Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Asuntomessut vetävät väkeä

Asuntomessut Kouvolassa avattiin viime perjantaina. Jo ennen avaushetkeä syntyi portille pitkä jono.

Karjalan prikaatin komentaja Pasi Välimäki totesi Kouvolan Asuntomessujen avaussanoissaan sen, miten hienosti historia kytkeytyy nykyisyyteen Korian varuskunta-alueella.

– On ollut haastava työ tehdä nykyaikainen messualue historiaa kunnioittaen, komentaja mainitsi.

Hän kertasi Korian varuskunta-alueen historiasta, että pioneerit ovat toimineet Pioneeripuistossa kaikkiaan 75 vuoden ajan, vuodesta 1920 vuoteen 1994.

Joukko-osastojen siirrot ovat jättäneet Korian Pioneeripuiston muuhun käyttöön. Vanhat kasarmit soveltuvat hyvin myös tavalliseen asumiseen.

Prikaatinkenraali Välimäki muistutti, että Kouvolassa toimii tällä hetkellä Karjalan prikaati, Utin jääkärirykmentti ja 1. Logistiikkarykmentti. Niissä palvelee yhteensä 3000 varusmiestä ja –naista, sekä noin 1000 henkilöstöön kuuluvaa. Tämä tekee Kouvolasta Suomen suurimman varuskuntakaupungin.

Kuljetuksella pääsee messuille ja takaisin parkkipaikkana toimivalle raviradalle.

Uutta ja vanhaa

Avajaispuheen piti kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero. Hän totesi asuntomessujen olevan uusi alku Korian pioneeripuiston 100-vuotiseen historiaan. Näillä messuilla korjausrakentamista korostetaan, ja huomioidaan eri elämäntilanteissa olevien tarpeet.

– Vanhat rakennukset, puistomaisuus ja joen läheisyys luovat näille asuntomessuille hienot puitteet, ministeri hehkutti.

– Merkittävä tavoite on synnyttää ja vaalia tärkeitä asuinalueita, ja alueita, joissa ihmiset voivat hyvin. Uutta ja vanhaa voidaan käyttää mainiosti rintarinnan.

Sirpa Paatero muistutti myös asumisen moninaisista haasteista:

– Maahanmuutto, ihmisten ikääntyminen ja ilmastokysymykset tulee ottaa huomioon.

Rohkeita ratkaisuja

Puheenvuorojen jälkeen Asukas-Areenan esiintymislavalle kokoontui paneeli keskustelemaan aiheesta ”Uusin asuminen historiallisessa kasarmimiljöössä”.

Mukana olivat Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio, kansanedustaja Ville Kaunisto, kaupunginjohtaja Marita Toikka sekä Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

– Uusia alueita on saatava käyttöön, ja historialliset rakennukset kiinnostavat ihmisiä, etenkin vanhojen rakennusten ”sielu” kiehtoo, Anna Tapio aloitti.

– Tämä on eräänlaista kiertotaloutta, kun vanhaa käytetään uuden rinnalla. Se voi olla työlästä, mutta antoisaa, Timo Reina jatkoi.

– Viime ajat ovat olleet rankkoja Kouvolalle, ja uusia asioita tarvitaan, jotta saadaan ”Kouvola kartalle”, Ville Kaunisto totesi.

Marita Toikka puolestaan muistutti, kuinka valtava työ ja 5 vuoden sitoutuminen kaupungilta on vaadittu näiden messujen toteutumiseksi.

– Tämä on ollut kallis projekti, mutta kiitos rohkeille päättäjille, jotka kymmenen vuotta sitten aloittivat messujen suunnittelun, kaupunginjohtaja jatkoi.

Kysyttäessä esimerkkejä Kouvolan hyvistä puolista, Marita Toikka mainitsi hyvän saavutettavuuden ja edullisen asumisen.

– Ja Kouvolassa on 300 kilometriä pyöräteitä, Anna Tapio lisäsi.

Ville Kaunisto toivoi kouvolalaisille lisää itsevarmuutta, varsinkin päätöksentekoon.

– Myös muutosvastarinta on hyvä asia, koska se aiheuttaa keskustelua. Tällöin hyvät ideat nousevat esiin, hän tarkensi.

Eturivissä istuneelta, Porin Asuntomessujen 2018 projektipäälliköltä Kari-Matti Haapalalta kysyttiin tuntemuksia edellisvuoden messujen kulusta ja mahdollisista vinkeistä Kouvolaan.

– Ensinnäkin, messusään pitää olla kohdallaan, hän leikkisästi aloitti. Niin, kesä 2018 sattui olemaan todella helteinen ja suosi kesätapahtumia loistavasti.

– Messut ovat valtavan upea instrumentti kehittää vanhoja alueita uusiksi, hän jatkoi.

Paneelin kaikki osanottajat olivat yhtä mieltä siitä, että elämyksiä ja vapautta pitäisi korostaa, kuntalaisille, ja erityisesti yrittäjille pitäisi antaa enemmän vapautta eli ”löysää”. Kaupungin olisi kannustettava, innostettava ja rohkaistava uusien ideoiden toteuttamisessa.

Jaakko Loikkasen juontama paneelikeskustelu oli nähtävissä ja kuultavissa myös valtakunnan verkossa, Yle Areenan kautta.

• Jari Sahala

Avajaispaneelin juontajana toimi Jaakko Loikkanen. Anna Tapio, Ville Kaunisto, Marita Toikka ja Timo Reina keskustelivat messuista ja Kouvolasta.
Jaa artikkeli: