Lauantaiaamuna aurinko lämmitti ja laittoi lumisen maiseman kimaltamaan tuhansin timantein.
Pakkasta oli vain kolmisen astetta, joten sää oli erinomainen Vuohijärven tämän talven ensimmäiselle Tunnista 100 lintua -opastetulle retkelle.
Kokoonnuimme Vuohijärven M-kaupan parkkipaikalle. Oppaaksi retkelle lähti lintuja jo 80-luvulta asti harrastanut vuohijärveläinen Mika Asikainen. Kaupan pihalla teimme ensimmäisen lintuhavainnon, kun muutama naakka lensi ylitsemme. Kello yhdeksältä lähdimme toppahousut suhisten kävelemään kylälle.
Astelimme rauhakseen omakotitalojen ohitse. Niiden pihapuissa näkyi pikkuvarpusia, talitiaisia ja sinitiaisia. Myös viherpeippojen ääntä kuului siellä täällä.
Jatkoimme matkaa lumisella tiellä ja pysähdyimme välillä kuuntelemaan ympäriltämme kuuluvia ääniä. Punatulkut lauloivat kuusien suojassa ja käpytikan rummutus kuului jo kauas. Pian ne tulivat näkyviin pitäen melkoista mekkalaa.
Männyn runkoa kiipesi kaunis harmaapäätikka. Pian se lennähti tien toiselle puolelle kauemmas kuuseen ja hetken päästä siellä näkyi toinenkin yksilö.
Mikalla oli mukanaan sekä lintukirja, että reppuun mahtuva kaiutin, josta kuuntelimme Mikan puhelimestaan soittamia lintujen ääniä. Lintukirjan avulla hän pääsi näyttämään mukanaolijoille tarkemmin lintujen tuntomerkkejä.
Viherpeipon tunnistaa siiven ja pyrstön keltaisista reunuksista. Sen höyhenpuku vaihtelee iän ja sukupuolen mukaan eri vihreän sävyisenä.
Koiras on sammaleenvihreä ja sen keltaiset alueet hyvin kirkkaita. Kuten usein linnuilla, myös sen naaras on haaleamman värinen.
Punatulkkukoiras on upean punainen. Sen naaras taas haaleamman sävyinen. Mika kertoo, kuinka hänen veljensä nuorempana sanoi punatulkku naaraan olevan raaka punatulkku. Riemastuttava oivallus.
Palatessamme lähtöpaikalle odotti Luontotalon kohdalla mukava yllätys, kun viisi tilheä helisi iloisesti kuusen latvassa.
Retkiä on tulossa keväällä vielä uudemman kerran, joten mukaan ehtii vielä toistekin. Kevään ollessa pidemmällä näkyy varmasti jo paljon uusiakin lajeja.
Tällä kertaa saldoksi tuli 13 eri lintulajia: harmaapäätikka, tilhi, käpytikka, punatulkku, viherpeippo, tali-, sini- ja hömötiainen, pikkuvarpunen, harakka, varis ja naakka.
Retken järjesti Vuohijärven kyläyhdistys.
Artikkelikuva: Linturetkeläiset katsomassa harmaapäätikkaa.
- Laura Parkko