Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Adventtiin museokorttelista

Museokorttelin perinteinen joulutapahtuma järjestettiin 29. marraskuuta. Adventin aika julistettiin alkaneeksi puoliltapäivin Radiomuseon parvekkeelta eri kielillä.
Koko perheen tapahtuma alkoi tuntia ennen puotien ovien auetessa ja myynnin alkaessa kadunvarsikojuissa.
Adventin tarkoituksena on valmistautua jouluun henkisesti ja hellittää omia tehtäviään. Adventin aikana on hyvä antaa itselleen aikaa rauhoittua.
Kaunisnurmen koulun musiikkiluokkalaisia johti Jaana Petsalo-Okka ja Satubaletti Pikkuballerinan tanssijoita Karina Koskinen. Jokainen sai laulaa laulun Maa on niin kaunis, joskin suurin vahvuus tuli kuorolta.
Ostoksilla oli aikaa käydä vielä tänä vuonna klo 17 asti, jotta asiakkailla oli aikaa liikkua rauhassa puodeissa ja myyntikojuilla. Ehkä saatoit tavata myös Joulupukin, joka kiersi alueella jakaen pikku yllätyksiä.

Kaunisnurmen koulun musiikkiluokkalaisia oli portailla ja niiden edustalla.
Pikkuballerinat esittivät ensin enkelitanssia ja toisella erää tonttutanssin.

Keksitty saarna

Lasse Karppela Kouvolan seurakunnasta toi tervehdyksen, jota kuunnellessa oli helppo miettiä joulupiparien tuoksua.

Joulupiparkakkujen muodoiksi hän mainitsi esimerkiksi kukan, tähden, sydämen, kuusen, kellon, ja enkelin.
– Jo lapsuudesta muistan leipomishetket kotona joulun alla ja piparkakkutaikinan maun. Sepä oli hyvää, vaikka ahnehdittuna pistikin mahan sekaisin, Lasse muistelee.
-Piparkakut ovat ikivanha juttu. Niiden edeltäjiä, hunajakakkuja tehtiin jo muinaisessa Egyptissä, Lasse kertoo piparkakkujen historiasta.
Suomen suosituimmaksi piparkakuksi Lasse Karppela mainitsi ympäri vuoden myytävän kukan muotoisen piparin.
– Sen sanotaan olevan Jumalan antaman hyvän sadon vertauskuva. Sydän on rakkauden vertauskuva, lintu Pyhän Hengen ja tähti on ilman muuta joulutähti, Lasse kertoi pipareissa havaittavasta kristillisestä symboliikasta.
– Kun siis syöt joulupipareita, saat samalla tuhdin annoksen Raamatun sanaa. Mutta älä ahnehdi, ettet muutu liian pulskaksi kuin entinen rovasti, hän kuitenkin kehottaa.
Eläinhahmoisia piparkakkuja on tarjottu kahvipöydässä, onhan niiden uskottu turvaavan karjaonni.
– Ehkäpä näinkin, mutta en oikein usko, että se ainakaan pätee krokotiilinmuotoisiin piparkakkuihin, joita myös olen popsinut, pikemminkin päinvastoin, tuumii Lasse Karppela.
Saa nähdä onko taskujenpohjilla murusia. Lasse Karppela nimittäin vihjasi uskomukseen, että pitämällä piparkakkua kirkonmenojen ajan taskussa, välttyy sairauksilta.
• Janne Kousa

Lasse Karppela toi puheessaan esille monen arvostaman herkun.

Artikkelikuva: Joulutervehdys luettiin useilla eri kielillä.

Jaa artikkeli: