Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Bertelin lukko

Kymen Lukon vaiheikas historia pitää sisällään esimerkiksi Kouvolan yhteiskoulun lukiolaisten opiskelupaikkana toimimisen. Kymen Lukon syntyä tarkasteltiin sotien välisenä aikana.
Kymen Lukko eli Kymenlaakson Suojeluskuntapiirin esikuntarakennus rakennettiin vuonna 1936. Sen suunnittelun takana on arkkitehti Bertel Liljequist. Jotkut vaihtavat hänen nimestään u-kirjaimen v:hen. U-muotoa kuitenkin käyttävät esimerkiksi arkkitehtuurimuseo ja VisitKouvola. Vaasassa 1885 syntyneen arkkitehdin suunnittelutyö näkyy täällä Valkealassakin. Yhteistyö arkkitehti Armas Lindgrenin kanssa kantoi hedelmää esimerkiksi Valkealan kirkon suunnittelussa.
Bertel Karl Liljequist on suunnitellut muiden muassa asuin- ja kerrostaloja, pankkeja, elokuvateattereita ja seurataloja. Hänen näkemyksiensä tulos on esimerkiksi 1930-luvulta oleva elokuvateatteri Iltatähti. Siis entinen sellainen. Squashia on pelattu talossa jo useampi vuosikymmen.

Sumulaaksonkadun suuntaan kävellessä saa toista näkökulmaa Kymen Lukosta.

Muistoksi

Kymen Lukosta puhuttaessa on suorastaan pakko mainita Itsenäisyyden patsas. Ikä ja keskeinen sijainti tarkoittavat, että näkökertojen yhteenlaskettu määrä kummallakin olisi laskettava ainakin miljoonissa.
Patsas julkistettiin sunnuntaina 13. joulukuuta 1936. Kuuden metrin korkuisessa, graniitista ja teräsbetonista valmistetussa patsaassa on kolme osaa, eli pääkuutio, alttari ja alusta.
Patsaalla muistetaan Kymenlaakson itsenäisyysuhreja. Heihin luettiin vapaussodassa kaatuneet laaksokuntalaiset, Kymenlaaksossa murhatut valkoiset sekä muiden maakuntien uhrit ja heimosodissa henkensä menettäneet maakuntalaiset.
Patsaan suunnitteli arkkitehti Arvo Muroma. Etuosan reliefi on kuvanveistäjä Gunnar Finneltä ja teksti Unto Seppäseltä. Patsaan valmisti Oy Heinäsen kiviveistämö Hämeenlinnasta.
Kotkan Rintamamiesyhdistys teki aloitteen muistomerkistä ja sai Kymenlaakson Rintamamiesyhdistyksen täysin mukaansa. 24.4.1933 perustettiin Kymenlaakson Suojeluskunnan patsastoimikunta.
Tarkoitus oli kaivertaa uhrien nimet patsaaseen. Erillisiin marmoritauluihin laitettiin nimiä. Taulut asetettiin Kymen Lukon aulaan ja paljastettiin 3.5.1938.
Heti vuoden 1970 alussa julkistettiin laatta Kymen Lukon talossa toimineiden esikuntien muistoksi. Kiinteistössä toimivat Kymenlaakson Suojeluskuntapiirin esikunta 1936-1940, Pohjois-Kymenlaakson Suojeluskuntapiirin esikunta 1940-1944, 3. Divisioonan Esikunta 1944-1966, Kaakkois-Suomen Sotilasläänin Esikunta 1966-1992 ja Kymen Sotilasläänin Esikunta 1993-1994.
Janne Kousa

Rakennuksessa riitti selvästi vielä lokakuun lopulla tekemistä.
Jaa artikkeli: