Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Elokuvateattereissa

Kaniineja

Petteri Kaniinin jatko-osan piti ilmestyä elokuvateat­tereihin jo viime vuoden alkupuolella. Useiden siirtojen jälkeen ensi-ilta loikkasi tämän vuoden kesäkuulle.

Petteri Kaniini on kujeileva ja seikkailuja rakastava sanka­ri, joka palaa uudessa elokuvas­sa Petteri Kaniini: Kani kar­kuteillä. Bea, Thomas ja kanit muodostavat eriskummallisen perheen. Petteri ei yrityksistään huolimatta pääse vekkulimai­sesta maineestaan eroon.

Petteri päätyy seikkailuillaan puutarhan ulkopuolelle. Petteri löytää itsensä maailmasta, jos­sa kujeilua arvostetaan. Pette­rin perhe joutuu tätä etsiessään vaaraan. Petterin onkin päätettä­vä kaniutensa olemus.


Elokuvakuvat: © 2020 CTMG, Inc. All Rights Reserved.

Mopsy (Elizabeth Debicki), Flopsy (Margot Robbie), Benjamin (Colin Moody), Peter
Rabbit (James Corden) and Cottontail (Aimee Horneg) in Columbia Pictures’ PETER RABBIT™ 2: THE RUNAWY.
11006693 – Peter Rabbit 2
11006693 – Peter Rabbit 2
11006693 – Peter Rabbit 2

Beatrix Potter

Petteri Kaniini on Beatrix Potterin lastenkirjoista tuttu hahmo. Niistä yksi tutuimpia ja ennen näitä elokuvia aina­kin animaatioissa nähty. Beat­rix Potterista itsestäänkin on tehty näytelmäelokuva. Beatrix eli vuosina 1866-1943. Hänen lapsuutensa oli melko yksinäi­nen ja suojattu. Häntä opetti ko­tiopettaja, eikä Beatrix tavannut kovin paljon muita lapsia.

Seuraa hän sai lemmikkieläi­mistä. Beatrixilla ja Bertram-pikkuveljellä oli lastenhuonees­sa esimerkiksi siili, sammakko ja kaksi liskoa.

Perhe asui Lontoossa. Kesät kuluivat maaseudun rauhassa aluksi Skotlannissa ja myöhem­min Englannin Järviseudulla. Beatrix Potter retkeili maaseu­dulla. Hän teki havaintoja kas­veista ja eläimistä ja oppi rakas­tamaan luontoa. Teininä Beatrix piti päiväkirjaa. Hän kirjoitti sen omalla salakoodillaan.

Beatrix lähetti ystäviensä lap­sille kuvitettuja kirjeitä. Kir­jeen pohjalta näki päivänvalon jo esikoisteos Petteri Kaniini. Vaikka nyt kyseessä on yksi las­tenkirjallisuuden klassikoista, ei käsikirjoitus useille kustantajille kelvannut. Vuonna 1902 Frede­rick Warne julkaisi kirjan.

Yleisö otti sen heti suosikik­seen. Ensimmäistä maailmanso­taa edeltävinä vuosina Beatrix Potter julkaisi vuodessa keski­määrin kaksi uutta tarinaa.

Kirjojen ansiosta Potter pys­tyi ostamaan itselleen talon Jär­viseudulta, Sawreyn kylästä. Järviseudun kauniit maisemat näkyvätkin monissa Beatrixin kuvituksissa.

Avioiduttuaan vuonna 1913 asianajaja William Heelisin kanssa, Beatrix asettui pysyväs­ti asumaan Sawreyhin. Maan­viljelyn ja lampaiden kasvatuk­sen myötä jäivät kirjoittaminen ja maalaaminen vähemmälle. Beatrix kihlautui vuonna 1905 Norman Warnen kanssa.

Vanhemmat eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä ja vaativat, et­tei kihlausta julkisteta, vaan pi­detään yksityisasiana. Valitetta­vasti Warne kuoli leukemiaan muutamia viikkoja kihlauksen jälkeen.

Beatrix Potter tajusi, että eläinkirjojen lukijat voisivat os­taa muita tarinoihin kytkeytyviä tuotteita. Niinpä hän suunnitteli ja teki Petteri Kaniini-nuken ja suostui siihen, että muita hah­moja käytettäisiin esimerkiksi teeastiastoissa.

Kuvassa Beatrix Potter 15-vuotiaana isänsä kuvaamana. Beatrix pitää Spot-koiraansa. Tekijänoikeudeton kuva on National Trustilta.

Flummelit

 Mitä tekemistä karvai­silla rinkuloilla ja Kouvolalla on kes­kenään? No ainakin Kouvo­lan teatterissa näytellyt Heljä Heikkinen. Heljä oli nimittäin jo ennen ensi-iltaansa useita tu­hansia lippuja myyneessä Kat­ri Helena-musikaalissa nuorena Katri Helenana.

Karvaisen rinkulan kohdal­la Heljä Heikkinen on äänenä Op-nimisenä flummelina. Ääni­näyttelijänä Heljää on kuultu jo useissa kymmenissä eri sarjois­sa ja elokuvissa. Hän on mui­den muassa Urhean päähenkilö Merida varttuneena sekä Frozen II:n Hunajavarpu.

Flummelit on sen verran jän­nittävä, että ikäraja on syystä 7. Uhkaavia tilanteita on useita. Aikuinenkin saa hämmästellä Finnkinon teattereihin levittä­män elokuvan parissa. Elokuva naurattikin useaan otteeseen.

Juoni pysyy hyvin yllä. Mel­koinen cliffhanger, yllättävä lopetus, johtui säästä. Elokuva keskeytyi jän­nittävään kohtaan, tieto­koneen sammuessa kes­ken ennakkokatsomisen. 26. toukokuuta voimakas puuskittainen tuuli aiheut­ti sähkökatkoja KSS Ener­gia Oy:n tietojen mukaan Valkealan lisäksi Iitissä.

Flummelit on kahjon omaperäinen seikkailu, jossa on vakavaakin asiaa. Flummelit ovat erikoinen eläinlaji, jonka rinkulamaisuus osoittautuu ensin kummallisek­si ominaisuudeksi, sittemmin hyödylliseksi.

Flummelit ovat ammoisilta ajoilta kotoisin olevia eläimiä, jotka kuuluvat luontoäidin kum­mallisimpiin päähänpistoihin. Niiden ulkonäkö tuo mieleen karvapeitteiset donitsit.

Pari flummelia päätyy betoni­viidakkoon ja kuulee flummeli­en kadonneen. Heidän on pelas­tettava lajinsa.

Kuvat: Tuotantoyhtiöt China Lion, Cinesite ym.

Jaa artikkeli: