Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

95-vuotias linnake kasvaa kohisten

Äkkiväärä ajattelija vieraalta paikkakunnalta voisi kai heittää, että tuo pian satavuotias Tuhovirran varteen jäävä kymiyhtiöläisyyden linnake olisi täysin unohdettu ja ränsistyvä. Mutta ei. Tehtaan vanha työsuhdemonitoimitalo on kokenut rakennemuutoksen ja muuttunut kovan rahan elämys- ja virkistyspaikaksi. Virtakivellä on elämää enemmän kuin koskaan – ja aina vain paranee. Tässä paikalla käyneen tunnelmaturistin makustelua perusteluineen.

Voikkaalle on tänä vuonna rakennettu Kimolan kanavan uudistamisen myötä tyhjästä kaksi uutta satamaa. Näistä Hirvelän kotisatama on tarkoitettu paikallisten veneilijöiden käyttöön. Virtakiven vierassatama puolestaan palvelee pidempimatkalaisia. Molemmat alueet näyttävät nykyään perin erilaisilta kuin viime vuonna samaan aikaan.

Vierasvene, majakka ja perävaunu?

Virtakivellä on edelleen työmaata kerrakseen, mutta itse satama on valmis. Ajettaessa Brejlinintietä Virtakiven saunan ohitse venerantaan katse kääntyy vasemmalla olevan Tuhovirran sijaan ensimmäisenä oikealla nousevalle Pakanavuorelle päin. Sen rinteeseen on rakennettu jyrkkä näköalatasanne, jota alhaalta käsin ihmettelevälle paikan maisemaedullisuus välittynee heti.

Vesistön puolelle katsoessa huomaa vielä vaiheessa olevan vesijohtourakan. Juuri kirjoitushetkellä paikalla oli rakennusyksikkö mittaamassa veden syvyyttä teknisin apuvälinein.

Muutos on pysyvä

Takaisin kivitalolle päin palatessa mieleen juolahtaa joukko luovia ideoita uudistuvasta Virtakiven alueesta. Saunan pihamaalla syttyy mielikuva vihertävästä piknik-idyllistä, josta hädin tuskin näkee enää satamatorimaiselle laivalaiturille saakka. Osasyyllinen on vieressäni tuolloin jostakin syystä pönöttänyt suuri kokko, joka odottaa sytyttämistään. Toisaalta; voisiko saunan rannassa sijaitsevassa Konttibaarissa tulevaisuudessa ottaa yhdet ja uppoutua entistä suuremman huviveneryppään sekamuotoisen seilannan seurantaan? Vai löylyihinkö menisi?

Virtakiven pihamaan kotkapatsaan luona palautuu esiin se fakta, että tämähän on tehtaan taustasta huolimatta ollut käytännössä julkinen sauna jo pian vuosisata sitten. Olkoonkin, että kymiläisten kylpemiset loppuivat 1980-luvulla ja ovet aukesivat suurelle yleisölle vasta vuonna 2011.

Työsuhdesaunaan mentäessä oli joskus ennen ihan oikea lipunmyyntikoju, josta myytiin pilettejä ja pilsneriä. Lisäksi talossa oli aiemmin ainoastaan Kymiyhtiön virkailijoille tarkoitettu, sotien jälkeen täydennysrakennettu virkailijoiden sauna.

Virtakiven saunan yrittäjää Eija Parkkista on kiittäminen kaikkien korjaustöiden lomassa itse saunatilan pitämisestä likimain alkuperäisen näköisenä – siis aidon yhtiöläisen tunnelman varjelemisesta.

Terassille istahtaessaan sitä jää hoomoilasena ihmettelemään, että kaikista pintanaarmuistako huolimatta viiden vuoden päästä tosiaan juhlitaan tämän kivikolossin satavuotisia. Ja että miltähän tämä ympäristö silloin näyttää? Mitä uutta, mitä käynyttä?

Pysyhän pystyssä, sinä wanha Woikan legenda.

• Otso Virtanen

Jaa artikkeli: