Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Aina valmiina

Valkealan Kolmisoihdun lippukunnanjohtaja Sanna Orasmaa iloitsee, että toimintaa on päästy jatkamaan joulutauon jälkeen, huomioiden kuitenkin koronaohjeistukset lasten ja nuorten harrastustoiminnassa.
– Olemme toimineet koko ajan suositusten mukaisesti, eli yli kymmenen henkilön ryhmiä ei ole. Annoin suosituksen ohjaajille, että kokoukset pyritään järjestämään ulkona. Huonommalla ilmalla osa ryhmästä saattaa olla sisällä ja osa ulkona, jotta saavutettaisiin turvavälit. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Pääsääntöisesti ryhmät kokoontuvat ulkona, jolloin turvaväleistä on helpompi pitää kiinni, Sanna kertoo.

Ruoan valmistelua maastossa. Kuva: Sanna Orasmaa


Valkealan Kolmisoihdussa on tällä hetkellä vähän päälle sata jäsentä. Ryhmiä on seitsemän, joista suurin osa on alle 15-vuotiaita lapsia, ja jokaisella toimivalla ryhmällä on johtajapari ohjaamassa toimintaa. Tällöin voidaan paremmin jakaa ryhmiä pienempiin osiin ja toimia ulkotiloissa.

Syksyllä aloitettiin perhepartio, ja sillä saatiin paljon perheitä mukaan. On harmi, että isot ryhmät ja aikuistoiminta on kielletty. Tämän vuoksi perhepartion kertoja joudutaan siirtämään. Se oli odotettu ryhmä, ja se lähti hienosti käyntiin viiden perheen kesken.


Sanna on ollut 7-vuotiaasta asti partiossa. Lyhyt tauko tuli, kun hän opiskeli Lahdessa. Sannan palattua kotipaikkakunnalle vuonna 2005, houkuteltiin hänet nopeasti takaisin partiotoimintaan ja hän onkin ansiokkaasti johtanut Kolmisoihdun toimintaa useiden vuosien ajan lippukunnanjohtajana.

Lumi tuo mahdollisuuksia
Talvellakin riittää ulkona partiossa paljon puuhaa. Kolmisoidun partiolaiset ovat omissa ryhmissä muun muassa lumikenkäilleet, paistaneet makkaraa ja leikkineet erilaisia leikkejä. Joissain ryhmissä lapset ovat tuoneet lapioita mukanaan, ja ovat kaivaneet yhdessä tunneleita lumeen. Ryhmät voivat käydä luistelemassa ja hiihtämässä.
– Ensi kerralla oman ryhmäni kanssa opetellaan retkikeittimen käyttöä, ja tehdään niillä ulkona retkiruokaa, Sanna kertoo.


Vuoroin vieraissa
Kolmisoihdulla on runsaasti retkeilytavaroita, joita on lainattu niin omalle väelle, kuin muillekin yhteistyökumppaneille.
– Kouvolan lukiot ovat erä kurssia varten jo vuosia lainanneet retkeily tavaroitamme muun muassa telttoja sekä retkikeittimiä, Sanna kertoo.


Toikkalassa olevaa partiokämppää ovat voineet myös muut käyttää, joka on myös aiheuttanut harmia pienimuotoisen ilkivallan muodossa. Kolmisoihtu on vuorostaan lainannut välillä naapuri lippukunta Utin Pilvenveikoilta kanootteja, sekä lumikenkiä.


Jotain, mitä odottaa

Syksyllä tehtiin vuodelle 2021 normaalit suunnitelmat. Niihin kuuluvat tavalliset lippukunnan tapahtumat, sekä talvi- ja kesäleirit. Nyt hallituksen kokouksessa katsottiin taas pari kuukautta eteenpäin, ja todettiin, että osa tapahtumista joudutaan jättämään väliin. Talvileiriä siirrettiin kuukaudella eteenpäin, ja seurataan ohjeistuksia, joiden perusteella tehdään päätöksiä toiminnan jatkumisesta.

Kolmisoihdussa on pyritty reagoimaan tilanteisiin nopeasti, ja pitämään toimintaa yllä. Jos partiotapaamiset loppuvat, lapset ja nuoret helposti jäävät pois kokonaan. Ensi kesänä on tulossa Lapin reissu ja viime kesältä siirtynyt piirileiri. On mukavaa, että on jotain mitä odottaa. Piirileirin toteutuminen on toivottavaa, mutta ei ole vielä varmaa. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.
– Piirileiri organisaatio seuraa koronatilannetta aktiivisesti, ja tekee sen perusteella päätöksiä toteutumisesta. Varmaan aika varovaisesti ilmoittaudutaan mukaan, Sanna toteaa.

Syksyn 2020 tarpojaretkeltä Nuuksiosta. Kuva: Sanna Orasmaa


Kesällä on tarkoitus lähteä Lappiin Vuontispirtille Pallastuntureiden alueelle. Lapinreissulla tehdään päiväretkiä lähialueille, ja osa porukasta voi lähteä vaikka vaeltamaan useammaksikin päiväksi. Lapinretkeä suunnitellaan jo kovasti. Toivotaan, että päästään lähtemään. Lapinretki on lippukunnan omalle jäsenistölle, eli se ei ole iso tapahtuma, mihin tulisi väkeä ympäri Suomen.

Viime kesänä tehtiin vajaan 20 hengen porukalla Kuusamoon viikon vaellusmatka. Viime kesältä siirtyi isoja leirejä tulevalle kesälle. Kesän aikana pidettiin pienempiä päivän tapahtumia. Jos tilanne jatkuu tällaisena vielä pitkälle keväälle, niin on aina mahdollista, että pienryhmät tekevät omia retkiä sallittujen rajojen ja koronaohjeiden puitteissa. Vuonna 2022 on tulossa Suomen alueen Finnjamboree Kajo. Jos piirileiri jää tänä vuonna väliin, on ainakin tulossa iso kansainvälinen leiri, mitä odottaa.

Artikkelin aloituskuva Nuuksiosta. Kuva: Sanna Orasmaa

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: