Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 30.8. ja 6.9.1990

30.8.1990

 • Selänpään koululaiset olivat syysretkellä. Viime vuoden kuudesluokkalaiset saivat yläasteelta luvan viettää yhden koulupäivän leirillä, oltuaan tiiviisti mukana kevään valmisteluissa. Valkealan erämaassa yövyttiin pari yötä. Ohjelmaan kuului esimerkiksi ensiapukoulutusta. Vanhemmat oli kutsuttu makkaranpaistoon toisen päivän iltana. Kolmisoihdun johtaja Antero Korhonen kertoi partiotoiminnasta. Oppitunnin keskeytti hetkeksi veteen jätettyyn onkeen tarttunut ahvenenköriläs.
 • Pokkilan Olli kertoo menneistä: -Min muistihij jäi paremmin se Huavilal Liana. Se ol sellain piänkokoin, liinapäin ja pitkämekkoin naisihmiin, jonka ikää ei oikeen voinnu arvioila. Se ol niim piän, että oikeen piäntä heinätuurii sanottih, että ”onkun Huavilal Liana”.

 • Risto Riikonen viidenneltä luokalta kertoi, että koulussa kiusataan silloin kun isoja jätkiä huvittaa. Matti Rehunen neljänneltä luokalta vastasi: – Ei siinä ole mitään järkeä. Sitäpaitsi siitä saa herkästi jälki-istuntoa, hän vastasi kysyttäessä, kiusaako hän itse pienempiään.
 • Hippokisat keräsivät ennätysmäärän osanottajia ja yleisöä. Eri lajeihin osallistui 233 lasta.
 • Kustaan kiveen kiinnitettiin toinenkin laatta. Ruotsista oli vieraita toistasataa ja Valkealastakin monta uteliasta. Tilaisuus vietiin läpi ruotsiksi.
 • Eine K. Thompson-Rapp o.s. Utti syntyi Karhulankylässä. Hän on jo yli 20 vuotta asunut Yhdysvalloissa. Koti on Hypoluxosaarella, joka on Ison Palmusaaren kainalossa. Palmusaarella asuu useita monimiljonäärejä, kuten Rose Kennedy, Donald Trump, Lipton-tee -perhe ja Dodge-perhe. Suomalaisten omistuksessa on esimerkiksi leipomoita Hypoluxosaarella. Saarella on muun muassa flamingoja, aprikooseja ja gardenioita.
 • Postinjakaja Jouko Vanhatalo jakoi viimeisen kerran postia. Mika Vanhatalo jatkaa vakinaisena. Hän on tuurannut jo kauan isänsä lomia. Jouko jakoi postia 28 vuotta. Airi Niemisen luona Sorsalassa hän nousi autosta ja vei postinipun talon eteiseen. Sieltä kyläläiset ovat ainakin 70 vuotta jo hakeneet postinsa. Postilaatikon virkaa ajaa lihatiinu, jonka kyljessä on vuosiluku 1890.
 • Valkialain: -Ei ole pyyssä kahlen jakoo.
 • Tirvan tanssilavan kausi päätettiin. Lippuja myytiin päälle 1600. Ennätysmäärän yleisöä houkuttelivat Arja Koriseva ja Finlanders-yhtye. Kesän pienin yleisömäärä oli 700.
Timo oli toinen Skeetin Veho Cupissa.

6.9.1990

 • Tiettävästi Valkealassa ei ole aiemmin voinut harrastaa karatea. Valkealalaissyntyinen Karl Frimodig aloittaa opettamisen tilakysymysten ratkettua. Hän pystyy lyömään kämmensyrjällä poikki kolme kaksisenttistä mäntylautaa. Tappelua opettelemaan tuleva kävelee välittömästi tunnilta pois. Karaten perimmäinen tavoite on kehittää ihmistä henkisesti fyysisellä harjoittelulla.
 • Seurakunnan päiväkerhoihin on ilmoitettu lapsia 350. Avoimien kerhojen myöhemmin alkaessa on kerhotoiminnan piirissä noin 500 lasta. – On iloinen asia, että Valkealaan on muuttanut paljon nuoria perheitä ja että päiväkerhojen kautta saamme heihin yhteyden, kertoo seurakunnan lapsityön sihteeri Leena Kantele.
 • Tarkkuus- ja taitohyppyjen MM-kilpailuihin valitusta viiden miehen joukkueesta neljä on Utin Laskuvarjokerhon jäseniä. Maailman parhaat hyppääjät ja hyppymaat valikoituvat Jugoslavian Bledissä. Olavi Kilpisellä hyppyjä on takanaan 4700. Hän osallistuu kisoihin kymmenettä kertaa peräkkäin. (Toim. huom. Bled kuuluu nykyisin Sloveniaan. Bledjärvellä on Bled -niminen saari, jossa on 99 porrasta. Paikallisen hääperinteen mukaan sulhanen kantaa morsiantaan ylös näitä portaita pitkin. Samalla morsiamen täytyy olla hiljaa. Kirkko on hyvin suosittu hääpaikka.)
 • Valkealalaisnuorisoa kiinnosti erityisesti Hirsmäen museoalueen rock-konsertissa New Clan. Paikallinen bändi aloitti viime syksynä. Ensimmäinen discokeikka oli keväällä. Yhtyeeseen kuuluvat Jimmy, Zemi, Axu, Stabi ja Maukka, eli Jimi Saine, Arto Juvonen, Aki Rautomäki, Petri Tuppurainen ja Sami Rautiainen.
 • Sähköteknikko Tuomo Pulsa viettää perheineen lomat ja suurimman osan viikonlopuista Rämälän kesämökillä. Itse suunniteltu savusauna lämpiää etupäässä lepällä. Tuomo luki kaiken mahdollisen asiaa käsittelevän ja teki opintomatkan Muuramen saunakylään. Räppänän eli savunpoistoluukun pitää olla mahdollisimman kaukana kiukaasta. Muuten riskinä on, että sen veto houkuttelisi kiukaan lieskoja puoleensa. Savusaunan suosio on selvästi kasvussa. (Toim. huom. nykyisin kartalta täytyy etsiä Jämsän Saunakylä Päijänteen rannalta.)
 • Esa Luomajoki opetti 34 vuotta Utin koulussa ja jäi eläkkeelle. Johtaja kyydittiin päivän päätteeksi eläkepäiviä aloittelemaan kottikärryillä. Kottikärryt lahjoitti Aitomäen kouluväki.
 • Luonnonsuojelupiiri vaatii Repovedelle toimenpidekieltoa. Mikäli alueelle ei saada kansallispuistoa, on Repoveden rantojen suojelu vähäinen, joskin merkittävä korvike tuolle tavoitteelle.
Jaa artikkeli: