Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Elokuvien nostattama liikuntamuoto

Kouvolan liikunta- ja voimisteluseura Tempo ry järjestää elokuun lopulle asti kerran viikossa parkouria. Tempo järjesti kurssin yhteistyössä Kotkan Parkourliikkeen kanssa. Kurssille löysi tiensä useampi tyttö, poikien muodostaessa enemmistön harrastajista.
Lapsia ohjaa Veeti Erjo. Veetin omalta YouTube-kanavalta voi katsoa hänen taidonnäytteitään useilta vuosilta. Kokemus on varmasti tuonut tarkkaa huomiokykyä liikeratojen oikeaoppiseen suorittamiseen ja turvallisuustekijöiden huomioimiseen.
Kurssi täytettiin ilmoittautumisjärjestyksessä, joten lähtötasolla ei ollut merkitystä. Innokkuus liikkumiseen ja ohjaajan kuunteleminen ovat harrastuksessa tärkeitä. Omaa vuoroaan on odotettava maltillisesti.

Kohti esteitä

Monet tekivät voltin trampoliinille Tornionmäen koululle järjestetyllä radalla. Temmeltää sai varmasti ihan riittämiin.
Tempo ry:n puheenjohtaja Kaisa Niilo-Rämä kertoi 19. kesäkuuta jäsenten kyselleen sosiaalisessa mediassa, onko Kouvolassa mahdollisuuksia harrastaa parkouria. Seurassa mietittiin, miksi he eivät järjestäisi, jos ei kukaan muu sitä tee. Talvella oli ennakkokurssi, jolla testattiin kysyntää. Puolessa tunnissa muodostui kaksi ryhmää.
Suuren kysynnän vuoksi Veetiltä kysyttiin kolmaskin tunti, ja se onnistui. Liikettä tulee ohjaajallekin hyvin ja valvomista riittää, joten useampia tunteja ei kannata peräkkäin pitää.
Lappset on lanseeraannut keväällä 2019 malliston ulos asennettavia parkour-välineitä, jotka on suunnitellut ryhmä parkourin ammattilaisia ja harrastajia. Tempon toive on, että esimerkiksi niitä tai muita vastaavia saataisiin johonkin Kouvolaan, jotta harrastajat pääsisivät kehittämään taitojaan turvallisessa ympäristössä ja heillä olisi kokoontumispaikka vapaamuotoiseen harjoitteluun.
Välineitä parkourin harrastamiseen on vähän Eskolanmäen koululla. Jos parkourin kaltainen harrastaminen omia lapsia kiinnostaa, kannattaa tiedustella tulossa olevista ninja- sekä free gymistä.

Valkokankaan hämminki

Parkour kehitettiin 1980-luvulla Ranskassa, Pariisin esikaupungeissa. Siinä liikutaan mahdollisimman sulavasti, nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen. Ympäristön esineet ja rakenteet tarjoavat avun nopeaan ja katkeamattoman sulavaan liikkeeseen. Parkouraaja voi liikkumisessaan ponnahtaa monenlaisista ihmisen tai luonnon muovaamista asioista, kuten seinistä, kaiteista, puista, kivistä, patsaista ja lyhtypylväistä.
Osa parkourin liikkeistä on alkuperäisiä. Joitakin on lainattu muista lajeista. Parkouriin kuuluu esimerkiksi laskeutumisia, ylityksiä, hyppyjä, alituksia ja seinäponnistuksia. Tekniikka, tasapaino, voima, kestävyys ja liikkuvuus ovat lajille tärkeitä. Parkouria harrastetaan usein ryhmissä, joten yhteisöllisyys on sille ominaista. Taitavan parkouraajan ainoa kustannuserä on riittävän pitävät kengät. Lajiin voi tutustua valvotusti vasta-alkajakin. Lajissa on kuitenkin omat riskinsä etenkin kaupunkiympäristössä, joten järki on pidettävä mukana.
12-13 -vuotiaille ja sitä vanhemmille soveltuvia, parkouria esitteleviä elokuvia ovat ainakin Prince of Persia, G.I. Joe: Kosto ja Taxi 2. Lajia sisältävien elokuvien yhteenlaskettu katsojamäärä on varmasti suuri, joten voi kiistatta sanoa elokuvamaailman tuoneen lajille runsaasti tunnettavuutta.
JK

Jaa artikkeli: