Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 7.2. ja 14.2.1991

7.2.1991

Valkeala on edelleen varteenotettava vaihtoehto etanolintuotantolaitoksen sijoituspaikaksi maa- ja metsätalousministeri Toivo T. Pohjalan mukaan. Etanoli on yksi suunniteltu vaihtoehto lyijyttömälle bensiinille.
*Valkealan Jäähallit Oy ja kunta allekirjoittivat sopimuksen, jolla tekojäärata siirtyi kunnalle.
*Toikkalalainen Marko Heikari on erikoistunut hevostalouteen. Tila ei olisi kannattanut perinteisellä maanviljelyllä pienen koonsa vuoksi. Talli on kymmenpaikkainen. Nimekkäin valmennettava on Paavin-Into. Normaalina syksynä tilan sato menee hevosten ruokintaan.
*Karate Club Shinkain Kari Frimodigin ohjaamat karaten harrastajat graduoivat kyokushinkai karaten 10 kyuita. 18 harrastajaa suoritti graduoinnin. Valkealassa karateharrastukseen otetaan vähintään 13-vuotiaita.
*Idir Saada on berberi Algeriasta. Hän löysi Suomesta kumppanin. Heillä on kaksi lasta ja koti Oravalassa. Kirjahyllystä löytyy sekä Raamattu että Koraani. Idir on sitä mieltä että kun molemmista kulttuureista otetaan parhaat puolet ja sovelletaan niitä, se vain rikastuttaa elämää.
*Utissa järjestettiin ensimmäistä kertaa hiljaisuuden messu. Sen järjesti Utin sotilaskodissa Partiolippukunta Utin Pilvenveikot. Yleisöön kuului paljon lapsia.
*Valkialain: -Kälet puhlistuu syöles, naama maates.
*Voitettuaan Blue Eyes Teamin Kajolla on vielä pieni mahdollisuus selvitä neljän parhaan joukkoon.

14.2.1991

*Niinistössä naiselta siepattiin kukkaro kun hän tarjoutui vaihtamaan nuoren miehen kympin kolikoiksi. Pankkitili tyhjennettiin kun lompakossa oli tunnusluku. Pankinjohtaja Timo Ukkola Kouvolan Seudun Osuuspankista vakuuttaa, että asiakkaille tähdennetään aina kortin ja tunnusluvun erillään säilyttämistä. Sekin on riski, jos perheenjäsenet käyttävät samaa korttia.
*Puhjonrannan leirikeskuksella pidettiin avannontekotalkoot. SM-Avantouinteihin on ennakkoon ilmoittautunut noin sata harrastajaa.
*OAJ:n kanta on selkeä. Ainoa oikea tapa syysvapaan toteuttamiseksi on opettajien työajan lyhentäminen. Koulujen alkamisaikaa on aiennettu parilla viikolla syyskuun alusta elokuun puoleen väliin. Joululomaa lyhennettiin aikoinaan viikolla.
*Valkealan omakotiyhdistys järjesti kirkonkylän urheilukentällä laskiaistapahtuman. Kouvolan Kennelyhdistys järjesti koira-ajelut. Ahti Sopasen Toti-hevosen kyydissä pääsi rekiajelulle. Keonrakennuskilpailussa tehtiin mahdollisimman korkeita lumikekoja.
*Selänpäässä hiihdettiin kolmestaan suksilla joukkuekilpailussa. Lumiveistoksissa oli esimerkiksi auto ja suloisia hylkeitä.
*Valkealassa on hyväksytty 41 maidontuotannon luopumissopimusta. Pari-kolme on tullut katumapäälle ja päättänyt jatkaa lypsämistä. Valkealassa on edelleen noin 160 lypsytilaa.
*Valkealan sairaalan uusi vastaanotto- ja poliklinikkasiipi on kohonnut vanhan päärakennuksen kylkeen.
*Kuusaluun kerätään lahjoituksena esineitä ja vaatteita. Toiveena on esimerkiksi saada vaatteita, lankoja, saksia, käsityölehtiä ja höyliä. Lahjoituksia otetaan vastaan lukiolla. Kari Väisäseltä voi tilata kuljetuksen, jos ei ole mahdollista toimittaa tavaroita lukiolle.
*Valkialain: -Alku nylkyy. (Alussa on aina vaikeaa.)
Televisiosta tuli esimerkiksi Harlekiini (t.h. sittemmin Harlekiini-klubi oli lastenohjelma, jota ensin juonsivat Pedro Hietanen ja Eeva-Leena Pokela, myöhemmin Essi Wuorela) ja Disney-elokuva: Salapoliisit (t.h. Kyseessä on ilmeisesti vuoden 1964 elokuva, joka perustuu Erich Kästnerin tarinaan. Saksalaisen kirjailijan tunnetuin tarina lienee Lisen ja Lotten salaisuus, johon pohjautuvat Ansa vanhemmille-filmatisoinnit).
*Jokelassa vietettiin kolmen ikääntyneille tarkoitetun rivitalon harjannostajaisia. Kunta vuokraa asunnot. 15 asunnosta kaksi on kaksioita, loput yksiöitä.

Jaa artikkeli: