Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten

30 vuotta sitten

Ohikulkijat

janne
Su, 17.03.2019 – 13:43

30.3. ja 6.4.-89

30.3.1989
 

– Valkealan liikennevahingot ovat olleet noususuunnassa. Kuolleiden määrä laski vuoden 1987 neljästä viime vuonna yhteen. Kevyen liikenteen reittejä on rakennettu jatkuvasti lisää ja lisätty turvallisuutta myös valaisemisella. Esimerkiksi maantie 370:llä ei ollut yhtään kevyen liikenteen onnettomuutta 1986-88. Kouvolasta Mikkeliin vievällä Valtatie 15:llä kevyen liikenteen onnettomuudet nousivat kahdesta viiteen. Onnettomuusaltein ikäryhmä on 15-24-vuotiaat. 

– Rannanpoikien järjestämissä pilkkikisoissa Pesäntäjärvellä oli noin 250 pilkkijää. Tuohikottiin lähdettiin esimerkiksi Imatralta. 

-Valkealalainen Juha Korhonen valittiin C-junioreiden maajoukkue-ehdokkaaksi. Juha on pelannut jääkiekkoa kahdeksan vuotta, josta yhden kauden KooKoossa. Viisi muutakin pelaajaa valittiin KooKoosta ehdolle.

-Palokuntanuorten toimintatavoite kiteytyy sanoihin: ”Palokuntanuorisotyön tarkoituksena on juurruttaa nuoriin lähimmäisten auttamishalu ja täydentää palokuntien rivejä.” Ensin Jokelan VPK:lle syntyi poikaosasto. Tyttöjen määrän kasvaessa päätettiin osaston nimi vaihtaa Jokelan VPK:n nuoriso-osastoksi. Nykyään tyttöjen määrä on noussut tasoihin poikien kanssa. 

-Vuohijärven työväenyhdistys täytti 45 vuotta. Tapanilan autotalli Horpussa oli alkuaikoina sekä kokousten että iltamien pitopaikka. Iltamat, tanssit ja elokuvat olivat aikoinaan tärkeitä tulonlähteitä. Bingon tultua muotiin yhdistys sai lahjoituksena bingolaitteet. Sen suosion laskettua tuli tilalle ravintolatoiminta. 

-Suomen kennelliiton 100 -vuotisnäyttelyssä pointteri Opal valittiin rotunsa parhaaksi edustajaksi. Koko maassa rodun pentuja syntyy kolmisenkymmentä. Opal ja sen jälkeläinen Safir asuvat perheensä luona Kirkonkylällä.  
 

 

VPK:n nuoret

 

6.4.1989
 

– Irja Siikava muistelee, miten häiden aattona 1945 huhuttiin seteleiden leikkaamisesta, joten Irjalle ja Väinölle annettiin melkoinen määrä kolikoita. Orilammen lomakeskuksen museoaitat ovat täynnänsä tavaraa Irjan keräilyharrastuksen tuloksena. Toki arempia tavaroita on muualla. Museorakennus on edennyt lupahakemusasteelle. Tyttärenpoika Jere löysi kaverinsa Jarnon kanssa tuohikontin Kaisavuoren luolasta. Löytö on Helsingissä tutkittavana. Sen vanhimpien esineiden arvellaan olevan 1800-luvun alkupuolelta.

– Valkealan reittiä kutsutaan aika ajoin Väliväyläksi. Yksi selitys on se, että kyseessä on Salpausselkien vesiväylä. Valkealan reittiä puoltaa se, että vesistöt on nimetty laskujokiensa mukaan ja reitit lähes aina sen kunnan nimen mukaan, jonka alueen kautta reitti pääosin kulkee.  Esimerkiksi Mäntyharjulla ja  Sysmällä on reittinsä. 

-Komisario Antero Rossi  muistuttaa, että rullalautailija tulkitaan jalankulkijaksi. Samat säännöt siis pätevät. 
”Montturitsoja” eksyy liikenteen sekaan joskus. Yleensä mopojen kunto on kohtuullinen.  15 vuotiaita nuoremmille ei tule mopoa ostaa. Vastuu on vanhemmilla, jos nuori lähtee yleisille teille, vaikka kotona olisi sovittu muuta.

-Kannuskoskella on mahdollisuus esimerkiksi tanhuamiseen ja 4H-kerhoon. 

– Heljä Okka jäi eläkkeelle postin palveluksesta. Työvuosia kertyi kaikkiaan 26. Heljä jakoi aikoinaan postia Vuohijärven asemalta, jossa posti aiemmin toimi. Mirja Ryöppy on uusi konttorinhoitaja Vuohijärvellä.

– Partiolaisten järjestämällä kirpputorilla sai perheen pikkuneidille seuraavaksi talveksi turkin viidellä markalla. Kenkäparin sai markalla, kirjoja viisi kympillä. Seurakuntakeskuksessa oli myös esimerkiksi ongintaa. 

– Kajon ampumahiihdon yleisessä sarjassa tuli ensimmäinen SM-tason mitali. Pronssia saavuttivat Pellossa käydyssä ampumahiihdon joukkuekilpailussa Mika Munne, Jaakko Niemi, Hannu Teitto ja Pekka Tonteri.  

 

Rullalautailijat
Rullalautailu on hauskaa ja kuiva asfaltti houkuttelee harjoituksiin, kun muuta paikkaa ei ole. 
 

 

 

Jaa artikkeli: