Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten – 25.5.1989 ja 1.6.1989

25.5.1989

* Uusia ylioppilaita on 43. Kuusi laudaturia kirjoittivat Ulla Hytti, Jouni Tolonen, Matti Tommiska ja Timo-Pekka Seppälä.

* Mäntysaaressa kaatuneiden muistopäivää vietettiin parinkymmenen hengen voimin. Kunniavartiossa olivat Karjalan Prikaatin aliupseerioppilaat majuri Markku Kolan johtamana. Erkki Sillanpää mainitsi puheessaan: – Nämä vainajat ovat osoittaneet maailmalle syvän vapaudentahtonsa -tuon arvokkaimman kaikista kansallisominaisuuksista. Ilman sitä kansallisuudet helposti katoavat. Noita aikoja, jotka ovat olleet täynnä kärsimyksiä, mutta myös täynnä jaloa rakkautta ja uhrimieltä, ei voida milloinkaan poistaa lapsiemme perintöosuudesta. 

* Hyvän maidon tuottajia muistetaan vuosittain mitalein. Walter Ehrströmin nimeä kantavan säätiön jakamien tunnustusten saajien joukossa oli Sirpa ja Kari Kepsun hoitama maidontuottajatila Valkealan Kipparilassa. Kultaisia mitaleita jaettiin kymmenen. Mitalin saamiseksi täytyy tuottaa täysin moitteetonta maitoa yhtäjaksoisesti 25 vuoden ajan. Edellinen sukupolvi muistaa, miten tuhrattiin jäiden kanssa maitojen jäähdyttämiseksi. Sirpa huolehtii lypsypuolen laitteiden perusteellisesta puhdistuksesta viikoittain ja Kari rehuista.

* Pokintaloon avattiin kahvila viime elokuussa. Pian avautuu matkamuisto- ja lahjatavaramyymälä. Niina Väisänen vastaa kahvilasta ja Maarit Pohjalainen-Ahvenainen puodista. He olivat aikanaan luokkatovereita. Kouvolassa syntynyt Niina kävi koulua Valkealassa. Valkealasta kotoisin oleva Maarit muutti takaisin usean Lahden vuoden jälkeen. Maipin puodin tuotteista suurin osa on itse suunniteltuja ja valmistettuja. Myös muiden valkealalaisten laadukkaita käsitöitä ja kotiteollisuustuotteita löytyy. Niinakin tekee kahvilassaan lähes kaiken itse. 

* Kunniakierros tuotti urheilun hyväksi 12 119 markkaa. Juoksijoita oli 43, tukijoita 138. Markku Puranen kiersi tunnissa urheilukentän 350 metrin radan 44 kertaa. 

* Valkealan kyläolympialaiset tavoittelevat urheilun alkuperäistä henkeä, tervettä sielua terveessä ruumiissa sekä liikunnan ilon ja yhdessäolon riemun yhdistämistä. Lajit olivat 100 m, kuula, pituus, runonlausunta ja noin 1000 m. Olympialaisten kolme parasta olivat Juhani Sipari, Ari Puuri ja Rauno Takamäki.


1.6.1989

* Kiehuvan, Aitomäen, Oravalan ja Utin koululaiset saivat selville, että saksanpaimenkoiran hampaissa on 450 kiloa puristusvoimaa. Vanhempi konstaapeli Lasse Malin vieraili kahden poliisikoiran kanssa Oravalan koululla. Mukana oli myös kyläläisiä. Koulutukseen ei kuulu koiran lyöminen tai potkiminen. Kuri syntyy muilla keinoin. Piesty koira ei luota ihmiseen. 

* Hirsmäelle tuli Valkealan kesänavaukseen bussillinen vantaalaisturisteja. Aluetta kehitetäänkin niin oman kunnan asukkaita kuin muualta tulevia palvelemaan.

* Anttilalaisten muistivihosta selviää: – Peukkursuon kuivatus ol vuonna 1936. Perälä ol se pääpomo, Reino Lekander ol paikalliin pomo, joka valvo töitä ja makso palkkoi. Vierahii miehii ol paljo töissä. Asuvatten talois. Yks mies ol yl kaksmetriin, leviä ja vahva. Se heitti ojan pohjalt ylös astikka kun kaik toiset heitti raputtain. Sai se puolta isommat tilitkih kun muut. 

* Kourulan koululaiset Tirvalla patikoivat luontopolulla. Entisessä miilusaunassa paistettiin makkaraa ja syötiin jäätelöä. Alueen metsänhoitaja Pauli Immanen piti komentoa. Oppilas näytti Paulille kuorenkappaletta: – Sie kun oot sellain mettätietäjä, niin sano kuka tät on syöny?

* Vuonna 1919 oli olemassa Valkealan Partiolaiset -niminen lippukunta. Kolmisoihdun lippukunnanjohtaja Antero Korhonen kertoi, että sotien jälkeen Anttilassa ovat toimineet Korpikotkat ja Tirvalla Eräsissit. Tuohikotissa oli Kotapoikia. Valkealan Soihtusiskot ja Utin Pilvensiskot yhdistyivät poikalippukuntiin myöhemmin. Juhlassa Hanna Musikka vastaanotti II luokan Mannerheim-soljen tunnustukseksi ansioistaan partiotyössä. Valkealan lähes 300 partiolaista kuuluvat joko Valkealan Kolmisoihtuun, Utin Pilvenveikkoihin tai Vekaran Vaeltajiin. 

* Kirkkovene lähti neitsytmatkalleen Lappalanjärven Papinsaarten ympäri. Valkealan Kotiseutuyhdistyksen kirkkoveneen kastoi Veskansaksi yhdistyksen sihteeri Ilmi Luomajoki. Hän valoi kauhalla koivunmahlaa tervalta tuoksuvan veneen keulaan. 

* Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueilta runsas 2000 yhdeksäsluokkalaista osallistui metsävisaan. Mikko Tommola Valkealan yläasteelta oli kymmenes. Pelkällä lajientunnistuksella ei pärjännyt. Visassa piti esimerkiksi laatia oma selostus siitä, miksi männyn neulaset muuttuivat ruskeiksi. Kukaan ei saanut täysiä pisteitä.

* Valkealan lukiolle kokoontui paljon jääkiekon, taitoluistelun ja ringeten harrastajia perheväkineen ja muine kannustajineen. Taitoluistelijat harjoittelivat ulkojäällä. Oman tekojään vuoksi luovuttiin Kouvolan hallin pikkujään käytöstä.
 

Jaa artikkeli: