Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Aamuinen linturetki Vuohijärvellä

Lauantaiaamuna aurinko lämmitti ja laittoi lumi­sen maiseman kimalta­maan tuhansin timantein.

Pak­kasta oli vain kolmisen astetta, joten sää oli erinomainen Vuo­hijärven tämän talven ensim­mäiselle Tunnista 100 lintua -opastetulle retkelle.

Kokoonnuimme Vuohijärven M-kaupan parkkipaikalle. Op­paaksi retkelle lähti lintuja jo 80-luvulta asti harrastanut vuo­hijärveläinen Mika Asikainen. Kaupan pihalla teimme ensim­mäisen lintuhavainnon, kun muutama naakka lensi ylitsem­me. Kello yhdeksältä lähdimme toppahousut suhisten kävele­mään kylälle.

Astelimme rauhakseen oma­kotitalojen ohitse. Niiden pi­hapuissa näkyi pikkuvarpusia, talitiaisia ja sinitiaisia. Myös vi­herpeippojen ääntä kuului siellä täällä.

Jatkoimme matkaa lumisel­la tiellä ja pysähdyimme välil­lä kuuntelemaan ympäriltämme kuuluvia ääniä. Punatulkut lau­loivat kuusien suojassa ja käpy­tikan rummutus kuului jo kauas. Pian ne tulivat näkyviin pitäen melkoista mekkalaa.

Männyn runkoa kiipesi kau­nis harmaapäätikka. Pian se len­nähti tien toiselle puolelle kau­emmas kuuseen ja hetken päästä siellä näkyi toinenkin yksilö.

Mikalla oli mukanaan sekä lintukirja, että reppuun mahtu­va kaiutin, josta kuuntelimme Mikan puhelimestaan soittamia lintujen ääniä. Lintukirjan avul­la hän pääsi näyttämään muka­naolijoille tarkemmin lintujen tuntomerkkejä.

Viherpeipon tunnistaa siiven ja pyrstön keltaisista reunuksis­ta. Sen höyhenpuku vaihtelee iän ja sukupuolen mukaan eri vihreän sävyisenä.

Koiras on sammaleenvih­reä ja sen keltaiset alueet hyvin kirkkaita. Kuten usein linnuilla, myös sen naaras on haaleam­man värinen.

Punatulkkukoiras on upe­an punainen. Sen naaras taas haaleamman sävyinen. Mika kertoo, kuinka hänen veljensä nuorempana sanoi punatulkku naaraan olevan raaka punatulk­ku. Riemastuttava oivallus.

Palatessamme lähtöpaikal­le odotti Luontotalon kohdalla mukava yllätys, kun viisi tilheä helisi iloisesti kuusen latvassa.

Retkiä on tulossa keväällä vielä uudemman kerran, joten mukaan ehtii vielä toistekin. Kevään ollessa pidemmällä nä­kyy varmasti jo paljon uusiakin lajeja.

Tällä kertaa saldoksi tuli 13 eri lintulajia: harmaapäätikka, tilhi, käpytikka, punatulkku, vi­herpeippo, tali-, sini- ja hömöti­ainen, pikkuvarpunen, harakka, varis ja naakka.

Retken järjesti Vuohijärven kyläyhdistys.

Artikkelikuva: Linturetkeläiset katsomassa harmaapäätikkaa.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: