Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Asfalttia pintaan

Marraskuun yhdeksäntenä huoltoaseman piha sai päällystystä. Asfaltti oikein höyrysi iltapimeässä.
Asfaltti tulee kreikan kielen sanasta άσφαλτος, ásphaltos. Se tarkoittaa vuoripikeä. Asfalttipäällysteisiin sekoitetaan öljystä jalostettua bitumia ja kiviainesta. Asfaltti esiintyy myös v-muotoisessa kirjoitusasussa. Bitumia puolestaan voi löytää luonnosta sellaisenaan. Bitumia hyödynnetään toki muuallakin kuin teissä.
Kylmänä kiinteää ja kuumana nestemäistä puhallettua bitumia käytetään bitumikermien liimaukseen sekä kosteuseristyksiin. Bitumipadassa sulatettu bitumi sivellään kuumana. Varomaton saa vakavia palovammoja. Puhalletun bitumin käyttäjien onkin tarkoitus olla ammattilaisia.
Asfaltin historia on pitkä, eikä suinkaan alkanut tienrakennuksesta. Muinaisessa Mesopotamiassa asfaltilla huolehdittiin temppelikylpylöiden ja vesitankkien vesitiiviiydestä. Muinaiset egyptiläiset, foinikialaiset ja roomalaiset tiesivät luonnollisen asfaltin liimaavasta ja eristävästä ominaisuudesta. Babyloniassa yli 2600 vuotta sitten asfalttia päätyi tielle.
Usein murske laatuvaatimuksista riippumatta saadaan lähialueilta. Maarianhaminan kadut punertavat punaisen graniittimurskeen myötä. Bitumia voidaan myös värjätä.
Teknologia vaikuttaa enenevissä määrin asfaltinhoitoonkin. Suomalaisen Roadscanners-yrityksen ennakoiva teiden huolto on kokeissa alentanut tienhoidon kustannuksia 10-36 prosenttia. Leedsin yliopisto on kehittänyt lentävää droonia, joka 3D-tulostaa asfalttia päällysteeseen syntyneeseen halkeamaan.
Janne Kousa

Tietä jyrättiin.
Pinnasta nousi höyryä.
Huoltoaseman pihalla tehtiin vesijohtotöitä.

Jaa artikkeli: