Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten

11.5. ja 18.5.1989

11.5.1989

* Kattilaharjun marttakerhon 40-vuotisjuhlissa lapsiryhmä lauloi Herran pyhäpäivästä sekä äidin hellästä ja lämpöisestä sydämestä. Puheenjohtaja Anja Sainion sanat sisälsivät ajatuksia rakkaudesta, isänmaasta, heräävän luonnon kauneudesta sekä käsillä olevasta, odotetusta yhdessäolon hetkestä. Järjestön nimen alkuhistoria juontaa juurensa Raamatun Marttaan. Hänestä kertoi Marjo Arkko. 


* Kaakkois-Suomen sotilasläänin komentaja, kenraaliluutnantti Gustav Hägglund kehui Vekaranjärven varuskuntaa. Hyvät suhteet Valkealan kuntaan, lähiyhteiskuntaan sekä kunnioitettujen veteraanien ja killan tuki vaikuttavat varuskunnassa. Karjalan Prikaatin vuosipäivä on viimeinen nykyisellä kokoonpanolla. Ensi vuoden alussa siihen liitetään Kymen Jääkäripataljoona ja Karjalan Tykistörykmentti. 

* Ruusun päivän konsertissa The Musaset tulkitsivat esimerkiksi laulun Mansikkavainiot ja Kun olin pieni. Loppusambassa Musasten kanssa luikerteli ympäri salia iloinen karnevaalikulkue.

* Muistiinmerkintöjä kotirouvan elon ihanuudesta: ”Äitienpäiväpakina ilman hymistyksiä” toi esiin monenlaisia ajatuksia, mitä nykyään tuskin kehtaisi kukaan ääneen sanoa, kuten: ”Sinun tulee leipoa ja paistaa ruoka- ja kahvileivät, koska se on edullista ja koska sinulla kotirouvana on siihen aikaa. Lasten leikkien ja askartelujen jäljet sinun tulee sävyisästi korjata. Sinun ei tule lukea kirjoja eikä lehtiä, koska niissä saattaa olla ajatuksia, joita sinun ei tule ajatella.”

* Lehdessä oli lasten ajatuksia ja runoja äidistä:
– Äiti on iso tyttö koululainen. Ompelee mielellään jumppapussin, -haalarin. Kun vielä leipois kääretortun ja ajettais Saabilla Kouvolaan. Tapio 3 v.

Tarun runo: Oma äitini. Äiti rakas verraton, maailman kiltein on. illalla hän minulle suukon antaa ja pari karkkia pöydälleni kantaa. Pienen onnellisen huokauksen pukahdan ja sen jälkeen heti nukahdan.  

* Hattujuhlaan näytelmäesityksineen ja jäätelökesteineen saatiin Saarento-Jokelan koulun ensiluokkalaisia vierailulle. Osalle koululaisista Jokelan päiväkoti oli tuttu paikka.  

18.5.1989

* Lohitalo avattiin joen rantaan Jokelaan. Talon rakennuttaneilla Anneli ja Arvi Arvilalla on hoidossaan talon lähellä oleva lohiongintapaikka. Kahvila-ravintola Taimetarta hoitavat sisarukset Marja-Leena Hanski, Leila Rimpeläinen ja Kaarina Väänänen. Kaikki ruoka-annokset valmistetaan itse salaatinkastikkeita myöten. Parturi-kampaaja Diana Alatalo työskenteli kotonaan vajaan vuoden kampaajana. Salon Dianassa asiakkaita palvelevat myös parturi Sari Laine ja harjoittelija Heli Makkonen. Talon alakerrassa sijaitsevassa Jokeramissa Mervi Jokelin valmistaa ja polttaa keramiikkaesineitä miehensä Markun kanssa. Lisäksi yksi henkilö on myyntipuolella.

* Pohjois-Kymen musiikkiopiston oppilasillassa seurakuntasalissa oli suurin osa esiintyjistä valkealalaisia. Elisa Saarenpää sai parhaiten edistyneen oppilaan kannustusstipendin.  (Otsikkokuvassa)

* Valkealan asemakylä Kouvola haluaa lisämaata. Useiden sodanjälkeisten liitosten jälkeen Kouvolan nykyinen pinta-ala on noin 35 km2. Nykyvaateina on neuvotteluesityksessä 42 km2. Noin vuoden 2000 tietämissä kouvolalaisten tavoitteena on Valkealan ja Kouvolan yhdistäminen. Haaveena olevaan suurkuntaan kuuluisi mahdollisesti myös Kuusankoski.

* 1960- ja -70 -luvuilla lautamiehen kokemuksen saaminen oli hyvin työlästä. Kymmenen vuoden jälkeen nimitettiin herastuomariksi. Istuntopäiviä oli jopa noin sata vuodessa. Lauantaitkin olivat istuntopäiviä. Istuntopäivät kestivät jopa puolille öin. Valkealan kunnanvaltuusto asetti kolme ehdokasta lautamiehen tehtävään. Kihlakunnanoikeudessa tutkittiin heidän sopivuuttaan. Näin alkoi Aimo Lehdon tehtävä lautamiehenä. 
Sota-aikana Aimo Lehto huolsi suomalaisia hävittäjäkoneita. Anttolasta löytyi Anna-vaimo. Annan ja lasten elämä oli työntäyteistä varsinkin isän istuntopäivinä. 
Aimo Lehto muisteli tuomaria, joka istui keinutuolissa ja tuprutteli letkuvartista piippuaan. Kerran istunto kesti klo 2.30 asti. Siinä oli sitten annettava uudelle kokemattomalle lautamiehelle neuvo selitykseksi kotiin: – Usko tai älä, mutta minä tulen käräjiltä. 

* Hotelli Walkealan uusi omistajapariskunta on Teija Korpela-Harris ja Timothy Lawrence Harris. Teija tutustui mieheensä Lontoossa. Kosintaan hän suostui sillä ehdolla, että muutetaan Suomeen. Luonnon kauneus ja siisteys tuo Larryn mieleen varhaislapsuuden Uudessa Seelannissa. Oma talo on Niinistössä, mutta kiireiden vuoksi he toistaiseksi asuvat hotellilla. 

* Kevätkauden kuluessa valmistui Tuohikotin ahkerilta kutojilta kaikkiaan 542 metriä kodin käyttö- ja koristetekstiilejä. Mattilan talossa järjestetyissä päättäjäisissä esitetty Toivon ja Lempin rakkaustarina sai yleisön vääntelehtimään naurusta, kuten myös Saima Siekkelin laatima kurssikronikka. 

Jaa artikkeli: