Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 9.11. ja 16.11.1989

9.11.1989

* Kaakkois-Suomen sotilasläänin vihreät sisaret viettivät sisariltaa Vekaranjärven sotilaskodissa. Eduskunnan puolustusasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Miettinen puhui naisten osallistumisesta maanpuolustustyöhön. Lainsäädännön puutteista johtuvat epäkohdat rajoittavat naisten mahdollisuutta osallistua erityisesti poikkeusolojen tehtäviin. Sotilaskotijärjestöissä lähes 10 000 vapaaehtoista tekee vuosittain yli 200 000 tuntia työtä asevelvollisten keskuudessa.

* Virossa järjestettiin heimopäivät ensimmäisen kerran yli neljäänkymmeneen vuoteen. Tapauksen kunniaksi Valkealan ystävyyskoulu Virossa kutsui muutamia opettajia ja oppilaita tutustumiskäynnille Kuusaluun. Oppilaat asuivat kirjeystäviensä perheissä.

* Alaskasta, Anchoran kaupungista kotoisin oleva Douglas Van Etten poikkesi Valkealassa. Matkallaan hän tuli Alaskasta Beringinsalmen yli Neuvostoliittoon kajakilla. Tämä lukion maantiedon opettaja otti sapattivapaata ja tutustui eri kouluihin.

* Lehdessä on Utin ala-asteen oppilaiden piirroksia isistään.

* Kajo kukisti kotonaan Haukiputaan Heiton 3-1 ja vieraissa Hesan 0-3.

16.11.1989

* Valkealan Hevosystäväinseuran toiminta alkoi 1905. Sen lippulaivalle, Kouvolan raviradalle on merkitty ensimmäiset kilvanajot jo vuodelle 1913. Tänä vuonna Kouvolan raviradalla on 31 kilpailupäivää.

* Valkealan tämän vuoden yrittäjäpalkinnon saa HEK-ilmastointi Oy. Tuotanto- ja toimistotilat sijaitsevat Jokelan teollisuusalueella. Yhtiö keskittyy ilmastointikanavistojen asennukseen, valmistukseen ja alan tuotteiden markkinointiin.

* SPR:n Valkealan osaston nälkäpäivänkeräys tuotti 14 200 markkaa. Summa luovutetaan SPR:n katastrofirahastoon. Tavoite oli 10 000 markkaa.

* Alakylässä on 28 taloutta. 21 haluaa pysyä Valkealassa, neljä liittyä Kouvolaan, kolmelle käy kumpikin ratkaisu.

* Kajon ideoita 90-luvulle: isä/äiti/lapsijumppa, vauvauinti, perheretket liikunnallisiin kohteisiin, vanhojen tanssit…

* Jokelassa aloitti hermoratahieroja. Sirkku Korjan lähimmät kollegat työskentelevät Lahdessa ja Imatralla. Yksi hoitokerta kestää puolitoista tuntia. Hermoratahieronnassa ei käsitellä vain jotakin osaa kehosta, kuten niskaa.

* Vilho Tommiska on pian 90-vuotias. Hän asuu yhä kodissaan, joka rakennettiin, kun Säkkijärvelle ei ollut enää menemistä. Lukija lienee ymmärtänyt, että tarkoitus oli sanoa ettei, kun lehdessä luki: – Jos minulta asiaa kysyttäisiin, en taitaisi antaa mitään. Toivoisin, että Valkealan tarvitsisi luopua alueistaan.

* Eversti Kalevi Rissanen istutti nimikkopuunsa, Siperian lehtikuusen taimen komentajanpuistoon Vekaranjärvellä. Prikaatin jokaisella komentajalla on oma puunsa. Ensimmäinen alkaa olla parikymppinen.

* Erkki Sillanpää oli vuoden verran puheenjohtajana Keskustan Valkealan kunnallisjärjestössä. Siinä ajassa hän sai riitaisen järjestön johtamisesta tarpeekseen. Puheenjohtajaksi valittiin Teemu Kohopää. Puheenjohtajaksi ehdotettiin noin kymmentä eri henkilöä, mutta he kieltäytyivät kunniasta.

* Sano valkialain: -Itku pitkäst ilost, pieru kauan naurust.

* Kirjastossa alettiin pitää satutunteja. ”Satutäti” Marketta Ukkola avaa mielikuvitus- ja satumaailmaa kirjojen ja nukketeatterin avulla.

Jaa artikkeli: