Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ajanvietettä lapsille

Pohjolan lumoa
Disney Frozen II: Värien taikaa on Egmontin julkaisema värityskirja. Pienistä kuvista voi ottaa väritysvinkkejä. Värityskirjan käyttäjä voi myös katsoa, mitä isoissa kuvissa on sellaista, mitä ei pienistä löydy. Eroavaisuuden määrässä on huomattavaa vaihtelua, mikä tuo vivahdeikkuutta. Tarrat ovat hyvin kauniita yhdistäessään luontoa satumaisuuteen. Harmi vain, että jotkut tarroista ovat melko pieniä ja osa niille varatusta tilasta on jäänyt käyttämättä. Toisaalta sitten sorminäppäryys kehittyy tai ainakin pysyy yllä. Jos siis raaskii tarroja edes arkeista irroittaa. Alma Jylhän suomentama teksti on melko nopeasti luettu, vaikka ääneenkin.

Frozen: © Disney Enterprises, Inc.
Frozen: © Disney Enterprises, Inc.
Frozen: © Disney Enterprises, Inc.

Pieniä veijareita
Astrid Lindgren on yksi pohjolan rakastetuimmista lastenkirjailijoista. Sen ymmärtää, kun lukaisee häneltä samana päivänä kaksi WSOY:n julkaisemaa pientä kirjaa ja tulee hykerryttävän hyvälle tuulelle.
Lotta sopii koululaisen luettavaksi. Siinä on kantta lukuunottamatta vain mustavalkoisia kuvia, ja tekstiä on sen verran, että ihan pieni tuskin malttaa edes kuunnella. Ellei lapsi sitten ihastu tai samaistu vaikkapa nimihenkilöön, jolla on hyvä taipumus tehdä jotakin hassua tai haitallista, minkä hän heti saa iän ja hyvien perustelujen vuoksi anteeksi. Possu-Nalle naurattaa, kun muistaa omat keskustelut lapsen kanssa siitä, onko pehmolelu kettu vai kissa.
Kirjassa on tarina Lotan muuttamisesta kotoa. Sitä ennen on hauska kooste koko lapsikatraan sattumuksista. Osaavat Janne ja Minnakin silloin tällöin yllättää vanhemmat. Tarinoista heijastuu lämmin perherakkaus ja viisaita kasvatusperiaatteita.
Melukylän kevät on kuvallisempi ja värikkäämpi. Hyvin siinäkin pääsee sisälle hieman suuremman lapsijoukon arkeen. Tapahtumapaikka keskittyy maalle, jossa Lotta-kirjassa vain kesällä käydään. 
Tätä maaseudun kevään kuvausta, kotieläinten hoitamisineen, saattaa pikkuinenkin jaksaa kuunnella, kun voi samalla tutkailla ihastuttavia kuvia. Lämpimän reippaat kuvat molempiin kirjoihin on luonut Ilon Wikland.

Ballerinoja
Ballerinojen tähtihetki on tavutettu suuraakkosin. Näin aikuisella tavutus tulee käyttöön lähinnä sanaa jaettaessa eri riveille. Kustannus-Mäkelän julkaisemassa kirjassa on mukava tarina. Jos jokin mietityttää itseä, on hyvä kun asiasta voi keskustella. Tekstin parissa on hyvä opetella lukemaan. Katja Reiderin tarina sopii hyvin myös lapselle iltasatuna luettavaksi. Florentine Prechtelin kuvitus on liikunnallinen.

Pelot kohdaten
Otavan julkaisemassa teoksessa Pieni pelkojen kirja on monista eri Mauri Kunnaksen kertomuksista kuvia. Mauri antaa hyviä vinkkejä pelkojen kohtaamiseen. Olen samaa mieltä esimerkiksi siitä, että mielikuvituksen myötä saduissa ja muualla on erilaisia pahiksia. Mutta toisaalta kyse on myös siitä, että jotakin halutaan näyttää. Vertaanpa mielikuvitusta moottoriin. Kukaan tuskin haluaa käyttää sitä sellaisenaan. Rungon avullahan se moottori saadaan käyttöön. Ja mielikuvituksen runkona voi pitää esimerkiksi kirjaa, leikkiä tai elokuvaa. Kirja tarjoaa oivan tilaisuuden keskustella lapsen kanssa peloista ja miettiä omia näkökulmiaan, koska varmasti jokainen joskus pelkää jotakin. Ja rohkeudelle on aina kysyntää.

Ponien ystäville
My Little Pony on jo useille sukupolville tuttu lelu. Elokuvissa ja televisiosarjoissa seikkailleet hahmot ovat tuttuja myös kirjoista. Tammen julkaisemassa My Little Pony-Sisarussäpinöitä on näitä Hasbron leluihin pohjautuvia hahmoja runsaasti. Värikkäästi kuvitetun kirjan hahmot ovat ilmeikkäitä. Hiukan voi lukeminen Satu Heimosen tekstissä takkuilla englanniksi oleviin nimiin. Ymmärrettävää sinänsä, ettei niitä ole lähdetty suomentamaan. Mikäli lukee yhden yhden tarinan illassa, on kirja luettu päälle viikossa. Tarinoissa on mukana hellyyttä ja jännitystä.

Janne Kousa

Jaa artikkeli: