Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 27.9. ja 4.10.1990

27.9.1990

 • Valkealan maatalousseura, maa- ja kotitalousnaiset ja seurakunta järjestivät perinteisen elojuhlan seurakuntakeskuksessa. Samalla maa- ja kotitalousnaiset viettivät parikymppisiään. -Maitoa, lehmiä ja rasvaa on liikaa ja niistä sakotetaan. Viljavuoret ovat suuret, mainitsi emäntä Kaisa Pesälä juhlapuheessaan. Euroopan yhdentyminen ja tuonnin vapautuminen tuo vaaraksi muiden maiden elintarvikkeisiin ihastumisen. Se tietäisi suomalaiselle viljelijälle entistä suurempia haasteita.
 • Valkealan kristillisellä opistolla aloitti 71 eri-ikäistä opiskelijaa, mikä on ennätyksellinen määrä vuosikausiin.
 • Uusi kirjastoauto kiertää pitäjää. Lokakuun alussa se lähtee ensimmäiselle kierrokselleen. Silloin hyllyissä on noin 4000 kirjaa, lehteä ja kasettia. Edellinen, Valkealan ensimmäinen, kirjastoauto ehti palvella viisitoista vuotta. Uuden auton alusta on Scan-Auto Oy:n. Korin rakensi Kiitokori Oy. Hintaa kertyi 947 000 markkaa.
 • Jotta saa erikoisluvan fasaanin metsästykseen, täytyy metsästysseuran tai muun yhteisön huolehtia fasaanin istutuksista ja ruokinnasta alueellaan. Kouvolankylän Eränkävijät kasvattivat ensimmäiset lintunsa neljässä eri tarhassa 1960-luvulla ja päästivät luontoon. Pääsääntö on, että vain kukkoja ammutaan. 
 • Valkealassa on tarkoitus aloittaa ilvesjahti ensimmäisen kerran Valkealan ja Kouvolan riistanhoitoyhdistyksen historiassa. Lääninhallitukselta anottiin kahden ilveksen kaatolupaa.
 • Ensi vuonna kirkonkylälle tulee uusi päiväkoti. Jokelassa ja Vekaranjärvellä on kummassakin päiväkoti. Suurin osa hoitopaikoista on perhepäivähoidossa, jota on eri puolilla Valkealaa tarjolla. 
 • Valkialain:  -Kulkee kun kankahluoja (edestakaisin).
 • Valkealasta lähti runsaan sadan hengen joukko kouluväkeä Eestiin, suuntana Kuusalu. Osa yöpyi hotellissa, osa perheissä. Monella oli jo ennestään tuttuja Kuusalussa. Perjantai-ilta oli varattu baletille, ja kuuluisassa Estonia teatterissa tehtiin koululautakunnan puheenjohtaja Auli Taimelan mukaan eräänlainen maailmanennätys: yli 70 valkealalaista oli yhtä aikaa baletissa. Esityksenä nähtiin ja kuultiin Adamin Giselle. Sulev Valdman mukaan marxilainen filosofia on mädättänyt koko kouluopetuksen ja siksi töitä uudistamisessa on vielä paljon. (Toim. huom. Karl Marx tunnetaan nykyaikaisen sosialismin isänä, joka muistetaan uskontovastaisuudestaan.  -Marxin oppi on kaikkivoipa, sillä se on oikea, tuumasi Vladimir Iljitš Lenin.)

4.10.1990

 • Valkealan Karjalaiset -seura juhli 45-vuotista taivaltaan. – Rajat Karjalaan ovat avautuneet tämän vuoden aikana ja sankoin joukoin karjalaiset ovat käyneetkin kotiseuduillaan, kertoi kulttuurisihteeri Raija Hietaranta.
 • Salme Keskimäki muisteli tänne syntyneen karjalaiskyliä vuonna 1941. Saman vuoden lopussa palattiin takaisin Karjalaan. 1944 lähdettiin uudelleen evakkoon ja tiedettiin, ettei paluuta ollut enää kotiseuduille.
 • Vesa Nikin tilalla Anttilassa pidettiin moottorisahojen huoltokurssi. Kurssin toteuttivat yhdessä Valkealan metsänhoitoyhdistys ja Kotkan metsä- ja puutalousoppilaitos. Kurssilla esimerkiksi puhdistettiin sahan ilmansuodatin.
 • Valkealan nuorisolautakunta järjesti jokavuotisen discotanssikurssin tällä kertaa Vuohijärvellä. Työväentalolla pidettyä kurssia ohjasi 24-vuotias Marco Bjurström. Valkealaisia nuoria on päässyt mukaan Bjurströmin tanssiesitykseen, joka tanssitaan osana Aira Samulinin ohjelmistoa Helsingin asemalla pidettävässä nuorisotapahtumassa. Anni Torssonen ja Heli Hyppönen ovat osallistuneet kaikille Marcon Valkealassa pitämille discotanssikursseille. 
 • Mirva Pilli-Sihvola kertoo tanssiaisista Uudessa-Seelannissa. Kiinalaisessa ravintolassa, Bamboo Gardenissa, useimmat söivät haarukoilla ja veitsillä. Monte Carlo ja Elimination -valsseissa tanssijoita poistettiin lattialta johtajan ohjeiden mukaan. Tarjoilijattaret olivat pukeutuneet toogiin ja tarjoilivat pientä naposteltavaa ja juomia pitkin iltaa. Ryhmä poikia teki ”the Hakan”, maoritanssin. Maorit käyttävät sitä sotahaasteena, tervehdyksenä ja taisteluun virittäytymiseen. Loppulauluna oli Auld Lang Syne. Kaupungin ulkopuolella, joen rannalla olivat jatkot. Niihin Mirva ei enää lähtenyt. 
 • Estä syövän eteneminen -kampanja keräsi Valkealassa yli 66 000 markkaa. Kymenlaaksossa kerättiin reilut miljoona markkaa.
 • Rakennustyöläisten Liiton toinen puheenjohtaja Matti Ojala vieraili Kymenlaakson työmaakierroksellaan Valkealatalolla. Valkealataloa tekee viitisenkymmentä rakennustyöläistä aliurakoitsijat mukaan luettuina. – Euroopan yhdistyminen on meille vakava haaste. En kuitenkaan usko, että tänne kylmään Suomeen tulisi merkittävää ryysistä. Meidän rakennustyöläiset ovat myös ammattimiehiä, joiden töitä ei tarvitse paikkailla, Matti Ojala mainitsi.
 • Valkealan Urheiluautoilijat juhli 25-vuotista taivaltaan Kuusankoskella. Alkuvuosina toiminta pyöri pääasiassa autosuunnistuksen ympärillä.
 • Valkialain: -Laita laps asialle, käy itte peräst.
 • Kouluruokana oli esimerkiksi jambalaya ja moussaka.
 • Joku halusi lahjoittaa undulaatin häkkeineen.
Jaa artikkeli: