Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ajatuksia musiikista – Another hot spring ja Suad

Tällä palstalla Lotta Savolainen esittelee uusia artisteja ja bändejä, joista toinen on aina paikallinen.

Lotta Savolainen on musiikkialan yrittäjä. Tällä hetkellä hänen päätyönään on toimia artistien ja bändien tiedottajana ja julkaisuapuna. Hän tekee artistille julkaisuajankohtaan tarvittavia tukitoimia, ja viestii tulevasta musiikista medialle.
Lotta juontaa Radio Helsingissä Uusi ääni-ohjelmaa.

Another hot spring – Second Best

(Single 2021 – Omakustanne)

Matis Baudry: rytmikitara, laulut
Joonas Hasu: soolokitara, taustalaulut
Teemu Vorho: basso, taustalaulut
Joonas Pesu: rummut

Another Hot Spring. Kuva: Mikko Hovi

Another hot spring julkaisee Second best -singlensä 26.3. Valkealan Sanomat saivat kuitenkin ilokseni etuoikeuden kuunnella ja kirjoittaa singlestä ennakkoon. Mielenkiintoni heräsi heti yhtyeen nimen kuultuani. Onko se saanut ajatuksensa ilmastonmuutoksesta ja lämpenevistä keväistämme?

Vai onko se ajatus lämpimästä keväästä, jonka taas joudumme viettämään kotona sisätiloissa, pandemian takia.
Bändi on kuitenkin toiminut kauemmin, kuin viimeisen vuoden päivät, joten eiköhän vastaus ole jossain, mitä en itse osannut arvata. Oli miten oli, pidän nimestä, sillä se herättää ajatuksia ja luo vahvan muistijäljen. Biisin soundissa huomio kiinnittyy heti kitaristien ja basistin tyyliin yhdistää vähän modernimman rockin ja klassisemman hard-rockin erityispiirteitä.

Tiukka kitarointi, ja hyvin matalalta soitettava basso tuovat ainakin itselleni herkästi mieleen kaksi hyvin erityyppistä rockin tyylilajia. Yhtye taitaa kuitenkin keitoksensa sekoittamisen loistavasti ja saa biisin kuulostamaan astetta kiinnostavammalta rock-kappaleelta. Second best potkii eteenpäin heti huikealle energialla, se nappaa nopeasti mukaansa.

Kiinnostava c-osa, vie laulajan oivaltavalla vokaali glissandolla kohti varsinkin basson alataajuuksilla rymistävää c-osan b-osaa. Jos mahdollista, niin se entisestään korostaa tätä jo mainitsemaani tyylilajien onnistunutta yhdistämistä. Another hot spring soittaa hienosti ja varmalla otteella. Soitinten käsittelyssä kuuluu kokemus ja riemu. Ainoa asia mitä olisin toivonut vielä harkittavan, on biisin lopetus.

Jäin miettimään olisiko Second best voinut loppua mahdollisesti energisemmin? Koska biisi on täynnä hauskoja ja oivaltavia juttuja olisin odottanut, että loppu on harkitumman kuuloinen, ehkä yllättäväkin.
Mutta kaiken kaikkiaan pystyn muusikkona kuvittelemaan, miten nautinnollista tällaista biisiä on soittaa. Ehdoton livebändi, jonka keikalla on taatusti hikistä, hurmaavaa ja hauskaa!

Suad – Waves
(LP 2021, Svart records)

Suad. Kuva: Riku Pihlanto.

Suad on mielestäni tällä hetkellä yksi kotimaisen musiikkikentän mielenkiintoisimmista artisteista. Hänen varmuutensa laulajana ja biisintekijänä on vavisuttavaa, kauniilla ja inspiroivalla tavalla. Jos minun pitäisi valita omaan kuvitteelliseen bändiini vaikuttavia tekijöitä, soittaisin ensiksi Suadille.

Albumin kappaleissa on yleisesti lämmin, koskettava ja syvä tuntu. Artistin mediatiedotteesta käy ilmi, että äänimaailmaa ja tilantuntua on tuotettu mahdollisimman saman kuuloiseksi, miltä live- esiintyminen kuulostaisi.
Tässä tehtävässä on todella onnistuttu! Vokaaleilla on tilaa soida, ja äänimaailma on muutenkin hyvin avara. Vaikka tunnelma on ehkä jokseenkin alavireinen, on kajo ja lupaus valosta koko ajan läsnä.

Se on varmasti jotain sellaista, joka varsinkin tässä pandemian aikana koskettaa ja imeytyy kuulijaan. Mietinkin, miten tärkeä taiteen rooli on elämässä yleensä, mutta varsinkin nykyhetkessä. Se tarjoaa kokijalle omaa tilaa ja auttaa vaikeidenkin tunteiden käsittelyssä.

Albumilta nousee aloitusraita Facesin jälkeen edukseen kolmas biisi Winter. Siinä on ilahduttava lähes minuutin pituinen intro, joka tämän päivän radiosoitto maailmassa tarkoittaa kohtaa, missä kertosäe esitellään ensimmäisen kerran.

Suad selkeästi säveltää ja sovittaa biisin omilla ehdoillaan. Rakenteet ovat hänen, eivät musiikkiteollisuuden. Se, jos mikä on virkistävää, ja antaa myös kuulijalleen vastuuta ja luo molemminpuolista kunnioitusta. Mieleen jää soimaan kaunis toisteinen pianoriffi ja kertosäkeeseen upotetut laulukuorot.

Albumi etenee ja pitää otteessaan. Jokaisessa biisissä on elementtejä, joita ihailla ja joissa levätä. Suadin ääni taipuu muutaman oktaavin skaalalla lempeästi, vailla puristavaa tunnetta. Albumin päättävä kappale White lies on soinut radiossakin muutamia kertoja. Yleisesti radioiden soittolistat perustuvat musiikille, joka ”ei häiritse kuulijaa”. Eli kuulijan toivotaan viihtyvän kanavalla tuttujen biisien virrassa. Uusien artistien esittely on suhteellisen harvinaista, ja valitettavasti vielä kovin marginaalia toimintaa radiossa.

Suad on artisti, jonka uskon saavansa musiikkiaan laajasti esille myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tästä on ollut jo useita merkkejä ilmassa. Suadin loistavan yhtyeen muodostavat Vilunki 3000, Tuomo Puranen, Tommi Toijonen, Tapio Viitasaari sekä Henri Lindström.

Waves on todella hieno albumi, paras kuulemani tämän vuoden puolella.

  • Lotta Savolainen
Jaa artikkeli: