Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Asuntomarkkinat käyvät nyt kuumina

Asuntomarkkinat käyvät nyt kuumina

Pönttö

janne
La, 30.03.2019 – 10:39

Sopivan asunnon löytäminen ei ole koskaan ihan yksinkertainen asia. Ainakin asunnon koko, sijainti ja sen kunto tulee ottaa valintatilanteessa huomioon. Ja onko kysyntä ja tarjonta markkinoilla tasapainossa? 

 

Näitä asioita joutuvat pienet siivekkäät ystävämme pohtimaan, sillä niiden pesimisaika lähestyy ja asunnon etsintä alkaa näin keväällä olla kuumimmillaan.

Koska metsien hakkuut vähentävät lintujen luontaisia pesäpaikkoja, voi ihminen osaltaan auttaa tilannetta rakentamalla linnuille pesäpönttöjä. Niitä voi sitten ripustaa vaikka oman pihapiirin puihin, ja näin pääsee samalla seuraamaan miten nämä pienet luontokappaleet niitä asuttavat.

 

Keväinen kattoremontti

Omassa pihapiirissäni eräs muutaman vuoden ikäinen linnunpönttö kaipasi pientä kattoremonttia, sillä vanerista tehty katto oli jo alkanut käpristyä, eikä ollut enää vedenpitävä. 

Niinpä laitoin tikkaat puun runkoa vasten, ja kiipesin irrottamaan pönttöä. Kun kiinnityslanka oli irti ja pönttö käsissäni, kuulin huolestuneen äänen viereisestä puusta. Ilmeisesti pöntön vuokralainen, reipas talitiainen, se siellä seurasi ja ihmetteli tilannetta. 

Kun poistin vanhan kattovanerin, huomasin pöntön pohjalla noin 2 cm kerroksen sammalta, eli asuntoon oli jo osittain muutettu ja tuotu sinne perustarvikkeet. 

Ruuvasin uuden laudanpätkästä tehdyn katon paikalleen, ja vein pöntön tismalleen samaan paikkaan, missä se oli ollut. 

Aina on pieni vaara, että pesintäaikeet saattavat häiriintyä ihmisen puuttuessa asunnon huoltoon, mutta tällä kertaa sellaista ei ainakaan tapahtunut, vaan tyytyväinen talitiainen palasi pian tutkimaan ja vuoraamaan asuntoaan lisää. 

 

Muutama vinkki pöntön rakentajalle

Talitiainen on pihapiirin yleinen vieras, ja se haluaa asuntonsa oviaukon halkaisijan olevan mielellään 32 mm. Myös kirjosiepolle kelpaa tämänkokoinen lentoaukko. 

Muista tutuista pikkulinnuista sinitiainen ja kuusitiainen puolestaan pitävät vähän pienemmästä, eli 28 mm halkaisijaltaan olevasta ”ovesta”. Kaikkien näiden lintujen pöntön voi ripustaa puuhun noin 2 metrin korkeudelle. 

Pönttöä ei saisi jättää oman onnensa nojaan ripustamisen jälkeen, vaan säännöllinen seuranta vuosittain, ja tarvittaessa huolto, kuuluu pöntön ripustajan ”vastuuseen”. 

Pöntön puhdistusta helpottaa, jos sen katto tai pohja on kiinnitetty muuhun rakenteeseen ruuveilla. Pohja kannattaa sijoittaa seinien sisäpuolelle, jolloin mahdollinen sadevesi valuu seiniä pitkin pois, sillä vesivahinko ei ole linnunpöntössäkään suotavaa.   

 

Kevään tuulia

Huhtikuun loppu on sinitiaisen muninta-aikaa, ja vapun tienoilla samoissa puuhissa on talitiainen. 

Toukokuun puolessavälissä Suomeen muuttavan, ja myös pöntössä viihtyvän kirjosiepon muninta tapahtuu touko-kesäkuun vaihteessa. Näin ollen linnut tulevat tarvitsemaan sopivia asuntoja pitkin kevättä ja kesää. 

Perinteisin asumismuoto on vielä yksiö, mutta onpa joku rakentanut jopa kerros- tai rivitalonkin lintujen pesäpaikaksi.     
   
Jari Sahala

 

Jaa artikkeli: