Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten

8.6.1989

*Tehdaspuun omissa kaakkoisen Suomen kisoissa Taavetissa saatiin saatiin näyttö Valkealan taitavilta metsureilta. Valkealalaisista Esa Tumelius voitti komeasti, Jukka Kylliäinen oli kuudes ja Arto Kylliäinen kymmenes. Metsurikilpailuun kuuluu esimerkiksi tarkkuuskatkaisu.
* Kääpälässä oltiin merellisissä tunnelmissa. -Suunnistimme vanhan kartan mukaan aarteelle, vaikka suuret, ruskeat apinat koettivat karkottaa meidät banaaneja viskelemällä. -Äkkiä huumaava kahvintuoksu ja samban rytmikkäät sävelet täyttivät laivan. Olimme Brasiliassa. Kääpälän ala-asteella löytyi kertoman mukaan muutama kori sata vuotta vanhaa limsaa. Kapteeni Punaparran julistuksessa kerrottiin esimerkiksi: -Toinen ohje: Lasten tulee loman aikana harrastaa tervellistä, kevyttä liikuntaa, kuten isän asioilla juoksemista, oman sängyn petaamista aamuisin, äidin auttamista ja pikkusisarusten hoitamista. Näin syntyy hyvä kesämieli kaikille.
* Anttilan Marttayhdistys täytti 80 vuotta. Liput liehuivat Anttilan pihojen tangoissa. Samaan päivään osui nimittäin Puolustusvoimien lippujuhlapäivä. Juhlapuheen piti Kymenlaakson Marttapiiriliiton hallituksen puheenjohtaja Raili Puhakka. Ylikansallisen joukkoviihteen hän näkee suomalaiskulttuurin uhkana, mutta uskoo sen olevan torjuttavissa, kun panostetaan henkiseen kasvuun ja kehitykseen.
Anttilan hovissa pidettiin 1913 keittokurssi. Kahden viikon aikana perehdyttiin raastinraudan käyttöön ja keittoruokien valmistukseen. Sota-aikana Anttilassakin martat neuloivat lämmintä rintamapaketteihin. 27 hevoselle saatiin aikaan loimet. Koululla neulottiin pienten palelevien matkalaisten jalkoihin ja käsiin lämmintä. Siirtolaisia muonitettiin.
* SAAB-ANA-nuorisokilpailuissa Nyköpingissä, Ruotsissa, tuli menestystä Kajon urheilijoille. Suvi Hongisto oli ensimmäinen tytöt 12 v sarjassa 60 metrillä ja pituudessa. Pojat 16 v pituuden ja 200 metriä voitti Mikko Tommola. Muillakin oli hyviä sijoituksia.
* Jokelaan Marja-ahontien ja Jokelantörmäntien risteyksen tuntumaan rakennetaan uusi paloasema. Lautakunta esittää, että rakennusurakka annettaisiin mäntyharjulaiselle Rakennusliike V. Mättölä Oy:lle. Muut urakat esitetään valkealalaisten yritysten tehtäviksi. Loppusumma olisi 5,85 miljoonaa markkaa. Tilavuutta paloasemassa olisi 3880 kuutiota.
* Vanhainkodilla iski avoimien ovien päivänä äkillinen, äkäinen sadekuuro. Esiintyjinä olivat esimerkiksi Jokelan palokuntatytöt peikkojutuilla.

15.6.1989

* Elovalkeaan tulossa olevaa esiintyjää, vanhan tanssimusiikin suomenmestaria, Veikko Nisukangasta mainostettiin näin: -Poijaat laulavat ja soittavat ihimisten toivomia kappalehia. Tulukaa toivomahan!
* Aune Seppälä on kasvattanut joulutähden, joka on 110 senttiä korkea multapinnasta mitaten.
* Pohjois-Kymen Lähivakuutuksen toimitusjohtaja Rauno Heikari painottaa, että lomalle lähtiessä kannattaa tarkistaa etteivät arvokkaiden videoiden ja väritelevision pistokkeet jää seinäkoskettimiin. Kotivakuutuksista vain uusimmat korvaavat ukkosen aiheuttamasta sähköjännitteestä aiheutuvat vauriot. Suuressa yhtiössä ei pystytä perhettä palvelemaan yksilöllisesti. Raunon mukaan suuret vakuutusyhtiöt ovat menettäneet inhimillisyyden.
* Pauli Immanen suunnittelee polkuja, latu-uria ja maiseman avartamista OAJ:n kesäpaikalle Tirvalle. Hän on nimennyt paikkoja korpifilosofin oikeudella. Stressikukkula, haaveitten silta, tunteitten kallio, viisasten vuori, mietiskelijöiden onkalo. Nimet voivat muuttua poluilla kulkijoiden mukaan.
* Viitisenkymmentä vuotta sitten tunnettiin Suomessa vain Jean Sibeliuksen Hvitträskistä löytämä kalliomaalaus. Päätellään, että käsi ja sormet olisivat olleet perustyöväline. Mahdollisesti on voitu käyttää esimerkiksi jäniksen käpälän kaltaista apuvälinettä. Valkealan kalliomaalaukset ovat Verlan luona, Löppösen luolalla, Voikoskella, Kepsulla ja Rapojärvellä.
* Utin taisteluista on kulunut 200 vuotta. Utin taistelussa kerrottiin suomalaisten sotilaitten näyttäneen verratonta urhoollisuutta. Tunnustusta antoi itse Ruotsin kuningas Kustaa III.
* Kulttuuritoimisto on kirjaston näyttelysalin kupeessa. Virve Niiranen on äitiyslomalla. Tilalle tuli Sanna-Kaisa Hakkarainen, joka oli viime kesänä kulttuurisihteeriharjoittelijana. Pia Kauppila on kesällä näyttelynvalvojana. Utti 200 ja Elovalkeat ovat kesän suurimmat työllistäjät.
* Jaala juhlii tänä vuonna 110 -vuotista taivaltaan. Reilun 280 järven kunnassa on noin 2500 omarantaista loma-asuntoa. Kelopirtti aloitti 1981 kahvilana. Pari vuotta sitten avattuun laajennusosaan valmistui ravintola. Yksityistilaisuuden takia ravintolaa ei suljeta kokonaan. Omistaja on Kaija Hiekkaranta. Ravintola Herttareetin omistaja Lyyli Mäkinen vuokraa lomamökkejä. Kartanohotelli Aurantola sijaitsee Uimilassa. Verla, maamme ensimmäinen tehdasmuseo, avattiin museoksi sata vuotta käynnistymisensä jälkeen eli 1972. Vuosittain Verlassa käy lähes 10 000 vierailijaa.
* Pentin Susaksi kutsuttu köyhä siikavalaisvaimo sai vuonna 1838 pojan. Häntä kutsuttiin Jussiksi. Poika eli kerjuulla, paimenpoikana ja renkinä. Nuori mies sai mutaroiskun naamalleen ja päätti lähteä etsimään puhtaampia töitä. Hän pääsi Heinolan pataljoonaan alokkaaksi. Aika kului ja Suomen Kaartissa hyvin palvellut Jussi sai aliupseerin toimen nimellä Juho Prins. Venäläisen Kaartin rykmenttiin kuului kolmantena pataljoonana Suomen Kaarti. Jaalalainen Juho Prins oli sen ensimmäisen komppanian vääpelinä. Juhon taitoa Turkin sodassa luultiin jopa noituudeksi. Hän palveli kuusi vuotta Keisarin palatsin vahtimestarina.
Kaartin sotilaat toivat noin 12-vuotiaan pojan Aleksei Apostolin Suomeen. Aleksei oli orpo. Musikaalinen Apostol toimi esimerkiksi Suomen valkoisen kaartin soittokunnan johtajana. Torvi- ja pianotehdas oli yksi hänen perustamistaan yrityksistä.
* Mäntyharju Tommolassa on luvassa maankuulu juhannus, jossa mukana ovat esimerkiksi Paula Koivuniemi ja Heikki Hietamies. Heinäkuisessa SBC-radion lavalauantaissa on luvassa esiintyjänä esimerkiksi Kata Kärkkäinen.
* Otteita Anttilan muistivihkosta, murreasu Seija Immanen: -Yks etevämpii parantajii ol Uitin Liena, Heleena Seppälä… Kätilöön sool ain joka puolel, yösylämmelkih ol ain valmis lähteh. Se kastokih lapsii jos ol mitä vaikeuksii, rovasti Tammisto ol hyvilläh siint. Heleena ol kymmenät vuolet pyhäkoulunopettajaan ja ain käy kirkos ja pappien kokouksis… Kun kovasti kerran läks Uitist hirviäl pakkasel hyvih nahkasih peitettyyn, niin se sano että ”Niinhän minä nyt olen köytetty kuin tukkikuorma”… Lanttan Hilta kylvötti Nuuttilan Ainan terveheks, kun Aina tul yöllä yhtäkkiin liikuntakyvyttömäks. Hilta toi kasvii ja rohtoi ja tek hauletta isoh tiinuh ja tyttö nostettih tiinuh istuh. Hilta käy kesän aikaan monet kerrat kylvöttämäs ja siint potilas parantu kymmeniks vuosiks terveheks.

Jaa artikkeli: