Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Akupunktiota ja eläinkiropraktiikkaa

Vaihtoehtohoidot innostivat

Kuusankoskella pientä kotivastaanottoa pitää eläinlääkäri Sanna Immonen. Hän harjoittaa myös akupunktiota sekä eläinkiropraktiikkaa, mikä ei ole Suomessa vielä kovin yleistä, vaikka kysyntää olisi.

Sanna Immonen päätyi opiskelemaan eläinlääkäriksi, ja jo opiskeluaikana hän kiinnostui akupunktiosta. 

– Meillä oli akupunktiosta valinnaiskurssi, josta todella innostuin, Sanna kertoo.
Hän olisi jo silloin halunnut suorittaa kansainvälisen tutkinnon, mutta siihen ei ollut mahdollisuutta. Kansainvälisen akupunktioeläinlääkärin tutkinnon Sanna sai valmiiksi vuonna 2018. Koulutus kesti yli vuoden ja käytännön harjoitukset olivat Belgiassa. 
Sanna tekee akupunktiota kiinalaisen lääketieteen pohjalta.

– Kiinalaisen lääketieteen mukaan tehdyssä akupunktiossa otetaan huomioon kaikki vaivat ja niistä tehdään synteesi, eli hoidetaan kokonaisuutta. Länsimaisessa akupunktiossa hoidetaan yleensä vain jotain tiettyä kipua, Sanna sanoo.

Akupunktiota tehdään laittamalla akupunktioneuloja akupunktiopisteisiin. Joskus neulojen läpi voidaan johtaa sähköä, tai akupunktiopisteet voidaan käydä läpi laserilla.
 

Paikat kuntoon

Akupunktion lisäksi Sanna kiinnostui eläinkiropraktiikasta. Eläinkiropraktikon tutkinnon hän suoritti keväällä 2019. 

– Minua kiehtoi ajatus siitä, että pääsee käsillä tutkimaan ja hoitamaan. Teen töitä mieluummin käsillä, kuin että käyttäisin aina tuhansien eurojen laitteita, Sanna sanoo.
Kiropraktiikassa keskitytään nivelten ja nikamien liikkuvuuteen sekä hermoston toimintaan. Kiropraktiikka on suomessa vielä pienimuotoista, sillä ammatin harjoittajia on noin 10 koko maassa. 

– Eläinkiropraktikko on aina pohjakoulutukseltaan joko eläinlääkäri tai ihmiskiropraktikko, joka on jatkokouluttautunut eläinkiropraktikoksi. Suomessa kuka vain voi sanoa, että on eläinkiropraktikko, joten asiakkaan täytyy olla tarkkana siitä, kuka on oikeasti ammattilainen, Sanna varoittaa.

Sanna uskoo, että ammattitaitoisten kiropraktikoiden määrä tulee Suomessa vielä nousemaan. Tällä hetkellä Suomessa vierailee myös ulkomaalaisia eläinkiropraktikoita, sillä oman maan tarjonta ei riitä kovan kysynnän vuoksi. Esimerkiksi Euroopassa eläinkiropraktikoita on paljon ja hoito on todella yleistä. 

– Koska kysyntää on, kiropraktikoille riittää kyllä varmasti töitä, Sanna arvelee.
Akupunktiota ja kiropraktiikkaa voidaan käyttää ennaltaehkäisevänä hoitona sekä erilaisten vammojen hoidossa. 

– Isot mahdollisuudet ovat vammojen ennaltaehkäisyn puolella, oireetonkin eläin voi liikkua väärin. Molempien hoitojen tavoite on optimoida terveyttä ja saada piilevätkin vammat hoidettua, ennen kuin ne aiheuttavat mitään vakavampaa, Sanna sanoo.
Yleisimpiä hoidettavia eläimiä ovat hevoset ja koirat, mutta hoitoja voidaan tehdä oikeastaan kaikille eläimille, esimerkiksi pieneläimille tai vaikka lehmille. Koiralle apu

Akupunktiosta avun koiralleen on löytänyt ainakin Terhi Lampila. 

– Koirallani oli epäselviä kiputiloja takajaloissa ja niitä Sannan kanssa selviteltiin, eikä mitään selvää syytä löytynyt. En halunnut nuorelle, reilun vuoden ikäselle koiralleni alkaa syöttämään kipulääkkeitä vielä siinä vaiheessa, etenkään kun kipujen syy oli epäselvä, Terhi kertoo. Hän päätti kokeilla akupunktiohoitoa koiralleen.Vaikka ensimmäinen käynti akupunktiossa olikin raskas koiran pelon ja kipuilun takia, auttoi akupunktio selvästi koiran kipuihin.

– Jo muutaman kerran jälkeen huomasin kuinka koirani oli erilainen, niin liikkumiseltaan kuin olemukseltaankin. Iloisempi, energisempi, ja myös stressittömämpi. Koirani on erittäin arka uusia ihmisiä, tilanteita ja oikeastaan kaikkea uutta kohtaan. Nämä oireet lieventyivät akupunktion vaikutuksesta, Terhi kertoo.
 

Hevosille

Jenna Kivimaa sekä Anu Saalasti ovat kokeilleet kiropraktiikkahoitoa hevosilleen. 
– Tammallani oli kiimahäiriötä, jonka takia lannerangan alue kipeytyi. Kiimahäiriöt helpottivat, mutta vaiva tuntui jäävän. Hevoshieroja meillä kävi, mutta rupesin tutkimaan parempaa hoitomuotoa ja tältä alueelta löytyikin onneksi apu.

Huomasin jo ensimmäisen kerran jälkeen muutosta hevosessa. Se oli rennompi ja ratsastaessa halukas liikkumaan. Nyt talvella hevonen liukastui jäisessä tarhassa ja veti selkää notkolle, sekä oli muutenkin jännittyneessä asennossa koko ajan. 

Kiropraktiikkahoidon jälkeen hevosen asento muuttui huimasti. Selkä nousi ja perusseisonta-­asento muuttui selkeästi rennommaksi, Jenna sanoo. Hän aikoo ehdottomasti käyttää eläinkiropraktiikkahoitoa myös jatkossa.

Anun hevoselle kiropraktiikkahoitoa lähdettiin vain kokeilemaan. 

– Hevosella oli takajaloissa virheasentoa, joka korjattiin kyllä, mutta huonompaan jalkaan jäi virheliike, joka korostui kovassa vauhdissa. Sen lisäksi sillä oli ongelmaa raviradan kurvien juoksussa ison kokonsa ja vähäisen rataharjoittelun vuoksi, Anu sanoo.

Itsekin hevosten kuntoutuksen parissa työskentelevä Anu lähti etsimään hevoselleen toisenlaista hoitoa kuin mitä itse pystyi tarjoamaan. Hoitomuodoksi valikoitui kiropratiikka. 

– Hoito on selvästi toiminut. Hevonen suorittaa nyt tasollaan ja on selvästi suorempi kuin ennen, kertoo Anu.

Vaikka Sanna tekeekin vielä eläinlääkärin töitä pieneläinten parissa, työskentelee hän jo täysipainoisesti akupunktion ja kiropraktiikan parissa. 

– En koe perinteistä eläinlääkärin työtä omaksi jutukseni, vaan juttuni on nimenomaan akupunktio ja eläinkiropraktiikka. Pidän niiden kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta, ja on mahtavaa päästä auttamaan monia sellaisiakin eläimiä, jotka eivät ole perinteisen lääketieteen parista apua löytäneet. 

– Pääsen työskentelemään myös terveiden eläinten kanssa. Pystyn parantamaan kilpailevien eläinten suorituksia ja ehkäisemään vammoja. Kaikenkaikkiaan erittäin palkitsevaa ja mielenkiintoista hommaa, Sanna sanoo. 

• Juttu Hanna Seppälä
Kuvat Sannan kotiarkisto

Sanna käyttää isojenkin eläinten kanssa mieluummin käsiä kuin koneita.
Jaa artikkeli: