Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

ELY-keskus tiedottaa: Maanteillä siirrytään kesänopeusrajoituksiin tällä viikolla (Kaakkois-Suomi)

Kesänopeusrajoitusten vaihto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa keskiviikkona 1.4.2020. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu. Talven ajaksi alennetut rajoitukset poistetaan koko maasta viikon 17 loppuun mennessä.

Alennettuja rajoituksia jätetään huonokuntoisille tieosuuksille

Olosuhteiltaan lauha talvi on koetellut päällysteitä, ja monin paikoin teissä on uria, halkeamia tai muita vaurioita. Kaakkois-Suomessa jätetään alennetut nopeusrajoitukset voimaan seuraaville huonokuntoisille tieosuuksille:

Vt 7 Leikari – Summa

Kt 46 Voikkaa

Mt 387 Hanhijärvi – Raippo

Mt 387 Ylämaa – Käyhkä.

Näissä kohteissa varoitetaan liikennemerkein huonokuntoisesta päällysteestä. Kohteet kuuluvat ensi kesän päällystysohjelmaan, ja kesärajoituksiin siirrytään heti, kun päällystystyöt on tehty.

Kesäajan nopeusrajoitusperiaatteet

Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta niitä tieosuuksia, joilla on pysyvästi alempi rajoitus. Tieosilla, joilla on vaihtuvat nopeusrajoitukset, kesänopeuksia on voitu käyttää valoisaan aikaan hyvissä keliolosuhteissa jo maaliskuun alusta alkaen syksyllä 2019 tehdyn päätöksen mukaisesti. Näillä osuuksilla nopeusrajoituksia säädellään sään, kelin ja liikennetilanteen mukaan ympäri vuoden.

Muilla pääteillä talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Lisäksi muutamat talviajaksi alhaisemmille rajoituksille (60 km/h tai 70 km/h) alennetut lyhyet tieosuudet ja pistekohtaiset rajoitukset palautetaan 80 kilometriin tunnissa.

Aja vaihtelevissa kevätkeleissä olosuhteiden mukaan

Keväällä ajokelit saattavat vaihdella nopeasti tienkohdittain ja vuorokaudenajoittain. Yölämpötilat laskevat vielä usein pakkasen puolelle, jolloin tienpinnat voivat jäätyä. Erityisesti yöllä ja aikaisin aamulla voi esiintyä mustaa jäätä, minkä vuoksi turvallinen ajonopeus voi olla huomattavasti alempi kuin liikennemerkissä osoitettu nopeusrajoitus. Tärkeää on siis valita oikea tilannenopeus olosuhteiden mukaan.

© Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus / © Närings-, trafik- och miljöcentralen

Jaa artikkeli: