Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 23.11. ja 30.11.1989

23.11.1989

* Kansalaisopiston suositussa luentosarjassa käsitellään Karjalaa ja karjalaisuutta. Kotiteollisuusopettaja Sirkka Mattila kertoi karjalaisista käsitöistä ja kotiteollisuudesta. Esillä olleista käsitöistä useimmat olivat evakoiden mukanaan tuomia, mutta mukana oli myös uudempia. Käspaikkoja koristeltiin esimerkiksi ronkkauksin ja revinnäisin.

* Valkealassa 1916 syntynyt ja täällä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Armas Kalervo Niilola sai tunnustuspalkinnon kauppa- ja teollisuusministeriöltä. Palkinnon suuruus on 30 000 markkaa. Armaksella on noin 40 Suomessa ja ulkomailla patentoitua keksintöä. Leijona-lukko oli hänen ensimmäisiä keksintöjään. Sitä alettiin sarjavalmistaa Valmetilla vuonna 1950.

* Pääkaupunkiseudulla on vakava työvoimapula. Siellä toimivilla yrityksillä on ongelmina myös toimitilojen ja asuntojen kalleus. Kymen lääni hakee piristystä pääkaupunkiseudulle suuntaavalla kampanjalla. Vuoden budjetti on 1,6 Mmk. Valkealan osuus on 31 100 markkaa. Noin 530 yritystä on osoittanut kiinnostusta.

* S-Market Katrillin torstain tarjoustuotteisiin lukeutuivat Edam leipäjuusto, sika-raavas jauheliha, raavaan maksa, Ingrit Marie omena ja Valion jäätelökesä.

* Valkealan karjalaisseurojen edustajat jättivät kunnan ja seurakunnan edustajille vetoomuksen Karjalan sivistysrahaston perustamiseksi Karjalan säätiöön.Valtakunnallisen vetoomuksen varat käytetään karjalaisen kulttuurin tallentamis- ja tutkimustyöhön.

* ValKi voitti Lappeenrannassa Uus-Lavolan. Heinolan Kiekko vieraili Valkealassa ja voitti ValKi-Ykkösen.

* Saarento-Jokelan ja Lappakosken koulujen oppilaat saivat pienet hopeiset nuottiavaimet muistoksi Meidän messu-urakasta. He ovat esittäneet messua kaiken kaikkiaan kaksitoista kertaa.

* Katrillin tontille on luvassa tankkauspiste. Myös lyijytöntä voi tankata, kun kaikki on valmista.

* Vuohijärven Mantelista vietiin vanha lihatiski pois, ja tilalle tuotiin uudet kylmätiskit. Hannele Uski hoitaa myymälää virkaa tekevänä. Työntekijöitä on kaksi vakituista ja yksi osa-aikainen. Kiireen yllättäessä on tiedossa hätävara-apulainen.

* Kouvolan kasarmeja alettiin rakentaa vuonna 1910. Alue kuului Valkealaan. Vuonna 1912 senaatti myönsi rahat 3000 hehtaarin pakkolunastamiseen. Eniten lunastettiin Karhulankylän talollisten mailta. Maailmansota johti venäläisten varustautumiseen pahimman varalle. Jopa Kouvolassa oli kiinalaista työvoimaa. Sotaväen siirrot vaativat koko rautatiekapasiteetin. Siviililiikenne lähes loppui.

* Sano Valkialain: -Vie viluh, vie pakkaseh, mut älä vie saunal löylyh (täin rukous).

30.11.1989

* Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Valkealan osasto järjesti monetta vuotta peräkkäin Lasten lystisunnuntain. Lunta tuprutti taivaan täydeltä. Vuohijärven lapsilla olivat myös onginnat, mehukestit ja piirretyt filmit lisähauskuutena. Naurattajana nähtiin esimerkiksi Hessun lainelautailua. Osasto järjestää pari kertaa vuodessa uimahalliretken Kouvolaan.

* Valtiovarainministeri Erkki Liikasen piti saapua Valkealaan, mutta hän ei muilta kiireiltään päässyt. Kansliaministeri Ilkka Kanervan vierailu sen sijaan toteutui. Hallitukselta tuli suopea siunaus Valkealan ja Kouvolan väliselle alueliitospäätökselle. Vapaaehtoisia liitoksia vauhdittaakseen valtiovalta tarjoaa apua yhteistyökunnille. Valkealan toiveena on esimerkiksi varuskunnan kehittäminen.

* Kesäteatterinäytelmäksi valittiin Simo Ojasen Rajaralli. (Toim. huom. Simo Ojanen tunnetaan parhaiten Sirkuspelle Hermannin käsikirjoittajana.) Läänintaiteilija Liisa Riikonen opetti kesäteatterilaisille, että tyystin hyljättäviä ovat asenteet ”mie en oo mittää” ja ”miehän oon synnynnäinen näyttelijä, enkä tarvitse mitään opetusta.”

* Kansalaisopiston kuorolaisia motivoivat tiedossa olevat esiintymiset.

* Selänpääläisessä navetassa on vieraana Juhani Markov, 30-vuotias historianopettaja Petroskoista. Vanhemmiltaan hän on kuullut karjalan kieltä. Äiti elää vielä.Juhani on aloittanut suomen kielen opiskelun kurssilla.

* Tirvalainen Aimo Ahola kirjasi muistiinpanoihinsa talvisodan ensimmäiset päivät. Valkealan miehiä oli Muolaan Peikolan kylässä tienteossa. Moni oli huolissaan epävarmasta tilanteesta, ajoittain kuuluvasta tykistön ammunnasta ja rajaseudun kylien palamisen aiheuttamasta valoisuudesta.

* Sano Valkialain: – Noukka niim pystys, että sataa sisäh.

* Vekaranjärvellä asuva hiihtäjä Tiina Toura (os. Pönkä) sai SM-pronssin vapaalla 30 kilometrillä ja A-maajoukkuepaikan. Yllätyksellisen kauden päätteeksi hän avioitui Jari Touran kanssa.

Jaa artikkeli: