Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Anttilan raveissa tehtiin historiaa

Hunttulan raviradalla 19. heinäkuuta juostuissa Anttilan raveissa tehtiin historiaa ennätysyleisön edessä. Illan aikana nähtiin radan ensimmäinen autolähtö kautta aikojen, epävirallinen ponien Suomen ennätys, sekä 4. lähdössä melko harvinainen tasapääjuoksu. Kun vielä kilpailun puolivälissä seurattiin alueelle irralleen päässyttä hevosta, ei ilta taatusti jättänyt ketään kylmäksi.

Kovasti uudistettu Hunttulan ravirata tarjosi noin 600-päiselle ravikansalle hienon illan.
Säänhaltija suosi tapahtumaa sopivasti, sillä vaikka pilvipeite oli koko ajan päällä, sadetta ei kuitenkaan tullut, ja näin rata pysyi hyvässä kunnossa. Sen ansiosta 3. lähtö, tasoitusajo russponeille, tuotti mainion tuloksen, kun 4-vuotias ori Aidan Wee rattaillaan Nina Hänninen alitti nykyisen Suomen ennätyksen 2.02,5 lähes 4 sekunnilla ravaten ajan 1.58,6.
Koska tämä ei ollut Hippoksen järjestämä kilpailu, tulosta ei kirjata virallisiin ennätyksiin.
Kolme ensimmäistä lähtöä olivat poneille, ja niihin osallistui yhteensä 16 valjakkoa.

Ilmo Seppälä toivotti raviyleisön tervetulleeksi.

Harvinainen tasapeli

Kun kolme ensimmäistä lähtöä oli juostu, alkoivat kokeneetkin hevosmiehet siirtyä lähemmäs radan reunaa.
Lähtö 4 lämminverisille olikin varsin mielenkiintoinen, sillä siinä hevosta n:o 4 Brazen Leonore ohjasti Anttilan Hevoskasvattajat ry:n sihteeri, Piia Sjöblom. Hän kertoi ennen lähtöä tämän olevan vasta kolmas startti tälle 4-vuotiaalle tammalle; ensimmäiset 2 lähtöä olivat tuottaneet kaksi kakkossijaa Marko Heikarin ohjastamina.
– Tämän emä, sekä emän emä ovat voittaneet aiemmin täällä Hunttulassa, joten jos nyt tulisi voitto, saisin mukavan rivin kuvia kolmesta voittajasta kolmessa polvessa, puheli Piia Sjöblom toiveikkaana harjoitusalueella.
Menohaluja tammalla näytti ainakin kovasti olevan, sillä se kuopi maata etukaviollaan lähtöön pääsyä odotellessa.
Lähtöön 4 osallistui 5 hevosta, ja taistelu voitosta näytti olevan kahden kauppa: Piia Sjöblomin ohjastama Brazen Leonore ja Neea Espon ohjastama 5-vuotias Rise Like Phoenix tulivat loppusuoralle aivan rinnakkain, ja tasatahti jatkui aivan maaliviivalle saakka.
Ravien kuuluttaja Matti Lampinen kertoi tuomariston tutkivan voittotaistelua hidastettuna videolta. Ratkaisun teko kesti jonkin aikaa, ja kun tulos ilmoitettiin, se oli tasapääjuoksu. Tulos tyydytti molempia ohjastajia, ja näin Piia Sjöblomkin sai sen toivomansa voiton.
Voittopalkinnot jaettiin niin, että voittajan loimen sai Rise Like Phoenix, ja ykköspokaalin puolestaan Brazen Leonore. Niiden ohjastajat Piia Sjöblom ja Neea Espo ovat ystäviä ja harjoituskavereita keskenään. Siksikin tämä tasapeli-ratkaisu tuntui sopivan molemmille.

Nina Hännisen ohjastama russponi Aidan Wee juoksi epävirallisen SE:n. Matti Lampinen haastattelee.

Dramatiikkaa

Anttilan ravien ohjelmaan kuului tänä vuonna kaikkiaan kahdeksan lähtöä, joista yksi oli ns. monté-lähtö. Eli siinähän hevosta ei ohjasteta kärryiltä vaan selästä.
Tämän lähdön lämmittelyssä 8-vuotiaan ruunan Elbert Schermerin ohjastaja putosi ratsun selästä, ja näin hevonen pääsi irralleen kisa-alueelle.
Ripeä kuulutus sai kuitenkin yleisön valppaaksi, ja Saana Tuuri sai karanneen hevosen kiinni varikkoalueella.
Varsinaista vaaratilannetta ei näin ollen päässyt syntymään. Ratsastaja selvisi kovilla kolhuilla, mutta ei pystynyt osallistumaan enää varsinaiseen lähtöön.

Saana Tuuri kiirehtii ottamaan karkulaisen kiinni.


Tuttuja voittajia

Historiallinen autolähtö päättyi Arto Niemisen omistaman ja ohjastaman tamman, Sofieron voittoon ajalla 1.38,0.

Kuudes lähtö tuotti tutun voittajan, kun Arsi Skytän ohjastama Vinksa kävi ”taas” voittamassa Hunttulankankaalla. Tämä oli sille samalla valmistautumista Mikkelin vauhtiviikonloppua varten.
Neea Esposta tuli kaksoisvoittaja, kun hän saapui monté-lähdössä ensimmäisenä maaliin Granitellaan.
Toinen tuplavoittaja oli Nina Hänninen, lähdöissä 2 ja 3.
Illan viimeisen lähdön voitti 6-vuotias ruuna Glenn Danzig ohjastajanaan Maria Muhli.

Anttilan ravien historiallinen autolähtö onnistuu.
Piia Sjöblom ja Brazen Leonore voittojuoksun jälkeen.

Koko perheen tapahtuma

Anttilan ravien tauolla, viidennen lähdön jälkeen, järjestettiin perheen pienimmille kaksi keppihevoslähtöä.
Ensin ”keppareilla” laukkasivat 1-5-vuotiaat 20 metrin matkan, ja sen jälkeen 6-12-vuotiaat 50 metrin matkan. Kaikkiaan 41 lasta oli mukana näissä lähdöissä, ja kaikki voittivat, kun heidät palkittiin lakupalkinnoilla.
Isojen lasten lähdössä eräältä tytöltä putosi kenkä jalasta, jolloin kuuluttaja kertoi tilanteen: – Nyt yhdeltä ratsukolta irtosi kenkä.
Hunttulankankaalle oli saapunut Valkealan Perämaalta myös pitkän linjan hevosmies Jarmo Vänskä yhdessä naapurinsa Juha Kilkin kanssa. Jarmo ei ole ajanut itse kilpaa, mutta hevosten treenaaminen on hänelle tuttua.
– Parhaimmillaan treenasin yhdeksän hevosta päivässä. Valjastamisen hoiti silloin kaksi apulaista, siihen ei olisi enää aika riittänyt. Nykyään Jarmo Vänskä ei enää omista hevosta, mutta seuraa ravitapahtumia edelleen hevosmiehen ”tarkalla silmällä”.
Anttilan raveja on järjestetty jo vuodesta 1990 lähtien, ja tapahtuma tuntuu voivan hyvin.
Anttilan Hevoskasvattajat ry. on uudistanut ravikeskusta monin tavoin. Kahvio, makkaranmyyntipiste sekä wc-tilat oli uusittu, ja uuden tuomaritornin perustukset oli myös jo valettu.
Paikalle saadaan kyläläisten ja kuntalaisten lisäksi myös paljon kesämökkiläisiä. Kuten yhdistyksen sihteeri Piia Sjöblom totesi, näihin raveihin on helppo tulla, sillä asioista ei tarvitse tietää paljoa etukäteen.
Myös hevosilla on Hunttulassa hyvät oltavat. On ravirata, harjoittelukenttä sekä uintipaikka, sillä aivan lähellä oleva Kalalampi tarjoaa mainiot puitteet hevosen uittamiseen veneestä käsin.
Ensi vuonna vietetään Anttilan ravien 30-vuotisjuhlaa.

Iisa ja Justus Huhtiniemi osallistuivat keppihevosillaan Laukka-Hirmu ja Johtotähti omiin lähtöihinsä. Mummi Raija Huhtiniemi toimi huoltajana.

Jari Sahala
Artikkelikuva: Tasapäisesti kohti maalia: Brazen Leonore ja Piia Sjöblom (vas.) sekä Rise Like Phoenix ja Neea Espo.

Jaa artikkeli: