Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Elovalkeiden kolmikko

Useiden Elo-Mattien ja Maijojen haastattelut on julkaistu Kesä-Valkealassa. Tuohikotista tehtävään valituilla eivät olleet kyseisen lehden ilmestyessä edes puvut valmiina. Myös poikkeusolot ovat vaikuttaneet niin suunnittelun aikautauluihin kuin toteutukseen.
Maijan ja Matin haastattelut saatiin talteen avajaisten nauhoituksen yhteydessä. Siihen mennessä oli puvutkin saatu sopiviksi. Samaan yhteyteen sopii kertoa avajaispuheen pitäjästä.

Elo-Maija

Kiia Vainikka on kotoisin Kotkasta. Vuonna 2002 hän muutti Tuohikottiin isän ja äitipuolen luokse. 2005 hän aloitti taksinkuljettajana isän yrityksessä.
Suomen ensimmäinen taksiyrittäjä Gustav Wilhelm Orraeus aloitti Helsingissä keväällä 1906. Tuohikottilainen Taksi Kylliäinen on toiminut jo kuudenkymmenen vuoden ajan. 1959 perustetulla yrityksellä on yksi Valkealan vanhimpia, vielä toiminnassa olevia taksilupia.
Kiia opiskeli ensin Kotkassa merkonomiksi. Myöhemmin hän valmistui Mikkelin AMK:sta myynnin ja markkinoinnin tradenomiksi. Tänä päivänä hän toimii taksiyrityksen hallintovastaavana.
-Hallintovastaavan on tärkeää ymmärtää budjetointia. Onhan yritystä helpompi pyörittää, kun ymmärtää mitä tekee, joten koulutus on kannattanut. Ja saattaahan minusta joskus ihan yrittäjäkin tulla, Kiia Vainikka toteaa ja jatkaa:
-Taksinkuljettaja on kuski ja taksiyrittäjä on autoilija eli hän, kenen nimissä on taksilupa. Hallintovastaava on yrityksen vastuunjakaja ja pyörittää firman liikkuvia asioita yhdessä yrittäjän kanssa.
Oletukset ja odotukset Elo-Maijan tehtävästä menivät uusiksi. Kiia toivoo pääsevänsä paikkoihin, joihin ei normaalisti tulisi mentyä, eikä välttämättä pääsisikään.
Maaseudulla mieli lepää. Kiia Vainikka pitää siitä, että kylällä on luonto lähellä. Tolpalta pääsee kotiin puolessa tunnissa. Työasiat unohtuvat Kiian päästessä Tuohikotin rauhallisuuteen.

Elo-Matti

Tero Kukkolalla on ehtinyt kertyä kylältä paljon lämpimiä muistoja. Onhan hän syntyjäänkin tuohikottilainen. Oman talon hän rakensi kylälle 1989. Mäntyharjun mökillä käymisestä Tero leppeästi vihjasi maalle menona.
Karjalan prikaati on Tuohikotin moottori. Hiljaisia olisivat muutkin lähikylät ilman varuskuntaa. Tuohikotista noin kolmekymmentä työllistyy varuskunnassa. Tero Kukkola aloitti Vekarajärven varuskunnassa laitosmiehenä vuonna 1977. Hän hoitaa armeijan kiinteistöjä vielä kolme vuotta. Sitten on pitkä työsarka takana.
-Tuohikotti on hyvä pikku kylä, Tero Kukkola kehuu.

Teatterin ammattilainen

Avajaispuheen lukenut Laura Rämä kertoi puheen yhteydessä myös omia muistojaan Tuohikotista. Hänen vanhempansa asuvat edelleen kylässä, ja kesämökkikin on lähellä. Kesällä etenkin tulee vierailtua Tuohikotissa. Laura kertoo, että sukukirjan mukaan Rämän suku on asuttanut Metsä-Rämän kylää 1500-luvulta alkaen.
Lapsuuden Tuohikotista Laura muistaa erityisesti koulupäivät ja kivat koulukaverit, koulun ohi pyöräilevät sotilaspojat, Pahkajärven pamaukset, neuvolan leikkipihan, Ripatin irtokarkkivalikoiman ja Osulan lapsille tarkoitetut pienet ostoskärryt.
Laura valmistui 2011 Teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopistosta, Teatterityön koulutusohjelmasta. 2018 hän valmistui filosofian maisteriksi, myöskin Tampereelta, humanistisesta tiedekunnasta. Pääaineena oli teatterin ja draaman tutkimus. 2006 – 2011 Laura opiskeli Pirkanmaan musiikkiopistossa pop/jazz-laulua. Ylioppilastutkinnon hän suoritti Valkealan lukiossa 2001.
Näyttelijän ammatti on vienyt Lauraa Tampereen, Rovaniemen, Ivalon, Berliinin ja Joensuun kautta Helsinkiin, jossa hän nyt asuu perheensä kanssa ja työskentelee näyttelijänä muun muassa Q-teatterissa tulevana syksynä.
Laura Rämän sydäntä lähellä on pitkään ollut klovneria. Taiteenlajia hän on päässyt harjoittamaan esimerkiksi sairaalaklovni Tohtori Hartsa-Liisa Monona yhteistyössä Sairaalaklovnit ry:n kanssa.
Tällä seudullakin Laura on vaikuttanut teatterialalla. Valkealan kesäteatterissa hän oli vuonna 2003 tuotetun Pikku Pietarin pihan puvustaja ja näyttelijä. 2003 hänet nähtiin Tykkimäen huvipuistossa Kusti ja Kerttu Sammakkona. Tuskinpa tututkaan tuolloin tunnistivat taiteilijaa. Kouvolan teatterissa Laura näytteli avustajana neljässä eri musikaalissa vuosina 2000-2004.
Työkokemusta Laura kerrytti teininä Valkealassa ja Kouvolassa. Vuosina 1997 – 1999 hän toimi Valkealan seurakunnalla leiriohjaajana. 1999 Laura Rämä hoiti puutarhoja Valkealassa kunnan kesätyöntekijänä. 2001 hän ahersi Valkealan sotilaskodilla. Kouvolan raviradalla hän tervehti lipunostajia vuosina 2001 ja 2002. Jälkimmäisenä hän oli myös kahvila Naapantuurassa kahvilatyöntekijä.
JK

Laura Rämä on kotoisin Tuohikotista.

Artikkelikuva: Tero Kukkola on tämän vuoden Elo-Matti ja Kiia Vainikka Elo-Maija.

Jaa artikkeli: