahvia juotiin 100 000 kupillista. Jäätelöitä meni 22 500.
 • Vuohijärven Kaviokujalla alkaa kunnan omistaman vuokrakerrostalon peruskorjaus. Epäonnistuneet pintamateriaalivalinnat ovat aiheuttaneet vesivaurioita pesu- ja keittiötiloissa.
 • Kajon yleisurheilu kituu. Seuran ainoa SM-tasolla menestynyt urheilija on Helena Takamäki, joka voitti veteraanien suomenmestaruuskilpailuissa kolme kultaa ja yhden hopean.
 • Erkki Punkkinen työskenteli Selänpään kristillisellä opistolla 25 vuotta ja jäi eläkkeelle. Ossi Hjerppe Mäntyharjulta aloitti. – Olen aina sanonut, että minä ylistän virkaani. Elämäni on ollut rikasta. En koskaan voi unohtaa oppilaiden säteileviä silmiä ja hyvää mieltä, kun he ylpeinä esittelevät alusta saakka omin käsin valmistamaansa esinettä, sanoi Erkki Punkkinen. Hän opetti veistoa.
  – Toivon ja rukoilen, että voisin rohkaista opiskelijoita ja tässä talossa vierailevia elämään rehellisesti ja aidosti omaa ihmisyyttään. Ihmisyyttä, johon kuuluu taju ja tunto siitä, että olemme Jumalan edessä, pastori Ossi Hjerppe mainitsi saarnassaan opistolla.
 • Seurakunnan leirikeskus oli täynnä väkeä. Pastori Matti J. Kuronen, kirkon perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Lappeenrannasta, puhui enimmäkseen naisille länsimaisesta, suomalaisesta miehestä, josta on tehty kone, jolle maailma on näytön paikka ja jonka ei ole lupa epäonnistua. Kalevalasta hän otti esiin monta suomalaisen miehen kuvaa, kuten Ilmarisen, taitavan know-how-miehen. Hän puhui märkähatuista, näkymättömistä nilkeistä, jotka kaatavat toisen silloin, kun tämä on jotenkin heikoilla. Märkähatut eivät uskalla itse elää, vaan kyttäävät toisten elämää.
 • Valkialain: -Täi syöp ja maailma vihaa (onneton olo).
 • Utin ja Tirvan kylätoimikuntien perheiltamien pääsymaksu päätettiin lahjoittaa syöpäkeräykseen. Ponit herättivät mielenkiintoa. ”Panda-karhun vierailu makeisineen oli toinen lasten viihdetempaus, joka veti mukaansa. Jatkuvasti seuraili pandaa makeisia kärttävä joukko. Liekö kaikilla ollut parhaillaan karkkipäivä, vai liekö hammaspeikko ollut kesälomalla.” Illan ohjelmaan kuului terveyskasvatusta.
Jaa artikkeli: