Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Agapetus naurattaa

Agapetus naurattaa

Syntipukki

janne
Su, 17.02.2019 – 09:52

Helmikuun kahdeksannen ensi-illan yleisömäärässä saattoi näkyä verottavana tekijänä Kymi Sinfoniettan suosio kulttuuriyleisön vetäjänä. Voikkaasalin penkkirivistöä on muutettu, joten keskeltä ei enää päässyt paikalleen. 

Toivotaan, että Agapetuksen klassikkohupailun äärelle löytäisi mahdollisimman moni helmi-maaliskuussa, jolloin se on ohjelmistossa. Alun rauhallisen nauratustahdin jälkeen meno yltyy sellaiseksi, että välillä saa nauraa posket kipeinä. Tauotonta ei nauraminen ole, mikä helpottaa katsojan valmistautumista uuteen hauskuutukseen. 

Jaffan, Fazerin, Hellaksen ja kahvin mainos viskaavat menneelle vuosikymmenelle. Hyvin näytelmä istuu nykyaikaankin. Tietyt asiat pysyvät ennallaan. Niin vahvaa tahtojen taistoa naisten ja miesten välillä aika ajoin käydään, että jännite säilyy loppuun asti siitä, heilahtaako vaaka jommalle kummalle puolelle.

Haaremin jälkeen 

Syntipukiksi päätyneen Koikkalaisen esittäjä Teemu Virsu ilmeilee lavalla mainiosti. Henkisen työn raskaan raataja kohtaa monenlaista. Esimerkiksi hajamielisyyden huippua hipova asiakas on Koikkalaista vastassa.

Erään herran henkilöllisyyden ollessa työntekijälle salattu syntyy hauskaa sanailua. Katsoja tietää sen, mitä roolihahmo ei. Huumoria syntyy sanailun ja tilannehuumorin lisäksi myös eleistä ja ääntelystä. 

Roolihahmoista kajastuu lempeä ja kiihkeyttä. Lasten suhteen on kuitenkin lähinnä huomioitava, että he pysyvät juonesta kärryillä. Mikään intohimodraama ei ole kyseessä. 

Katsojat saavat pohdittavakseen, miten rankka rooli on syntipukilla. Se, että joutuu syytetyksi toisten tekemistä virheistä, on varmasti tuttu ja ikävä tilanne monille. Jos siinä tilanteessa olisi jatkuvasti, täytyisi palkan olla suuri ja vapaa-ajan ihanaa, että sellaista saattaisi jaksaa. Näytelmä ei mitenkään alleviivatusti korosta pohdittavia asioita, mutta pienellä mietinnällä siitä avautuu vakavaa asiaa.

Omasta maitokaupasta haaveileva Koikkalainen saa suuresta tavaratalosta töitä vain joka väliin kaikkien työntekijöiden virheistä syytökset saavana syntipukkina. Agapetuksen kirjoittaman ja Karolina Eklund-Vuorelan ohjaamassa näytelmässa esiintyvät nimiroolin lisäksi Emma Nokelainen, Katariina Lill-Smeds, Anika Kumpulainen, Jari Lukkari, Tommi Vääränen ja Aarni Ruuhimäki.

Kuusankosken teatteri esitti aiemmin Agapetuksen aiemmin kirjoittaman näytelmän, Olenko minä tullut haaremiin? Yrjö Vilho Soinilta, joka Agapetuksen nimellä kirjoitti, tunnetaan myös romaanien tarinoita kuten Aatamin puvussa ja vähän Eevankin. Ja jos ilmaus totinen torvensoittaja kuulostaa tutulta, niin varmasti Agapetus edesauttoi sen leviämistä saman nimisellä kirjallaan. 

 

JK

Kuva saatu Kuusankosken teatterilta  

 

Jaa artikkeli: