Kouvolassa on saanut alkunsa yhtiö, jonka odotetaan tuovan paljon kaivattua yhteistyötä ja elinvoimaa alueelle. Tarkoituksena on luoda talo, jossa eri toimijat pääsevät kohtaamaan.
Kouvola Innovationin projektipäällikkö Jenni Liikkanen kertoi Yrityspalvelutalon julkistamistilaisuudessa, että talon päämääränä on parantaa yritysilmapiiriä, yritystoiminnan edellytyksiä ja lisätä elinvoimaa koko alueelle. Talossa työ ja tekijät kohtaavat.
Fyysisesti uusi yritys tulee sijoittumaan todennäköisesti Kouvolan keskustaan Kauppakeskus Manskin tiloihin. Alkulähde Yrityspalvelutalon idealle oli Kouvolan Yrittäjät.
Kouvolan Yrityspalvelutalo Oy:n perustamis- ja osakassopimukset on tehty ja yhtiö käynnistää toimintansa syksyllä 2022.
Alueen yrittäjät ja yhdistykset sijoittavat hankkeeseen tarvittavasta pääomasta puolet. Yrityspalvelutalo on aidosti yhteinen elinvoiman ja vetovoimaisuuden kehittämisalusta.
Omistajina sekä julkisia, että yksityisiä toimijoita
Yrityspalvelutalon taustalla on Kouvola Innovation, joka omistaa yhtiöstä 50 %. Tämän lisäksi omistajina on sekä julkisia että yksityisiä toimijoita. Kymen Yrittäjät ry, Kymenlaakson kauppakamari ja joukko yksityisiä yrittäjiä omistavat yhdessä toisen puolen yhtiön osakekannasta. Yhtiökokous valitsee 7-jäsenisen hallituksen.
Omistajayhdistyksiä ovat Kymen Yrittäjät, Kymenlaakson Kauppakamari ja Kouvolan Liikemiesyhdistys. Yrityksiä mukaan lähti viisi: Lumon Invest Oy, Suomen Ässä-Asunnot Oy, Elementit-E Oy, Kauriskiinteistöt Oy ja Raimo Kukkonen yksityisenä sijoittajana.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on useita miljoonia euroja. Kustannukset katetaan hankkeeseen sijoitettavan pääoman ohella Yrityspalvelutalolle hankittavan kiinteistön vuokratuotoilla sekä eri osapuolille tarjottavien palvelujen tuotoilla.
Idea ollut kehitteillä jo parin vuoden ajan
Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka kertoi, että idea on tuotu kaupungin ja yrittäjien yhteiseen työryhmään reilu pari vuotta sitten.
– Kaupunki suhtautui heti varsin positiivisesta ideaan ja kokonaisuutta lähdettiin yhteistyössä rakentamaan.
Kaupungin strategiassa on vahvasti mukana yrittäjyys ja toivon, että tämä painopistealue tulee myös uudessa strategiassa pysymään.
Toikka kertoo, että yrittäjyyden ja elinvoimaisuuden vahvistamisen eteen on tehty jo paljon töitä.
– Tämä ei ole pelkkä korulause, vaan Kouvolassa on tehty paljon erilaisia toimenpiteitä viimeisen neljän vuoden aikana, jolloin kaupungin ja yrittäjien välinen yhteistyö on sekä syventynyt, että kehittynyt. Yritystalo on yksi konkreettinen tekijä, jolla tätä saadaan taas vietyä eteenpäin.
Kouvolan Yrittäjien puheenjohtaja Jari Liikkanen kertoi idean syntyhistoriasta.
– Vuonna 2020 olimme Kouvolan Yrittäjissä murroksen edessä. Kokoonnuimme miettimään, mikä tulee olemaan tulevaisuuden strategiamme. Tunnistettiin elinvoimahaasteet yrittäjien näkökulmasta ja mietittiin vahvasti mikä tulisi olemaan ehdotuksemme.
Yrittäjät päätyivät Yrityspalvelutalo-ehdotukseen, jolloin Yrittäjien Ville Helander esitteli idean maaliskuussa 2020 kaupungin ja yrittäjien eturyhmälle.
Sitten alkoi korona, joka osaltaan hidasti asian eteenpäin viemistä. Asiaa pidettiin kuitenkin muistissa, kunnes loppuvuodesta 2020 Kouvola Innovation Oy sai toimitusjohtajakseen Kimmo Niemen ja asiat alkoivat konkretisoitua.
– On ollut ilo olla mukana viemässä tätä hanketta eteenpäin. Hankkeessa kartoitettiin toimijoiden kiinnostus sijoittua tällaiseen yhteiseen taloon, ja oli mahtava huomata, kuinka matkan varrella kiinnostus muuttui innostukseksi. Erityisen suuren energian tuo yrittäjien mukaantulo tähän paketin rahoitukseen. Äärimmäisen tärkeä asia. Kehittämisyhtiönä on ollut hieno viedä tätä hanketta eteenpäin, Kimmo Niemi toteaa.
Saman katon alle
Yrittäjille kerätään kattavat palvelut ja verkostoitumismahdollisuudet saman katon alle.
Kymen Yrittäjien aluejohtaja Kari Jääskeläinen kertoo, että yrittäjät ovat pitkään toivoneet tällaista palvelu- ja kehitysalustaa.
Yrityspalvelutalosta voi saada apua yrityksen perustamiseen, kasvuun tai kansainvälistymiseen, kaikki ”samalta luukulta”. Hän kertoo, että projekti on nyt hyvällä alulla.
– Uskallan väittää, kun kokonaisuus lyödään yhteen, on se enemmän kuin osiensa summa. Pitää huomioida maakunnan koko, mutta tavoite kannattaa laittaa korkealle. Oppilaitokset ja korkeakoulut tuovat mukanaan oman osaamisensa. Erityiskiitokset kaupungille, joka taustalla puskenut asiaa eteenpäin, Jääskeläinen sanoo.
Elementit-E Oy:n johtaja Veli Hyyryläinen kokee, että Yrityspalvelutalo on tulevaisuuden ajattelua.
– Ainutlaatuista ja innostavaa on se, että yhteistyössä julkisten toimijoiden kanssa tässä hankkeessa on mukana asiasta innostuneita, kokeneita yrittäjiä, jotka sijoittavat tähän hankkeeseen omaa rahaa, rakennusneuvos Veli Hyyryläinen, Elementit-E Oy sanoo.
Korkeakoulut ja toisen asteen oppilaitokset tuovat omaa osaamistaan. Yrityspalvelutalosta tulee oppilaitoksille myös tiloja, ja tätä kautta konkretisoituu yrittäjien ja tekijöiden kohtaaminen.
Mukaan ovat tässä vaiheessa lähdössä LUT-yliopiston Kouvolan yksikkö, ammattikorkeakoulu XAMK, Eduko ja KRAO. Asiantuntijapalvelujen lisäksi yrityksille tarjotaan mahdollisuus vuokrata yhteisöllisiä työtiloja, kokous- ja neuvottelutiloja sekä mahdollisuuksia erilaisten omien tilaisuuksien järjestämiseen.
– Elinkeinoelämän palveluiden koko kirjon tuominen saman katon alle yhdessä vahvojen oppilaitosten kanssa on ainutlaatuinen yhteistyön voimannäyte. Yritysten palveluiden yhden luukun lisäksi synnytämme uuden alustan entistä tiiviimmälle yritys-oppilaitosyhteistyölle, sanoo Kouvola Innovation Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Niemi.
Yrittäjien ja koulujen yhteistyön lisäksi Yrityspalvelutalo tarjoaa alustan myös elinkeinotapahtumille.
– Siinä saamme lentävän lähdön, kun 23.9.2022 edustamani säätiö järjestää Business Kouvola 2022 tapahtuman. Se on tarkoitus järjestää tulevaisuudessa vuosittain. Itselläni tämä kiinnostus Yrityspalvelutaloa kohtaan muuttui innostukseksi juuri tapahtumien kautta, Raino Kukkonen kertoo.
Yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi Jari Jaakkola
Jenni Liikkanen kertoi, että yhtiön johtoon haluttiin vahvaa osaamista ja verkostoja myös Kymenlaakson ulkopuolelta.
– Emme ole rakentamassa vain seiniä. Vaan tiloja, jossa tapahtuu, syntyy verkostoitumista, uusia ajatuksia, kohtaamisia, tapahtumia. Miten tämä tehdään, vaatii suurta osaamista, Liikkanen kertoo.

puheenjohtaja Jari Jaakkola keskustelivat ennen tiedotustilaisuuden alkua.
Puheenjohtajaksi valittiin MBA, B.A. Jari Jaakkola, jolla on pitkä ura sekä markkinoinnin ja viestinnän parissa, että rahoituksen hankkimisessa sekä suuryrityksille, että ohjelmistoalan kasvuyrityksissä ja kokemusta myös pörssiyhtiön johtamisesta.
Hänen vahvaa osaamistaan ja verkostojaan käytetään muun muassa startup -yrityskulttuurin juurruttamiseksi Kouvolaan. Jaakkola on kotoisin Kouvolasta. Yrityselämään hän tutustui jo lapsena, kun hänen vanhempansa pitivät elintarvikeliikettä Kouvolan keskustassa. Hän on toiminut itsekin yrittäjänä.
Hän toteaa, että toimijoiden kokoaminen saman katon alle nopeuttaa toimintaa, mahdollistaa verkostoitumista ja toisilta oppimista.
– Uskon oman yrityskokemukseni perusteella, että juuri tällaista yhteistyötä tarvitaan tutkimus- ja kehitystyön kaupallistamiseen ja yritysten elinvoimaisuuden lisäämiseen. Olen edellisessä roolissani pörssiyhtiö QPR Softwaren toimitusjohtajana sekä nykyisissä startup -yritysten neuvonantajan ja liikkeenjohdon konsultin rooleissani tutustunut pääkaupunkiseudulla toimitilaratkaisujen tarjontaan ja kehitykseen, Jari Jaakkola kertoo.
Tämä valtakunnallisestikin harvinainen julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteishanke tuottaa onnistuessaan lisää yhteistyötä, verkostoja, kehittämistä, oppilaitosyhteistyötä ja parantaa yrittäjyyden edellytyksiä.
Emme ole rakentamassa vain seiniä. Vaan tiloja, jossa tapahtuu, syntyy verkostoitumista, uusia ajatuksia, kohtaamisia, tapahtumia.
- Laura Parkko