Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Elementti

Lokakuiseen Valojen iltaan Museokorttelissa kuului tietenkin myös elävä tuli.
Nuotio, ulkotulet ja tulishow tarjosivat tulevan valoa. Tuli on historiaa muuttanut elementti, jossa riittää hallittavaa ja tarkkailtavaa.
Maamme eriskummallisessa kielessä voi tarkoittaa vaikka mitä, jos lausahtaa: -Tuli, tuli, kuusi palaa. Siinä sitä onkin pohdittavaa, miten monella tavalla tuon voi ymmärtää väärin tai ihan oikein, riippuen asiayhteydestä ja pilkkujen paikoista.
Tuli esiintyy korkeassa lämpötilassa tapahtuvan palamisen yhteydessä. Palavasta aineesta syntyy kuumien kaasujen muodostamia tulenliekkejä, jotka valaisevat.

Ulkotulen saa sopivasta paikasta kuvattua niin, että katuvalaistus katoaa.
Liekit lepattavat.

Näkemyksiä

Arabialainen sananlasku kuuluu: -Tuli on talven hedelmä. Franciscus Assisialainen toi esille nuotion sanomalla: -Ole ylistetty, Herra, veljestämme tulesta, jolla valaiset yöt, hän on kaunis ja iloinen, rohkea ja voimakas. Runoilija Eino Leino väläytti tuntojaan asettaen paperille sanat: -Tuijotin tulehen kauan, liikuttelin lieden puita.
Monet vanhan ajan filosofiset näkemykset jäsensivät maailman rakennetta ja sen ilmiöitä klassisten alkuaineiden eli elementtien avustamana. Kreikkalaisessa katsannossa näitä aineita oli neljä, eli maa, vesi, ilma ja tuli. Kiinassa katsottiin, että maailman lukemattomat asiat syntyivät qin eli energian kulkiessa viiden vaiheen läpi. Näitä ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi.
Kiinalaisessa lääketieteessä näiden vaiheiden tai elementtien yhteyksissä ilmentymän ollessa zàng on tulen kohdalla sydän. Ilmansuunta on etelä, planeetta Mars, väri punainen, maku karvas, ihmisääni nauru ja niin edelleen. Tunne on tulen kohdalla ilo, hysteria, mania.
Takavuosina katsottiin Kapteeni Planeettaa, joka voitti Environmental Media Awardin 1993 ja 1994. Siinä maanhenki Gaia luo viisi taikasormusta, joista jokainen hallitsee eri luonnon elementtiä. Sarjassa ne ovat maa, tuli, tuuli, vesi ja sydän. Luonnon tuhoutuminen herättää Gaian ja hän jakaa sormukset viidelle nuorelle, eri puolilta maailmaa. Nuoret voivat tukalissa tilanteissa saada avukseen Kapteeni Planeetan, joka on kuitenkin altis saastuttamiselle ja radioaktiiviselle säteilylle.
Janne Kousa

Tuli taipuu mielikuvituksellisiin muotoihin.


Jaa artikkeli: