Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Arvosteluja

Taiturit ahkeroivat

Olli Kleemolan, Riku Kauhasen ja Aake Kinnusen Käsin ja sydämien -sota-ajan puhdetyöt on upea kirja Karistolta. Kuvitus on runsasta, joten paljon saa, vaikkei jaksaisi tai ehtisi tekstejä lukeakaan. Kuvat kertovat korkeatasoisista kädentaidoista. Esineitä on monenlaisia, kuten soittimia, yli metrin korkuinen peili ja tuohitöitä. Kiinnostipa sotahistoria tai taide, kirja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Teos on varmasti monelle mieluisa lahjakirja syntymäpäivänä, isänpäivänä tai jouluna.
JK

Satuteoria maailmanlopusta

David Safierin Tuomiopäivä ensi tiistaina on jännittävä ja humoristinen kuvaus maailmanlopun tulemisesta. Saattoi odottaa, ettei kirja ole vain kevyttä iltalukemista. Iltaan en sitä suosittelekaan luettavaksi. Kirja oli suorastaan pakko lukea kokonaan yhtenä päivänä. Sen ajatukset jäivät pyörimään päähän.
Maailmanlopulla ratsastajia on ollut paljon aikojen saatossa. Maailman piti joidenkin mukaan loppua 2012. Tietyllä tapaa voi katsoa, että sellaisena kuin maailma on, se loppuu kerta toisensa jälkeen. Se maailma, jossa esimerkiksi Roomaa hallitsivat keisarit on kadonnut.
Kirjassa Jeesus tulee takaisin maan päälle. Paluussa yhdistyy nykyajan ilmiöiden esittely ja Raamatun kertomukset. Kirjassa on monia asioita pohdittavaksi. Teorioita on monia. Bazar-kustannuksen julkaisema Kirja on selvästi varttuneemmalle lukijakunnalle.
JK

Animaation pohjalta

Asterix ja taikajuoman salaisuus (Egmontilta) on sadun muotoon puettu kertomus elokuvan pohjalta. Pektine-tytölle annetaan hyvin vastuullinen tehtävä. Piirrosjälkeä kelpaa katsoa. Kun ruudut eivät rajoita tapahtumia, eivät hahmot juurikaan kutistu pieneksi piiperrykseksi. Tarinasta on hävinnyt musiikki ja liike elokuvasta albumiksi muuttamalla. Albumi voikin toimia virikkeenä elokuvan katsomiseen jossakin vaiheessa.
JK


Rapakon ylittävä cowboy

Cowboy Pariisissa (Egmontilta) on kolmastoista Lucky Luken uusista seikkailuista. Tuntuu jotenkin yllättävältä, että vasta nyt vuosikymmenien jälkeen tarinan aiheena on vapaudenpatsas. Onhan se kuitenkin pitkälle toista sataa vuotta ollut Yhdysvaltojen näkyvimpiä maamerkkejä. Tuttuun tapaan tarinassa on toimintaa. Jolly Jumper ylittää jälleen itsensä. Kenkien pois ottamisen lisäksi tutun älykön täytyy tietysti saada ne takaisin.
Voi vain kuvitella, miten kallis rakennusprojekti vapaudenpatsas olisi tänä aikana. Taloudellisesti se olisi varmasti edelleenkin kannattava, onhan se hyvin merkittävä turistinähtävyys. Patsas rakennettiin Pariisissa, kuljetettiin osissa ja rakennettiin taas. Luulisi, että nykyään vastaava muistomerkki tehtäisiin valmiiksi vasta paikan päällä. Luultavasti myös materiaaleja haettaisiin suoraan Yhdysvalloista. Tarinan perusteella ei selviä, mitkä eri asiat ovat muistomerkkiin innoittaneet.
JK

Punaista kesään

Jannika B:n uusin levy Toinen nainen ei sisällä samannimistä kappaletta. Voikin olettaa, että nimi kertoisi laulajan muutoksesta. Levyn kuvamateriaalissa on henkilökuvien lisäksi lähikuva jaloista ja useampi huulista ja silmästä. Näiden yhteys laulujen sanoihin jää hämärän peittoon. Pienintäkään pätkää ei ole laulujen sanoista. Sitä olisin toivonut.
Musiikista tulee paikoin mieleen 1980-luku. Svengaavuutta ja pirteyttä löytyy, unohtamatta syvällisempää puolta. Levy kesti hyvin uusintakuuntelun samana päivänä.
JK

Jaa artikkeli: