Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Arjen varrelta: Urheilua geeneissä

Arjen varrelta: Urheilua geeneissä

VS logo

janne
Ma, 11.03.2019 – 18:07

Missä olin silloin, kun urheilugeenejä jaettiin?

 

Siis niitä perintötekijöitä, jotka pakottavat ylös klo 5 aamulla ja ilman kahvia lenkille? Pienet geeniperimät, ne DNA-molekyylien toiminnalliset osat, jotka vievät minut uimaan, joogaamaan, juoksemaan ja kaiken päälle vielä viidesti viikossa salille. 

Olen minä toki käynyt viidesti salilla, mutta en tietenkään saman viikon aikana. 

Lisäksi olen kokeillut mm. zumbaa, joogaa, jazztanssia, hiihtoa, luistelua ja uintia, mutta mikään ei tuntunut niin mukavalta, että siihen olisin vuosiksi kiinni jämähtänyt.

Jooga ja venyttely eivät kuulemma sopineet minulle yliliikkuvuuteni takia. En ole koskaan kokenut yliliikkuvani; omasta mielestäni olen aina ollut pikemminkin alisuorittaja.

Jostain kumman syystä olen kuitenkin pärjännyt myös koululiikunnassa. Olin pitkänhuiskeana (167 cm pipo päässä) koripallossa jopa kapteenina, pesäpallokin sujui, uintia kroolasin mennen tullen ja tanssista sain jatkuvasti kehuja. Geeni minulta silti puuttuu.

Mieheni sen sijaan herää viideltä ja siinä sivussa onnistuu aina herättämään minutkin. Hän lähtee ihan hyvällä omallatunnolla suoraan puidenhakkuuseen tai lumenluontiin; minä käännän kylkeä ja otan vielä aamupäivätirsat. 

Tuo urheilugeeni sisältää myös oman urheiluharrastuksen ohella valtavan määrän urheilutriviaa ja tulosruudun seuraamista, puhumattakaan kaikista mahdollisista urheilukisoista, joita tv:stä tulee. Minua hiihtokisojen seuraaminen nukuttaa. TV:n monotoninen selostus saa minut rauhoittumaan ja tunnen helposti vajoavani REM-univaiheeseen.

Jos minulla olisi tuo paljon puhuttu geeni, tietäisin kuka olisi hiihtänyt vuoden 1976 Innsbruckin olympialaisten miesten viestihiihdon Suomen joukkueen ankkurina. Sinä tuon varmasti tiedät, sinulla kuitenkin tuo geeni on, vai tiedätkö?

• Virve Mattila
 

 

Virve

 

 

Jaa artikkeli: