Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Elämässä mukana, otteluissa tukena

Kuka kumma on Maiju Paakkari? Korialainen KooKoon kausikorttilainen. Seisomakatsomossa, tietysti. Mihinkään muuhun lohkoon hän ei enää halua mennä ”Sumulaakson päädyn” oransseille betoniriveille kerran tultuaan. Siviilissä Maiju on osatyöllistynyt opiskelija. Hän valmistuu tänä vuonna matkailupalveluiden tuottajaksi Kouvolan seudun ammattiopistosta ja opiskelee lisäksi väyläopintoina restonomiaa.

Jäähalli on paikka, jossa Maiju todella on elossa. Pelit ovat kuin terapiaa. Hän pitää katsomonsa keskinäisestä yhtenäisyydestä ja aidosta yhteydestä jäällä viilettävään joukkueeseen.

Pelaajista aisti koko viime kauden ajan sellaisen erilaisen innostuksen ja oikean suhteen yleisöön. Jätkät laittoivat persoonaa peliin, kaikki tuuletukset ja huomionosoitukset näyttivät sen meille. Homma oli muutakin kuin palkkatyötä.

Poikkeusoloissakin on upeaa saada pysyä tekemisissä yhteisön kanssa. Meitä ei saa erilleen edes oikeusmurhalta tuntunut kauden päätös. Pidän joka päivä yhteyttä eri porukoihin ja yksilöihin.

Entä kuinka Trevor Mingoia liittyy häneen? Tai toisin päin? Maiju on KooKoon rivikannattaja, suht uusi kasvo hallilla. Vasta Malte Strömwallin aikana peleihin löytänyt uuden oppija. Yht’äkkiä noin vuosi sitten hänen päällään alkoi nähdä Trevorin kuvalla varustettua paitaa.

Tietynlainen henkilöfanitus alkoi ihan arvostuksesta pelitapaa ja kenttäsuorituksia kohtaan. Persoona tuli tutuksi myöhemmin, mutta näin Trevorissa lähes kaiken, mitä hyvältä pelaajalta odotan: joukkuehenkeä, kehittyviä taitoja, täyden työn tahtoa ja tekemisen iloa.

Paitani nähdessään Trevorin ilme oli jotakuinkin maailman ihanimmin yllättynyt. Hän räpsäisi siitä kuvan, joka lähti Amerikkaan suvulle ja tutuille. Piti vain pyytää seuralta painokelpoinen kuva!

Pintaa syvempi tuki

Jutellessani aiemmin Trevorin itsensä kanssa Kouvolan ilmapiiri nousi puheeksi. Hänen mainittuaan kannattajat joukkueen voimavarana kysyin, kuinka yhteys on näkynyt käytännössä. Kerroin tienneeni hänen saaneen vahvaa tukea ja monenlaisia apuja eräiltä superfaneilta. Trevor äkkäsi asian ytimen heti.

Oh, you know Maiju? She’s the man!

Tuoreessa muistissa on se helmikuinen ilta, jolloin Trevor kertoi tiedon perheenlisäyksestä suurelle yleisölle kouvolalaisessa Old Tom -pubissa. KooKoo oli juuri voittanut Turun Palloseuran lukemin 5-0, eikä tunnu sattumalta, että Trevor iski tuossa ottelussa kolme maalia. Hattutempulla voiton taannut sankari sai Maijulta aivan kirjaimellisen hatun, vieläpä itse askarrellun.

Mieli tekisi väittää ennustaneeni tuon pelin! Ei, hattu syntyi muuten vain. Löysin sen Hupi & Juhlasta ilman tarkkaa tuotetietoa, oranssien nimikirjaimien tykötarpeet hain Eurokankaasta. Askartelun ilosta se lähti ja loppu on historiaa.

Eikä se vaatetukseen jäänyt. Tai edes kaksikeppiseen kannustuslakanaan. Kuultuaan vauvauutisen Maiju päätti kasata amerikkalaisvahvistukselle ”vanhemmuuspakkauksen.” Siitä tuli aatteeltaan samanlainen, kuin kaikkien suomalaisvanhempien tunnetusti saamasta äitiyspakkauksesta mutta sisällöltään persoonallisempi ja suomalaisempi.

Siihen tuli juttuja sekä isälle, äidille että Felixille. Monenlaisia suomalaisia herkkuja, apuvälineitä, pehmoleluja… vaikka mitä. Halusin sen olevan avuksi koko perheelle, helpottavan arkea ja osoittavan lämpöä. Valtarin K-kauppa lähti mukaan ideoimaan ja toteuttamaan pakettia!

Perusteellinen mentaliteetti

Maiju kertoo ihmetelleensä paljon sitä, miten kannattajasta pienet asiat voivat olla pelaajalle todella isoja. Hän ei ole aina osannut käsittää, kuinka suuria nämä kaikki jutut ovat Trevorille olleet. Maijun sanoista paistaa läpi vilpitön vaatimattomuus, vaikka teot ovat kaikilla mittareilla kovaa luokkaa.

Tuollaiselle pelaajalle olen halunnut vieraassa maassa näyttää, että muutkin välittävät kuin perhe ja vaimo, enkä ihmettele sitä ihmetystä. Jenkeistä ja täkäläisestä urheilukulttuurista tullut ei varmana ymmärrä täysin, miten paljon hänen suorituksensa tuossa paidassa ja tuolla numerolla merkitsevät tuhansille ihmisille hallin ulkopuolella.

Paljon on Maiju myös saanut vastailla kaltaistensa kannattajien ja täysin kiekkopiirien ulkopuolisten ihmisten kysymyksiin siitä, mikä tekee hänestä Trevor Mingoian kenties suurimman fanin.

En ole aina osannut perustella sitä yhtä hyvin, kuin mitä nyt tähän juttuun. Enempää en osaa järkeillä, isoa tunnetta ja voi pojat, mitä taitoa. Ne kolahtivat minuun pelistä toiseen edellisiä isommin. Moni vierasperäiset vahvistukset on kyllä säväyttänyt minua, esimerkiksi Vilmos Galló hurjapäisenä työmyyränä ja ex-maalivahti Henrik Haukeland venyvänä akrobaattina.

Mielestäni Trevor on KooKoon pelaajista edelleen uuteen kauteen lähdettäessä kokonaisvaltaisin. Hartaasti toivoin jatkoa koko kesän mutten epäillyt hetkeäkään, etteikö hän sitä itse toivonut.

Teksti: Otso Virtanen

Tehtyään 5. helmikuuta liigauransa ensimmäisen hattutempun Trevor kuvautti itsensä kannattajakatsomon Maijun antaman knalli päässään.

Artikkelikuva: ”Paitani nähdessään Trevorin ilme oli jotakuinkin maailman ihanimmin yllättynyt. Hän räpsäisi siitä kuvan, joka lähti Amerikkaan suvulle ja tutuille.” – Maiju Paakkari

Lue myös: Pleksin toisella puolen

Jaa artikkeli: