Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 24.5.-14.6.90

 • Hirsmäen avajaisissa on luvassa Tarton Inkerinsuomalaisten Seuran Kiuru-kuoron esiintyminen.
 • Pokinmäellä on kahden perhepäivähoitajan työpaikka. Lapsia on kymmenen. Ryhmäperhepäivähoitokokeilu on kestänyt kaksi kuukautta. Ruoka tulee läheisestä kahvilasta. Perhepäivähoitajat Sirpa Hovi ja Pirjo Lumme valmistavat aamu- ja välipalan.
 • Inkerinsuomalainen Helvi Seppänen asuu Pärnussa, Virossa. 1943-1944 hän työskenteli ja asui omaisineen Ojaselan kartanossa, jonka omisti Kymiyhtiö. Hän vieraili Vähä-Selänpään marttojen marttaillassa. 1943 inkeriläiset vietiin leireille. Äiti oli ollut aiemminkin vankileirillä. Isä vietiin 1938, eikä hänestä kuulunut enää mitään. 1948 Virossa tuli käsky, että kaikien inkerinsuomalaisten oli lähdettävä 24 tunnin sisällä maasta. Helvi ja Elli-sisko menivät naimisiin, saivat toisen nimen ja pystyivät jäämään maahan. Helvi ei kuitenkaan asunut tämän miehen kanssa ja muutti myöhemmin nimensä takaisin Seppäseksi.
 • Neuvostoliitossa asuu noin 60 000 inkerinsuomalaista. Tarton Kiuru-kuoro esiintyy Valkealassa useita kertoja. Vierailua tukevat muiden muassa Finn-Leiju Ky, Hotelli Walkeala, Esso-Taverna Valkeala, Mount Hope Oy ja Hokkisen Leipomo.
 • Utissa kokoonnuttiin. Mukana oli jo ennen sotiakin Utissa palvelleita. Sotilasmestari evp. Esko Laiho kertoi kuuluisasta Utin hengestä: – Se on ison hyvän perheen henki. Sanonta ”kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta” kuvaa sitä hyvin. Varusmiesajoistani asti muistan, että palveluksessa oli jämpti meininki, sen ulkopuolella vallitsi tietty tasa-arvo. Nykyisissä juhlissa kaikki vanhat uttilaiset ovat sinuja keskenään.
 • Vuotuisiin Hippo-juoksuihin osallistui runsaasti nuorta urheilukansaa. Nuorimmat 60 metrin juoksijat olivat tuskin nelivuotiaita. Kaikki saivat mitalin ja frisbee-kiekon pankinjohtaja Timo Ukkolan kädestä.
 • Suuresta joukosta yhdistyksiä ei ole tullut ilmoitusta rekisteriin 1.1.1960 jälkeen. Jos toimintaa on ollut, ne voivat hoitaa tiedot rekisteriin ja välttyä uuden yhdistyksen perustamiseen liittyvältä paperisodalta: Asutusliiton Valkealan yhdistys, Kannuskosken metsä- ja uittotyöntekijäin ammattiosasto, Mietunahon sonniyhdistys, Tirvan raittiit sampolaiset, Kalson Kalske, Tirvan Toive, Valkealan Vire, Voikosken kuohu.
 • Sano valkialain: -Nälkähiin syöp vaikka paistettuu jänist. (Toim. huom. Vaikka jänispaisti on nykyisin monen arvostamaa riistaruokaa, on paikoitellen sitä vieroksuttu. Tähän on todennäköisesti osaltaan vaikuttanut kolmannen Mooseksen kirjan Laki puhtaista ja saastaisista eläimistä, jossa sanotaan: …jänistä, joka kyllä märehtii, mutta jolla ei ole sorkkia: se olkoon teille saastainen. Kohdan voi päätellä pohjautuvan jänisruttoon eli tularemiaan. Jänisrutto on ensisijaisesti villieläinten bakteeri-infektio. Se voi tarttua ihmiseen hyttysten tai muiden pistävien eläinten, maaperän pölyn tai saastuneen veden tai ruoka-aineiden kautta.)

31.5.1990

 • Valkealasta osallistui Helsingin suurjuhliin noin 70-henkinen joukko partiolaisia. Tervas-suurleirille odotetaan noin 13 000 partiolaista, mukaan lähtee myös valkealalaisia.

Kunnanhallitus veti pois valtuuston käsittelystä esityksen ystävyyssuhteiden solmimisesta Kuusalun keskkoolin ja Valkealan lukion sekä Tarton Rajonin ja Valkealan kunnan välillä.

Vilho Paakkinen istutti 1962 Valkealan syyslajikkeen omenapuun. Kirkonkylällä kasvava puu kukkii tänä keväänä runsain mitoin.

Hirsmäen avajaisissa jäi osa ohjelmasta pois sateen takia. Heimo Pohjalainen palautti mieliin 16 vuoden takaisen ajan, jolloin Valkealaan vasta saatiin kotiseutumuseo. Alue on suurentunut 36-kertaiseksi alkuperäisestä ja kävijämäärät ovat 50-kertaistuneet.

Asunto Oy Eteläpuron neljä rivitaloa Morsiusmäellä ja Asunto Oy Kääpälänpuiston kaksi rivitaloa ovat valtion osalainoittamia vuokrataloja. Valkealan kunta valitsee niihin asukkaat.

Valkealan yläasteelta noin sata nuorta ja muutama 4H-kerholainen ala-asteilta pääsivät viettämään metsäpäivää. Osallistujia olisi ollut enemmänkin.

Esa Luomajoki on vastannut Utin kyläkirjastosta 32 vuotta. Hilkka Luomajoki on ollut mukana työssä. Työtä jatkaa vt. kirjastovirkailijana yo-merkonomi Anita Ollikainen.

Johtaja Eine Sorsimo totesi avointen ovien päivässä Valkealan vanhainkotitoiminnan tuottaneen hyviä tuloksia ja herättäneen mielenkiintoa laajemmaltikin, jopa maan rajojen ulkopuolella. Päämäärä on kaikkien vanhainkodilla olevien ihmisten hyvä olo.

Inkerinsuomalaisten historia juontuu Ruotsi-Suomen aikaan. Nykyinen Leningradin seutu kuului valtakuntaan. Enimmäkseen itäisestä Suomesta siirtyi suomalaisia siirtolaisia Ingermanlandiin eli Inkeriin. Pietarin perustaminen Venäjän vallan aikana tuki inkerinsuomalaisten elämää läheisellä maaseudulla. Varsinkin inkerinsuomalaisten elintarvikkeet olivat suosittuja Pietarissa. Lapset saivat käydä koulua suomenkielellä. Inkeriläisten määrä supistui rajusti Stalinin vainojen takia.

Lappakosken koululaiset kävivät Tukholmassa. Otteita viidesluokkalaisen Iisko Lehdon reissujutusta: – Sen jälkeen menimme syömään laivan ravintolaan. Ruoka oli todella hyvää ja söin mahani aivan pulleaksi. – Sitten lähdimme uimaan hotellin uima-altaalle. Siellä otimme pommi- ja pellehyppykisat. – Tällä kertaa ruoka ei ollut kovin erikoista. Mutta elän yhä. – Turussa katselimme nähtävyyksiä, kuten Turun linnaa, tuomiokirkkoa sekä Suomen Joutsenta.

Mirva Pilli-Sihvolan opinto-ohjelmaan kuuluu esimerkiksi general studies, joka sisältää työharjoittelua, ensiapua, melomista, purjehdusta ja surffausta. Tyttöjen ja poikien välinen kanssakäyminen on kielletty. Poikia kuitenkin menee tyttöjen koululle ja päinvastoin.

Sano valkialain: -Vikaa kun Hempsin lapses, siin ei ol henkii. (Toim. huom. mahtaako kyseessä olla joku kirjallisuuden henkilö tai paikkakunnalla elänyt? Tuskin sanonta kuitenkaan viittaisi hamppuun, jonka englanninkielinen nimi on hemp.)

Kirkonkylän koulun 6B-luokka lähti 4.30 bussilla kohti Turkua. Luokka matkasi Ahvenanmaalle Viking Linen Amorellalla (t.h. joka ainakin 2020 kevätpuolella on vielä käytössä Suomessa). Kastelholman linna, museolaiva Pommern ja muut kohteet tulivat tutuiksi.

Yli 400 000 maatalousyritykseltä kerätään tietoja. Tavoitteena on saada maa- ja metsätaloutta sekä niihin liittyvää muuta elinkeinotoimintaa koskeva tietotuotanto luotettavalle perustalle.

7.6.1990

 • Kustaan Galleriassa avattiin Vieno Elomaan taiteen retrospektiivinen näyttely. Galleria oli tupaten täynnä 81-vuotiaan taiteilijan näyttelyn avajaisissa. Vienon työt ovat esillä pitkälle heinäkuuhun. Hänen töitään on esillä julkisissa tiloissa, kuten Valkealan terveysasemalla, sekä taidemuseoissa. Hän työskenteli sota- ja kenttäsairaaloissa. Taideopintoja hän on harjoittanut esimerkiksi Ranskassa.
 • Saarento-Jokelan koulun 4. A-luokan 26 oppilasta vietti viimeisen varsinaisen koulupäivän soramontulla Jokelassa. Tarkoituksena työpareilla oli koota lannoitesäkkipaketteja. Luokkalaiset aikovat tehdä kuudennella matkan Gotlantiin. 4H-yhdistykseltä saatiin osoitteet, joista vanhemmat keräsivät säkit.

Kuusankosken kulttuurilautakunta järjesti Kesäsattuman. Esiintymisvuorossa olivat pelimanniryhmä ja tanhuseura Kasareikka.
Oravalan tytöistä suurin osa kuuluu Raatikko-ryhmään. Raatikko osallistuu kesän aikana Turussa Lullalystit-nimiseen kansantanssi- ja musiikkijuhlaan sekä Miehikkälässä perinteisille kansankulttuuri- ja pelimannipäiville.

Kouvolankylän perinnepiiri kokosi murrevihkon. Valkealan murteessa sanotaan saappahat, kirvehet, turpehet. Kouvolankylässä pääte onkin -ht ei -het.

Pohjois-Kymenlaakso saa oman Alzheimer-yhdistyksen, jonka tarkoitus on toimia dementiapotilaiden aseman ja hoidon parantamiseksi. Yhdistys pyrkii myös edistämään kaikkia niitä toimenpiteitä, joilla saadaan käytännön tukea ja apua dementiapotilaan omaisille.

Saviston koulu rakennettiin suurten ikäluokkien tarpeeseen 1952. Sitä ennen oppilaat kävivät Mattisten kartanon kanalan vintillä ja Elsa Nikusen kodissa, nykyisessä Kumpumäen talossa. Oppilasmäärän laskettua koulu lakkautettiin 1966.

Karjalan prikaati esittäytyi kuntalaisille. Kirkonkylän läpi kulki moottoroitu ohimarssi.

Keväällä 1918 maahannousseet saksalaiset olivat yhä maassa. Hallitus teki puolustusvoimien perustamiseksi sopimuksen saksalaisten kanssa. Armeijan tuli perustua preussilaiseen kuriin. Saksan keisarin lanko valittiin Suomen kuninkaaksi. Valkoinen venäläinen kenraali Judenits piti päämajaa Helsingissä. Arveltiin, että Suomi joutuu sotaisaan selkkaukseen. Stålhberg valittiin presidentiksi. Ei tullut Saksasta kuningasta ja presidentti oli jyrkästi sotaseikkailuja vastaan.

190 000 pellon omistajaa sai esitteen metsityksestä. Viettävien rantapeltojen korvaaminen koivikolla estäisi tehokkaasti ravinteiden huuhtoutumista ja vesien kuormittumista.

Lukusopista Torikatu 2:sta (käytävä) saa lehtiä alkaen 15 kappaletta 10 markalla. (Toim. Huom Ari Rossi perusti Lukusopin jo vuosia aiemmin ja pitää sitä edelleen.)

14.6.1990

 • Iiris ja Niilo Viikari ostivat kunnalta entisen Saviston koulurakennuksen 1971. Iiris piti koirien täyshoitolaa vuoteen 1982. Niiloa työllistävät valtavat pakettikasat. Levysoitinneuloja tuodaan suoraan Sveitsistä. Markkinaosuus on noin puolet Suomen kapasiteetista. Laserlevyt ovat tulleet, mutta neuloille riittää vielä markkinoita. Toinen myyntiartikkeli on pölypussit. Tavara tulee rekka-autolla suoraan Länsi-Saksasta.
 • Valkeala on ainoa sisämaan kunta Kymen läänissä, joka on mukana ”Hyvän elämän saaristo-markkinointikampanjassa”. Kotka ja Pyhtää ovat toiset kymenlaaksolaiskunnat. Valkeala lähti kampanjaan mukaan, koska etenkin Pohjois-Valkealassa on paljon vesistöjä ja saaria, joilla on asutusta ainakin osan vuodesta.
 • Inkerilän ja Tuohikotin metsänomistajat lähtivät retkelle. Matkaan kuului esimerkiksi Retretti ja viljelykoivikko Joroisissa. (Toim. huom. Punkaharjulla entisen taidekeskuksen tiloissa nykyään Luola Events järjestää musiikki- ja elämystapahtumia. Luolastossa on 1000 hengen Kalliosali ja 200 hengen ravintolasalit. Kruunupuisto eli Punkaharjun kuntoutuskeskus osti Retretti-tavaramerkin 2017 Campus Artis-säätiöltä. Säätiölle tavaramerkki kuului vuoden 2012 konkurssin jälkeen.)

Valkealan Kajon 75-henkinen naisvoimistelijajoukko teki viisipäiväisen suurkisamatkan. Jonottaminen ja ruuhka olivat rasitteena. Ilma oli mainio. Kisadiscossa nähtiin esimerkiksi ulkomaalainen Sonja, jota haastatellut eivät tunteneet. (Toim. huom. todennäköisesti kyseessä on Sonia Evans, Soniana paremmin tunnettu artisti. Hänen esittämänsä You’ll Never Stop Me Loving You oli edellisenä vuonna listaykkönen Yhdistyneessä kuningaskunnassa.)

Verlan kotiseutupäivässä kuultiin taustaäänitteissä Yrjö Parjanteelta lausuntaa ja Tuulikki Lautamatilta itkuvirsi. Ilmielävänä nähtiin henkilöitä historiasta, kuten Jaalan Rinssi, Juho Prins. Roolin veti Eero Toivonen.

Selänpään opistolla huonekuntien siisteyspisteissä Taffeleille ja Ghost Busterseille myönnettiin täysi kymppi. Riparilaisten kommenteista poimittua:
-Herätys puol kahdeksan on ihan liian aikaisin. -Isoset on tosi kivoja, ne ei oo liian tiukkoja eikä koko ajan vahtimassa.
Kirkkoherra Sakari Vihma mainitsi, että nykyajan nuoret ymmärtävät, ettei rahan ja menestyksen perässä juoksemisesta löydy elämän tarkoitus.

Sano valkialain: -Mitäs myö miehet, sano Horpun Sovi.

Asentaja Markku Lahtinen siirtää autokorjaamoyrityksensä Kouvolasta Valkealaan. Ainakin aluksi hän työskentelee yksin. Hyvistä asentajista on huutava pula.

Jaa artikkeli: