Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 29.3. ja 5.4.1990

29.3.1990

 • Kustaan Galleriassa on esillä kuusankoskelaisen Eero Eirton maalauksia. Ne kuvaavat luontoa ja kaupunkia. Eero Eirto on opettanut Valkealan kansalaisopistossa kuvataidetta. Niinistön uudella koululla on lahjana saatu maalaus. Kunnalla on ainakin yksi piirustus häneltä.
 • Pakolaisasiat puhuttavat. – Maapallolla on nyt 5,2 miljardia asukasta, vuonna 2000 noin 6,2 mrd ja vuonna 2025 noin 8,5 mrd. Mikä on silloin pakolaistilanne maailmassa – Suomessa?, kirjoitti lukija. Toinen mainitsi tekstissään työllistämiseen liittyen: – On eri asia antaa heille mahdollisuus elää ja elättää itsensä tai tehdä heistä veronmaksajien elättejä.
 • Yläasteelle saatiin englannin tunnille vieras Texasista. Tom Walker on toiminut Unescon tehtävissä. Hän tuli Suomeen Suomen Pystykorva -järjestön vuosikokouksen takia. Hän on vienyt Yhdysvaltoihin suomenpystykorvan pentuja ja on sikäläisen järjestön puheenjohtaja. Tom on Suomessa jo viidettä kertaa. Hänellä on Valkealassa tuttavia.
 • Valkealan paloasema nousi harjaan. Palokuntanuoret esittivät taitojaan sekä palontorjunnassa että tanssitaiteessa. Rakennuksen on määrä valmistua Jokelassa elokuun loppuun mennessä.
 • ValKin C-junnut voittivat seuran historian ensimmäisen Kymi-Saimaan aluemestaruuden. Kilpailemassa oli yli 20 seuraa.
 • Eino Nikki muistelee 50 vuoden takaisia asioita. Selänpään lentokenttää alettiin tehdä heti talvisodan päätyttyä. Lunta oli vielä paljon maaliskuun puolella. Selänpään kankaan maat olivat Selänpään isäntien ja Anttilasta ainakin Hongiston ja Kousan maita. Lapiomiehet mättivät lumet pois ja aloittivat juurien esiinkaivamisen. Sitten otettiin hakut ja kirveet käyttöön. Männyn katkaisuun otettiin avuksi niin sanottu vorokki. Työvelvolliskomppania, noin 150 miestä, majoitettiin Anttilan taloihin. Hevosiakin oli yli sata. Lisäksi palkattiin paikallista työvoimaa, jolla oli omat eväät. Työmaalle päästiin työvelvollisten autokuljetuksissa.
 • Eino Nikki muistelee entisaikojen työntekoa maaseudulla. Alle kouluikäinen kävi vähintään marjassa. Lintuja pyydettiin vivuilla. Ne myytiin Rämän autolle, joka vei linnut Kouvolaan. Koulun päätyttyä siinä 13-vuotiaana halkoja tehtiin jo 2-3 mottia päivässä.
 • 21.5.1961 Oravan Matti esiintyi ensimmäistä kertaa historiallisena hahmona Jokelan myllyn maisemissa. Kyseessä oli valtakunnallisten retkeilypäivien iltanuotiotilaisuus. Matti perheineen souteli Lappalan suunnasta. Hän paistoi rantakalaa yleisön edessä. Esiintyminen oli pantomiimi, ohjelman juonsi Olavi Piesanen. Matti oli Valkealan Nuorisoseuran aiempi esimies Reino Tuomela, vaimo Elsa Tohka, tytär Ulla Tuomela ja poika Timo Tohka. Matti Orava pääsi televisio-ohjelmaan kolme päivää myöhemmin. Yleisradio oli aloittanut ohjelmavälityksen runsaat kaksi vuotta aiemmin. Myöhemmin Oravan Matti on nähty esimerkiksi kesäteatterilla.
 • Valkealan kunnan talonmiehenä työskentelevä 51-vuotias Tauno Määttä hiihti Ruotsin Östersundissa ikämiesten hiihdon MM-kisoissa kaksi hopeista ja yhden pronssimitalin.
 • Valkealasta ainoana osanottajana lähti yrittäjien SM-kilpailuihin Joutsaan Yrjö Heinonen. Suomenmestaruustason hiihtotapahtuma on toteutettu muutaman kerran. Valkealan Yrittäjien jäsen voitti 35-vuotiaiden sarjan.
 • Tiina Toura uusi 30 kilometrin SM-pronssin Pudasjärvellä. Kisassa oli vapaa tyyli. Puolimatkassa hän oli ylivoimaisessa johdossa, mutta viimeisillä kilometreillä Eija Hyytiäinen ja Raili Savolainen pääsivät ohitse.
 • Sano valkialain: – Käy kum Pasin kukollen, naimata kuol.

5.4.1990

 • Lappalan pehmenneellä jäällä hiihdettiin lujaa ympäri Verkkosaaren. Ympärihiihto järjestettiin toista kertaa. Valkealan lisäksi hiihtäjiä oli Kuusankoskelta, Voikkaalta, Kouvolasta ja Myllykoskelta. Kisat järjesti Nuorisoseura Sarastus.
 • Osuuspankin liiketalon ovet avautuivat ja väkeä oli runsaasti niin pankin konttorissa kuin Lampilan kukkakauppa/hautaustoimistossakin. Sähkö- ja kodinkonealan liike tulee myöhemmin tässä kuussa. Kun vuokralle saadaan vielä Enso-Gutzeitin toimisto Kouvolasta, ovat kaikki tilat käytössä.
 • Jokelassa on Tennishallilla uudet yrittäjät Juhani Backman ja Tero Ellonen. Tenniksen, squashin ja sulkapallon harrastamiseen on mahdollisuudet. Muihin palveluihin kuuluvat esimerkiksi urheilutekstiilien myynti. Vuokrattavana on matka-auto, myymäläosassa on uutta kalustoa ja muutamia pelejä. Niinistöläinen kuntohoitaja Leena Kytö aloitti hierojana tennishallilla. Osan päivästä hän tekee muualla.
 • Valkealan sairaalan kuntainliiton 30-vuotishistoriikki valmistui. Sen teki valkealalainen suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden opiskelija Eeva-Kaisa Heikura työryhmä apunaan. Kannen toteutti Nina Palmros. Hänkin on Valkealasta. Nina opiskelee taideteollisessa korkeakoulussa. Valkealan sairaalan kuntainliiton toiminta ei jatkunut enää vuoden 1988 jälkeen.
 • Valkealassa aloitettu omapoliisikokeilu kestää ensi vuoden loppuun saakka. Lähipoliiseina työskentelevät monen jo tuntemat vanhemmat konstaapelit Reijo Kankala ja Kari Puustinen. Pääosan ajastaan omapoliisit tekevät normaaleja työvuorojaan. Tavoitteena on, että kolmen viikon työjaksossa ainakin yksi vuoro suunnataan omalle alueelle. Työ voi silloin olla partiointia, tarkkailua, havaintojen tekoa tai esimerkiksi vierailu koulussa. Kirkonkylään ei saatu poliisin kiinteää palvelupistettä, koska Jaalassa palveluja käytettiin turhan vähän.
 • Kukka- ja Hautauspalvelu Lampila ky:lle Valkealan liike on kolmas. Kaksi toista ovat Kuusankoskella. Kouvolassa on sisaryhtiö, Kellomäen kukka. Liikkeen omistavat Anneli Joutjärvi ja Matti Lampila. Eija Karppinen hoitaa liikettä.
 • Valkealan kunnan pilkkimestaruuskilpailut pidettiin Tarhajärven Uutelanlahdessa. Kisat järjestivät Kuivalan ja Haimilan kalastuskunnat. Kisoja on pidetty vuodesta 1964 lähtien joka vuosi.
 • Sano valkialain: – Aatoksissah kun Anttilan mylly (kun vettä oli vähän).
Jaa artikkeli: