Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 31.8. ja 7.9.1989

31.8.1989

– Kouvolankylä ei halua olla Kouvolan kylä. Kouvola koetaan uhkana kylällä haluttavaan rauhalliseen, väljään asumiseen, mahdollisimman vapaaseen rakentamiseen sekä historian ja perinteiden kunnioittamiseen.
– Valkealan joukkue voitti Piikinviestijuoksun Anjalankoskella. Joukkueessa oli 25 jäsentä. Nuorista valkealalaisista palkittiin sarjojensa parhaina 12-vuotias Suvi Hongisto, 14-vuotias Niko Toimela ja Mikko Tommola, ikää 16 vuotta.
– Litviikkimarkkinoiden tukijoissa oli esimerkiksi Karjaportti, Meiran leipomo, Burger Plus, Joker Am, Hellas ja Valionova. (Toim. huom: Hyvämuistisena yritystietäjänä voi itseään pitää, mikäli nämä kaikki tuntee.)
– Lyijylasikursseja on melko vähän Suomessa. Kiinnostus on kuitenkin noussut. Lyijylasia halutaan taloon esimerkiksi oven laseiksi ja keittiökaappeihin. Valkealan kulttuuri- ja kotiseutulautakunta järjestivät lyhytkurssin aiheesta.
– 4H-yhdistys järjesti luontopolkukisan. Valkelan luontopolku liittyi valtakunnalliseen Terveys talkoot -kampanjaan. Valkealan 4H-yhdistyksessä on 12 kerhoa ja niissä reilut 200 jäsentä. Aikuisohjaajista on huutava pula.


– Murresana-arkisto eli entinen Sanakirjasäätiö on tullut tutuksi Seija Immaselle. Hän löysi sieltä yli kolmesataa opiskeluaikana keräämäänsä käsinkirjoitettua sanalippua. Hän on vetänyt useita perinnepiirejä Valkealassa. Anttilalaisilta esimerkiksi halutaan lisää tietoja postin, radion ja puhelimen tulosta kylään, sota-ajasta ja ensimmäisistä opintokerhoista.
– Valkealan reservin aliupseerit järjestivät retken Lappiin. Pääkohteena oli Rovajärven ampumaleiri, jossa katsottiin päätösammuntoja. Rovajärvi on Länsi-Euroopan laajin tykistön ampuma-alue.
– Lukijan ESS mielipide oli murteella. ”Vähä niist Elovalkeist… Ensinnäkii se tielottamiin ol min mielestäin aikasempii vuosii puutteellisempaa…Mihkähän unohtu se kylätoimintailta, joka on ollu tän viikon ohjelmas jo monet vuolet? Se on min mielestäin sellain tilaisuus, jota ei missää tapaukses sais jättää pois ohjelmast…
– Tirvan lavalla esiintyi ensi kertaa Taneli Mäkelä. Hänen täytyi raikuvien aplodien myötä palata lavalle. (Toim. huom Taneli Mäkelä tunnetaan paremmin näyttelijänä esimerkiksi sarjasta Team Ahma ja elokuvasta Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva, mutta hän on myös laulanut esimerkiksi laulun Nelostie.)
– Hotelli Walkealassa vieraili Eestin kärkibändeihin lukeutuva Ivo Linna & Rock Hotel. Kyseessä on ensimmäinen eestiläinen rockbändi, joka on vieraillut Yhdysvalloissa. Yhtye on esiintynyt myös esimerkiksi Laosissa ja Angolassa. (Toim. huom.: Etenkin tanssin ystäviä suosittelen katsomaan Kohtumistund’in videon netistä. Videossa rockballadiin yhdistyy kauniisti koreografioitu tanssi.)


7.9.1989

– Kirjaston näyttelysalissa avattiin Linda ja Esko Laineen maalauksista koostettu näyttely. Linda kuoli 1972. Hänen poikansa Esko asuu Valkealassa. Hänet valittiin Kouvolan Taideseuran puheenjohtajaksi tänä vuonna. Linda Elina o.s. Vanhatalo syntyi 1896 Parolan kylässä. Hän opiskeli taidetta Ateneumissa 1912-14. Hän sai aviomiehensä Armaksen kanssa kolme poikaa.
– Lentopalloliitto on valinnut Kajon 11 tehoseuran joukkoon. Tehoseurat panostavat nuorisotoimintaan.


– Valkealassa oli 11 020 asukasta 1.1.1989. Valkeala oli yksi Kymen läänin yhdeksästä muuttovoittokunnasta. Kotkasta lähti 549 asukasta.
– Harjun rajooni on maatalousaluetta. Sieltä tuli vieraita, joita kiinnosti maatalous. Enn luik, Andres Ergma ja Riivo Kotkas vierailivat Valkealassa muiden kohteiden ohella.
– Irja Siikava on ollut yrittäjänä 40 vuotta, Kultareittiä on ajettu 30 vuotta ja Orilammen Lomakeskusta kehitetty 20 vuotta. Irja Siikava ajoi Sydänmaan ja Kinansaaren pieniä koululaisia Hillosensalmen kouluun. Irja ja Väinö pitivät sahan työnjohdon lounaspaikkaa ja hinasivat veneellään tukkilauttoja. He suunnittelivat vesireitin. Irja kertoi seudun värikkäästä historiasta ja Väinö säesti haitarillaan yhteislauluja. Heillä on kaksi tytärtä, Lea ja Leena.
– Kaisa Vanhalakka jäi eläkkeelle. Hän oli 23 vuotta hautausmaatyöntekijänä. Hän kaivoi monet haudat lapiolla, asetteli reuna- ja muistokiviä paikoilleen ja teki muutakin. Läksiäisjuhlasta hänet vietiin kotiin vaunuissa. Pienoistraktorin peräkärryä koristivat pihlajanoksat marjoineen. Sisällä oli ruusuja. Istuimena oli korituoli ja peitteenä matkahuopa.

Jaa artikkeli: