Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten

26.10.1989

* Seppo Vanhala on tuonut viimeisen parin vuoden aikana Yhdysvalloista 15 autoa Suomeen. Hän on viiden vuoden ajan pitänyt Valkealan Sarantomäessä Valkealan autosuojaus ja -korjaus -nimistä firmaa.

* Maailman terveysjärjestön ohjelmatavoitteena on alkoholin käytön vähentäminen neljänneksellä vuoteen 2000 mennessä. Siihen liittyy tuleva raittiusviikko, jonka teemana on Vähemmän viinaa -enemmän elämää. Kuntalaiset voivat tiettyinä aikoina uida ilmaiseksi Vekaranjärven, Kouvolan urheilupuiston ja Kuusankosken uimahalleissa. Mansikka-ahon urheiluhallissa järjestetään valtakunnalliset terveysmessut.

* Perhepäivähoitajat ovat syksyn mittaan opettaneet lapsille oikeaa liikennekäyttäytymistä. Apuna on käytetty leikkejä, lauluja, askartelua ja piirtämistä. Syksyn teemoja ovat suojatie, liikennevalot, ajoneuvot liikenteessä ja heijastimet.

* Vuonna 1972 perustetussa Eläkeliiton Valkealan yhdistyksessä on yli 750 jäsentä. Yhdistys sai lipun. Tilaisuuden tunnus oli ”tähtihetkiä kaamoksessa”. Sama tunnus on käytössä laajalla, valtakunnallisella terveystalkoot -kampanjalla. Eläkeliitto on mukana projektissa.

* Rajan taakse jääneeseen Nuijamaan Torikan kylään yritettiin joukolla. Lappeenrannassa kohdattiin. Osa oli nähnyt toisensa viimeksi lapsina ennen sotaa. Matkasta kertoi Sulo Hytti. Matkamuistoina vietiin esimerkiksi kukkia, pihlajanlehtiä prässättäviksi ja tiilenkappale. Pohjois-Kymenlaaksosta oli 55 retkeläisen joukosta viisi Torikaista.

* Hotelli Walkealan keittiössä on koko viikon ajan kaksi bulgarialaista kokkia. Bulgarian Helsingin lähetystön pyynnöstä taiteilijaryhmä vierailee Suomessa edistääkseen kulttuurin ja viihteen vaihtoa maidemme välillä. Kokit tulivat seurueen mukana.

* Sano valkialain: -Kolme kovaa päivää vuoles: karhujjahti, siallahti ja papilluku.

2.11.1989

* Jyväskyläläinen Matti Natri vieraili Fresh Car Cycle Show’nsa kanssa Valkealassa antamassa liikenneraittiusvalistusta etupäässä koululaisille. Mukana oli myös Valkealasta RR-kuljettaja Jari Suhonen. Erityisesti Niinistössä on ollut ongelmana mopojen liikennenturvallisuus ja ajotavat. Monet mopot ovat viritettyjä ja siten laittomia. Yhteensä viisi vuotta vankilassa viettänyt Matti Natri tuo esityksissään esille liikenneturvallisuuden lisäksi myös hengellisyyttä. Himangalla hän kuuli varoittavan esimerkin mopojen virittämisestä. Poika oli ajanut päätielle viritetyllä mopolla ja aiheutti rekan syöksyn ojaan. Hän joutui vanhempiensa kanssa korvausvelvollisuuteen. Poika sai niskaansa kahden miljoonan markan velkataakan.

* Valkealan metsissäkin on harvennushakkuille tarvetta. Kasvatushakkuut luovat edellytykset puuston kehittymiselle ja järeytymiselle. Ne varmistavat metsän säilymisen terveenä ja elinvoimaisena. Valkealan yksityismetsistä noin 21 000 hehtaaria on niin sanottuja kasvatusmetsiä, joissa hakkuut ovat harvennushakkuita.

* Aimo Ahola Tirvalta on tehnyt kirjan talvisodasta. Valkealan pitäjäntuvan edessä käski järjestäytymään vänrikki Toivo Honni. Hän ilmoitti miesjoukon Pohjois-Valkealan Suojeluskunnan päällikölle, luutnantti Paavo Siukoselle. Marssin kohteena oli Kankaan koulu, jossa valmistauduttiin lähtöön. Sieltä matka johti asemalle ja Viipuriin. Lotat tarjosivat asemaravintolassa pullakahvit koko pataljoonalle, eli lähes tuhat annosta.

* Sano valkialain: -Suur pää ja harvas korvii.

Artikkelikuvan lähetti Erkki Pohjantuuli Klaukkalasta. Harvinainen kuva on vuodelta 1931 ja esittää Sysmän Jussia ja Hannaa. Kuva liittyy Tunnetko Valkealan? -palstaan, jolla kysyttiin: -Kuvan ”taiteilijapariskunta” kierteli Valkealassa vuosikymmeniä sitten. Keitä he ovat?

Jaa artikkeli: