Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Arto Helle siunattiin virkaan

Valkealan kirkko täyttyi sunnuntaina 25. elokuuta, kun seurakunta pitkän odotuksen jälkeen sai valitsemansa kirkkoherran.

Kulkueen saapuessa juhlamessuun lauluyhtye Versio tulkitsi Giovanni Gabrielin Jubilate Deon. Käpylän kirkossa iltapäivällä konsertoineelta lauluyhtyeeltä kuultiin messun aikana vielä Duarte Lôbon Audivi vocem de caelo, Tomás Luis de Victorian Regina caeli laetare ja Giovanni Pierluigi da Palestrinan Kyrie.
Virsien ohella kuultiin käyrätorven soittoa Lauri Asikaiselta. Kanttori Kirsi Rantala taituroi ristikulkueen lähtiessä Dietrich Buxtehuden Toccata F-duurin.
Pastori Arto Ilmari Helle sai tuomiokapitulilta viranhoitomääräyksen. Sen luki talouspäällikkö Tuomas Rimpiläinen. Arto Helle asetettiin virkaan kätten päälle panemisella ja rukouksella.
Saija Sarkasuo johdatti yhteiseen rippiin, yhdessä lausutun synnintunnustuksen 709 sanoin. Ensimmäisen lukukappaleen, Jeremias 18:1-10, luki Sakari Smeds. Toisesta vastasi Birgit Koskela. Raamatunkohta oli Ilmestys 3, jakeet 1-6 eli Kirje Sardeksen seurakunnalle. Partiolaiset jakoivat ovella ohjelmia ja virsikirjoja ja avustivat kolehdin kannossa.

Versio vei hartaiden sävelten äärelle.

Radikaalia

Saarnassaan Arto Helle puhui Jerusalemista: – Päivän raamatun kertomuksessa kohtaamme Jeesuksen elämänkulkunsa taitekohdan tunnemyrskyssä. Galilea oli tärkeä arjen ja kohtaamisten maaperä. Jerusalem oli kaupunki, jota Jeesus rakasti, rakasti niin että teki kipeää.
– Millainen etsikko tämä päivä on Valkealan kirkolla ja kylillä? Miten ja mihin Jumala puhuttelee ja kutsuu meitä tänään yksilönä ja yhteisönä? Jeesuksen puheessa Jerusalemin etsikkoaika oli jo ohi ja tuho väistämätön. Taustalla oli kuitenkin ajatus huolenpitämisestä ja kaitsennasta.
Arto Helle mainitsi Jeesuksen puhdistaneen temppelin. Hän ajoi uhrieläinkauppaa käyneet pois.
– Jeesus opetti radikaalisti uutta Jumalan etsikkoa, huutaen lähes raivoten Jumalan valtakunnan muutosvoimaa.
Arto Helle toi puheessaan esille yhteiselon ohjeita:
– Jeesukseen tutustumalla opimme, miten me kohtaamme, miten me osoitamme myötätuntoa, jakamista, rinnalla kulkemista, kokonaisena ihmisenä olemista, kohdattavan tarpeesta liikkeelle lähtemistä, toisen ilosta iloitsemista, toisen surun jakamista.
Poliisi sai lauantaina 24.8. aamupäivällä hälytyksen Voikoskella sijaitsevaan omakotitaloon, josta sivullinen oli löytänyt kaksi henkilöä kuolleena, vuonna 1939 syntyneen naisen ja hänen vuonna 1964 syntyneen poikansa. Poliisi epäilee rikoksesta kyseistä miestä. Tähän tapahtumaan Arto Helle viittasi puhuessaan surullisesta tragediasta.

Kirkossa oli paljon väkeä.

Piispan tervehdys

Asettaessaan kirkkoherra Arto Helteen virkaan piispa Seppo Häkkinen totesi, että kirkkoherra on seurakunnan johtaja. Hän johtaa seurakunnan hengellistä elämää ja toimintaa. Hän vastaa seurakunnassaan myös siitä, että Jumalan sanaa julistetaan ja opetetaan puhtaasti ja että sakramentit hoidetaan oikein.
Vastuun ja johtajuuden kokonaisuuteen kuuluvat seurakunnan diakonia, lähetystehtävä, sielunhoitotyö ja kristillinen kasvatus. Kirkkoherran on pidettävä seurakunnan muiden työntekijöiden sekä luottamushenkilöiden kanssa huolta siitä, että kaikki tapahtuu hyvässä järjestyksessä ja Jumalan tahdon mukaan.
Piispa opasti ottamaan oppia menneestä, kulkemaan oikeaa tietä ja sitä myötä löytämään rauhan, vaikka tulevaisuus on tuntematon. Hän totesi, että Valkeala on ollut Artolle tärkeä jo lapsuudessa. Tämä on itse kertonut kokeneensa palaavansa kotiin.
– Liittyessäsi nyt Valkealan kirkkoherrojen pitkään ketjuun voit ammentaa tämän seurakunnan hengellisestä perinnöstä ja seurakuntatyön traditiosta. Ne kantavat myös kirkkoherraa.
– Vastauksia kaikkiin kysymyksiin ei ole ja oikean tien löytäminen voi olla vaikeaa. Siksi on hyvä muistaa amerikkalaisen herätyssaarnaaja D.L. Moodyn viisas ajatus: ”Herran palveluksessa voimme tehdä monta erehdystä, mutta suurin niistä on se, että emme tee yhtään mitään.”
– Kun jotkut ovet sulkeutuvat, toiset avautuvat. Valkealan seurakunnassa on tartuttava niihin mahdollisuuksiin, joita tämä aika tarjoaa. Kirkon sanomalle uskosta, toivosta ja rakkaudesta on kysyntää. Seurakunnalla on tulevaisuus.
• JK & SK

Artikkelikuva: Virkaanasettamismessu alkoi kulkueella, johon osallistuivat juhlassa avustaneet. Ristiä kantoi Erkki Heikari. Häntä seurasivat partiolippukuntien johtajat Sanna Orasmaa ja Seija Niemi. Tekstit lukivat Sakari Smeds ja Birgit Koskela. Ari Puuri avusti virkaan asettamisessa.

Yhdeksän vuotta mahtui aikana väliin, kun Arto Helle seurasi Marko Marttilaa Valkealan kirkkoherrana.

Arto Helle ottaa kirkkoherran valtuutuksen vastaan piispa Seppo Häkkiseltä. Dekaanin tehtäviä nykyisin hoitava Marko Marttila on iloisen helpottunut, kun hänelle vihdoin saatiin seuraaja. Toimituksessa avustavat Heljä Petäjä ja lääninrovasti Kirsi Hämäläinen.

Jaa artikkeli: